Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość mole spożywcze

mam mole w kuchni... co teraz?

Polecane posty

Gość mole spożywcze

jakiś czas temu zauważyłam że latają mi po kuchni mole, kupiłam te naklejki do szafek i zobaczyłam dziś że tylko jeden jest w molach - w szafce gdzie trzymam cukier, mąke, makaron, kasze... czy wszystko musze wyrzucić? nawet jak mam cukier i mąke nie otwarte??

Gość mole spożywcze
upup

Gość Kobieta puch marny
Musisz wyrzucić wszystkie otwarte. Ale musisz też otworzyć te, które są zamknięte i sprawdzić czy tam niczego nie ma. Wymyć porządnie szafki nie tylko od wewnątrz ale i na zewnątrz. Ja z tym paskudztwem też walczę. Z tym, że nie mam ich już w szafkach.... Tylko gdzieś, gdzie nie potrafię tego zlokalizować :o

Gość ale dobre rady
przejrzyj wsyzstkie jedzienie w kuchni w szafkach, jesli widzisz, ze za duzo jest moli, pajeczyn czy larw - wyrzuc bez zalu, do nowych opakowan dez moga dostac sie - u mnie wywiercily piekne dziureczki w nowym opakowaniu kaszy (taki cienki plastyk przezroczysty). Wszystko co pozsotalo, wstaw na minute do mikrofalowki (pozabija to wszystkie ewentualne zywe stworzenia) i przesyp do szczelnie pozamykanych naczyn (np puszki po kawie Inka lub po mleku modyfikowanym).

tez to mialam. Naklejki tylko Ci pokazuja skale zjawiska. Wszystkie otwarte produkty musisz wyrzucic. Powkladac w sloiki, w szklane pojemniki nie w plastikowe bo skubane sie przegryza. Musisz spojrzec na sufit bo na bank masz takie kokony w rogach scian i one sie tak rozmnazaja. Te kokony trzeba wytepic,pozabijac fruwające i po sprawie.

Gość gryczka
Tez miałam. Tragedia. Wszystko co otwarte - do wyrzucenia. Na inne rzeczy - na przyszłość - najlepiej kupić szczelnie zamykane pojemniki/słoiki. Z szafek wszystko wyjmujemy i szorujemy wszystkie zakamarki (bo u nas np. się zdarzyło, że larwa w kokonie się osiedliła w samym roku szafki i jakoś przetrwała!) Naklejki też się sprawdzają, bo utrudniają im rozmnażanie - masz więcej czasu na uporanie się z tym (choć generalnie warto to zrobić bardzo sprawnie).

Gość mole spożywcze
znalazłam źródło - płatki orkiszowe, w środku było ich pełno... fffuuujjj. A wogóle skąd one się biorą?? nie jestem niechlujem, mam czysto a tu takie mole obrzydliwe.

Gość mole spożywcze
wymyłam szafke, mam pojemniki szklane kupione w ikei ale jakoś ich nie używałam... właśnie umyłam je i zaczne używać.

Gość szklane pojemniki nie pomagaja
np. robaki do sloika po ogorkach wejda bezproblemowo chyba ze zamkniecie prozniowe

Gość misia1111111111111111111111
ja na szczęście nigdy nie miałam ale z kąt to się bierze ?

Gość ...///...
najczesciej mozna po prostu przyniesc w produkcie z marketow....

Gość eewdewd
tez to mam od niedawna jest raid na mole spożywcze, pomaga

Gość bukaa
Przyjrzyjcie się, w marketach często latają mole. Radzę, aby jednak powyrzucać nieotwarte produkty też. Bo często chcemy zaoszczędzić i "przegapiamy" larwy, które znów się rozmnażają i may dwa razy tyle roboty. Polecam przejrzeć też bakalie, bo lubią i wszystkie spożywcze rzeczy. Kiedyś czytałam, że dziewczyna miała mole w świeczce, gdzie dla ozdoby były zatopione ziarnka kawy. :o

Gość teneryffffaaa
oj tez miałam ... ale jakoś szybko sie pozbyłam, przyniosłam z mąka ze sklepu , a one sobie , maka nie otwierana a one sobie sodomę i goorę urzadziły ... Nie wiedziałam wczesniej co to mole i owszem widziałamw w jednym rogu przy suficie - takie coś, taki paseczek , ale ze byłam w ciąży i to zaawansowanej to nie chciało mi sie wchodzić na drabine a i i meżowi nie powiedziałam , zbagatelizowałam sprawe po prostu , i jak sie wykluły z tego kokona to dopiero było .... nie mogłam spać w nocy bo wiedziałam że one tam sa , wiec wstawałam i je ubijałam , potem kupiłam tylko ten psikacz na mole i płytkę przulpną i jak reka odjął , czytałam że jak sie przyczepi własnie samiec do tej płytki to jest to 80 % sukcesu , bo te płytki wydzielaja zapach taki jak samice mola . Pozbyłam sie ich w misiac , jak sie córcia urodziła już nie było śladu po tym dziadostwie i nie było do tej pory . Kolezanka miała tapete w kuchni ( ? ) i u niej az szaro było od tych latających moli i nie pomogło wyrzucanie sypkich artykułów spożywczych i trzymanie ich w pojemnikach , dopiero jak zrobiła remont , zdjeła szafki , zerwala tapete to sie ich pozbyła, ale opowiadała mi że te skorupki po kokonach to sie wysypywały spod tej tapety ...

Gość nie mówcie mi o molach
my długi czas nie mogliśmy dojść skąd one wyłażą. W kuchni nie było ich w niczym. Aż przeczytałam że lubią orzechy -to był strzał w 10-tkę. Cały worek orzechów na poddaszu był jednym wielkim kłębowiskiem larw. Błe... dodatkowo proponuję sprawdzić worek w odkurzaczu bo czytałam że tam też mogą siedzieć. A o tym że mole siedzą w teoretycznie zamkniętych rzeczach to też słyszałam. Możesz nawet przynieść ze sklepu mole.

Gość nie mówcie mi o molach
a zanim całkiem je wytępiliśmy to minęło mnóstwo czasu -co chwilę skądś wyłaziły.

Gość gryczka
Niestety czystość w kuchni ma niewiele do rzeczy, My przynieśliśmy w kaszy ze sklepu :-o