Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość sdgdsfgdshddsgsdghdbxcbxcvb

Jak długo gotować ryż ...

Polecane posty

Gość sdgdsfgdshddsgsdghdbxcbxcvb

żeby nie był za twardy ani za miękki??

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Zależy od rodzaju ryżu :o Ale jest pewien sposób-można probować w trakcie gotowania :classic_cool:

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Gość sdgdsfgdshddsgsdghdbxcbxcvb
Nie mogę bo jest w torebce ,a jest to ryż długo ziarnisty-tak jest napisane na opakowaniu.

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Gość rewr4r5t4
a jak ci odpowiem to pomożesz mi?

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Gość rewr4r5t4
20 minut i co, teraz mi pomożesz?

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Gość sdgdsfgdshddsgsdghdbxcbxcvb
a w czym mam ci pomóc??

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Gość rewr4r5t4
skomentujesz mój topik?

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Gość sdgdsfgdshddsgsdghdbxcbxcvb
No przez worek palcami-przecież to gotuje w jakiś 98 stopniach C.

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Gość sdgdsfgdshddsgsdghdbxcbxcvb
Jaki topik??

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Na opakowaniu powinno być napisane. 20 minut to według mnie za długo. Jak torebka napęcznieje to zazwyczaj jest już ok.

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Gość sdgdsfgdshddsgsdghdbxcbxcvb
No właśnie wczoraj gotowałem według opakowanie(czyli jakieś 15-20 minut)i wyszedł nie dobry bo za twardy. Więc pytam bo myślałem że wy kobitki macie jakieś swoje sposoby hehe

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Gość pinesssssska27
ja znalazlam super przepis na ryz, jeszcze nigdy mi sie nie rozgotowal, moj maz mnie nauczyl;) najpierw ryz sie zmazy na 2 lyzkach oleju, tak zeby leciutko zbrazowial, no i proporcje na jedna szklane ryzu , 2 szklanki wody, gotuje kolo 15 min, wylaczam , odstawiam na kolejne, i wychodzi super sypki ryz;)

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Gość do pinesssssska27
ja tez tak robie ;)

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Gość chinota
nigdy nie gotuję ryżu w torebkach... :P a jak gotuję normalnie, to sprawdzam organoleptycznie czyjest gotowy... ryż też lubi "dojść" w cieple...

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
dlugoziarnisty ok. 18 min, powinno na opakowaniu byc napisane.. no i tez nie rozumiem rady jak niby rozgniesc palcami przez torebke, przeciez to mega gorace jest po wyjeciu z wody przez kilka minut nie mozna dotknac.

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Gość sdgdsfgdshddsgsdghdbxcbxcvb
Zdesperowana Domowa Żona No dokładnie bo wczoraj nawet się poparzyłem po tym jak złapałem za opłukaną zimną wodą tą torebkę. Perwersja Do wrzątku-a jak powinienem?? rewr4r5t4 Nie mogę bo nie jestem gejem żeby oceniać innego faceta.

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Gość rewr4r5t4
no wiesz, ale ocena wieku to nie jest ocena wyglądu i może to zrobić również chłopak:P

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Powinieneś do wrzątku. Trochę dziwne, że po wrzuceniu do wrzątku po gotowaniu przez 20 minut ryż był za twardy. Ja proponuję otworzyć torebkę i ugotować go bez torebki, sprawdzając po ok. 10-15 minutach twardość i potem co 3-4 minuty. Albo zrobić tak jak napisała princesska. Ja jeśli podsmażam to dodaję też jakieś przyprawy, ale to już według indywidualnego smaku ;)

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Gość rewr4r5t4
"Autorko zadowolona??" zadowolona to nie zdjęcie ale obraz namalwoany na podstawie prawdziwego chłopaka. jest nim mój kolega, niestety nie chłopak, który bardzo mi się podoba swoją drogą chciałam żeby baby wypowiedziały się co o nim myślą a facei na ile wygląda. ma 19 lat:P dziękuję, jeszcze raz dziękuję:)

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Gość sdgdsfgdshddsgsdghdbxcbxcvb
Ok dzięki za wszystkie podpowiedzi :) Ryż już ugotowany,ale znowuż mi nie smakuje :( troszkę jeszcze za twardy,ale tylko troszkę.Pewnie za 3 razem mi wyjdzie taki jaki lubię hehe rewr4r5t4 No to prawie trafiłem :) A to sama tak ładnie namalowałaś??

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Gość rewr4r5t4
nie, chociaż ja też maluję, ale to malowała koleżanka:D ja umiem tylko czarno biało- ołówkiem. ale wygląda jak żywy, co nie?

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
oczywiscie ryz wrzucasz na gotujaca sie wode. nigdy nie gotowalam ryzu dluzej niz 20 min, no chyba ze jest to ryz brazowy. a jak naprawde po 20 min nadal jest ci za twardy to nastenym razem jak ktos doradzil rozetnij torebke i smakuj co kilka minut. a do wody mozesz dodac lyzeczke kurkumy - wyjdzie piekny zolciutki kolorek :)

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Gość sdgdsfgdshddsgsdghdbxcbxcvb
Tylko hehe -chyba aż :) ja w ogóle nie mam talentu. A tak szczerze to mi nie wygląda jak żywy,przypomina mi bardziej postaci z japońskich bajek-no ale to jest tylko moje skromne zdanie :P

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Gość rewr4r5t4
a ja trochę talentu mam a z tymi postaciami to już ktoś na topiku zarzucił, bo nie chcą uwierzyć że to żywy:P tylko wiadomo, trochę wystylizowany na zdjęcie i trochę z wyobraźni było- ta goła klata no ale to on i jego rysy twarzy

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Gość ryz sie gotuje w ten sposob
Do wielkiego gara wsyp kilo ryzu, bez torebki. W czajniku zagotuj wode. Tym wrzatkiem z czajnika zalej ten surowy ryz z torby, co lezy w garnku. Nastaw ogien pod garnkiem. Ryz surowy i ta woda wrzaca z czafnika, co sa razem w garnku, juz po minucie razem sie gotuja. Wody musi byc dwa razy tyle co ryzu. Co kilka munut krec lycha w garze, zeby sie nie przypalilo. Gotuj na srednim ogniu. Jak widzisz okiem, ze z ryzu robi sie chlapa to znaczy, ze ryz trzeba odcedzic na durszlaku. Jak odcedzic? Durszlak, to jest garnek z dziurkami postaw w zlewie. Wez garnek z gotujacym sie ryzem. Ryz wylej do tego durszlaka. Poczekaj az woda z durszlaka wyleci. Mozesz juz jesc ugotowany ryz na miekko. Smacznego.

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Gość sdgdsfgdshddsgsdghdbxcbxcvb
ryz sie gotuje w ten sposob Dzięki za rade,ale nie bierz mnie za debila.Może i nie umiem gotować no ale bez przesady-durszlak wiem co to jest i jak z niego korzystać :P.

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Gość ja gotuje 18 minut
az sie woda wchlonie, potem daje pod pierzynke ;)

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach

×