Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość sdgdsfgdshddsgsdghdbxcbxcvb

Jak długo gotować ryż ...

Polecane posty

żeby nie był za twardy ani za miękki??

Zależy od rodzaju ryżu :o Ale jest pewien sposób-można probować w trakcie gotowania :classic_cool:

Nie mogę bo jest w torebce ,a jest to ryż długo ziarnisty-tak jest napisane na opakowaniu.

Gość rewr4r5t4
a jak ci odpowiem to pomożesz mi?

Gość rewr4r5t4
20 minut i co, teraz mi pomożesz?

a w czym mam ci pomóc??

Gość rewr4r5t4
skomentujesz mój topik?

No przez worek palcami-przecież to gotuje w jakiś 98 stopniach C.

Jaki topik??

Na opakowaniu powinno być napisane. 20 minut to według mnie za długo. Jak torebka napęcznieje to zazwyczaj jest już ok.

No właśnie wczoraj gotowałem według opakowanie(czyli jakieś 15-20 minut)i wyszedł nie dobry bo za twardy. Więc pytam bo myślałem że wy kobitki macie jakieś swoje sposoby hehe

Gość pinesssssska27
ja znalazlam super przepis na ryz, jeszcze nigdy mi sie nie rozgotowal, moj maz mnie nauczyl;) najpierw ryz sie zmazy na 2 lyzkach oleju, tak zeby leciutko zbrazowial, no i proporcje na jedna szklane ryzu , 2 szklanki wody, gotuje kolo 15 min, wylaczam , odstawiam na kolejne, i wychodzi super sypki ryz;)

Gość do pinesssssska27
ja tez tak robie ;)

Gość chinota
nigdy nie gotuję ryżu w torebkach... :P a jak gotuję normalnie, to sprawdzam organoleptycznie czyjest gotowy... ryż też lubi "dojść" w cieple...

dlugoziarnisty ok. 18 min, powinno na opakowaniu byc napisane.. no i tez nie rozumiem rady jak niby rozgniesc palcami przez torebke, przeciez to mega gorace jest po wyjeciu z wody przez kilka minut nie mozna dotknac.

Zdesperowana Domowa Żona No dokładnie bo wczoraj nawet się poparzyłem po tym jak złapałem za opłukaną zimną wodą tą torebkę. Perwersja Do wrzątku-a jak powinienem?? rewr4r5t4 Nie mogę bo nie jestem gejem żeby oceniać innego faceta.

Gość rewr4r5t4
no wiesz, ale ocena wieku to nie jest ocena wyglądu i może to zrobić również chłopak:P

Powinieneś do wrzątku. Trochę dziwne, że po wrzuceniu do wrzątku po gotowaniu przez 20 minut ryż był za twardy. Ja proponuję otworzyć torebkę i ugotować go bez torebki, sprawdzając po ok. 10-15 minutach twardość i potem co 3-4 minuty. Albo zrobić tak jak napisała princesska. Ja jeśli podsmażam to dodaję też jakieś przyprawy, ale to już według indywidualnego smaku ;)

Gość rewr4r5t4
"Autorko zadowolona??" zadowolona to nie zdjęcie ale obraz namalwoany na podstawie prawdziwego chłopaka. jest nim mój kolega, niestety nie chłopak, który bardzo mi się podoba swoją drogą chciałam żeby baby wypowiedziały się co o nim myślą a facei na ile wygląda. ma 19 lat:P dziękuję, jeszcze raz dziękuję:)

Ok dzięki za wszystkie podpowiedzi :) Ryż już ugotowany,ale znowuż mi nie smakuje :( troszkę jeszcze za twardy,ale tylko troszkę.Pewnie za 3 razem mi wyjdzie taki jaki lubię hehe rewr4r5t4 No to prawie trafiłem :) A to sama tak ładnie namalowałaś??

Gość rewr4r5t4
nie, chociaż ja też maluję, ale to malowała koleżanka:D ja umiem tylko czarno biało- ołówkiem. ale wygląda jak żywy, co nie?

oczywiscie ryz wrzucasz na gotujaca sie wode. nigdy nie gotowalam ryzu dluzej niz 20 min, no chyba ze jest to ryz brazowy. a jak naprawde po 20 min nadal jest ci za twardy to nastenym razem jak ktos doradzil rozetnij torebke i smakuj co kilka minut. a do wody mozesz dodac lyzeczke kurkumy - wyjdzie piekny zolciutki kolorek :)

Tylko hehe -chyba aż :) ja w ogóle nie mam talentu. A tak szczerze to mi nie wygląda jak żywy,przypomina mi bardziej postaci z japońskich bajek-no ale to jest tylko moje skromne zdanie :P

Gość rewr4r5t4
a ja trochę talentu mam a z tymi postaciami to już ktoś na topiku zarzucił, bo nie chcą uwierzyć że to żywy:P tylko wiadomo, trochę wystylizowany na zdjęcie i trochę z wyobraźni było- ta goła klata no ale to on i jego rysy twarzy

Gość ryz sie gotuje w ten sposob
Do wielkiego gara wsyp kilo ryzu, bez torebki. W czajniku zagotuj wode. Tym wrzatkiem z czajnika zalej ten surowy ryz z torby, co lezy w garnku. Nastaw ogien pod garnkiem. Ryz surowy i ta woda wrzaca z czafnika, co sa razem w garnku, juz po minucie razem sie gotuja. Wody musi byc dwa razy tyle co ryzu. Co kilka munut krec lycha w garze, zeby sie nie przypalilo. Gotuj na srednim ogniu. Jak widzisz okiem, ze z ryzu robi sie chlapa to znaczy, ze ryz trzeba odcedzic na durszlaku. Jak odcedzic? Durszlak, to jest garnek z dziurkami postaw w zlewie. Wez garnek z gotujacym sie ryzem. Ryz wylej do tego durszlaka. Poczekaj az woda z durszlaka wyleci. Mozesz juz jesc ugotowany ryz na miekko. Smacznego.

ryz sie gotuje w ten sposob Dzięki za rade,ale nie bierz mnie za debila.Może i nie umiem gotować no ale bez przesady-durszlak wiem co to jest i jak z niego korzystać :P.

Gość ja gotuje 18 minut
az sie woda wchlonie, potem daje pod pierzynke ;)