Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

mama_agatki

materac dla niemowlaka

Polecane posty

Mam pytanie drogie mamy. Mała śpi z nami, a ponieważ mamy dwa materace czasem rączka jej wpadnie między oba, wcześniej nie było tego problemu, bo nie brykała. Chcę kupić jeden duży materac, ale zastanwiam się nad twardością. Myślę nad takim ze sprężynami i kokosem. Czy niemowlaki mają spać na bardzo twardym podłożu? Bo już różne opinie słyszałam, dzięki za pomoc

Gość Kluseczka_ROZlana
Kiedy kupowaliśmy materacyk dla naszego synka do jego łóżeczka, sprzedawczyni polecałam materac kosos-lateks-kokos... Ponoć takie są najelpsze aczkolwiek wiadomo- każdy swoje chwali jak może :o

Gość alaaa ma kotaa
kup jedno duże prześcieradło takie co naciągniesz na dwa materace i problem z głowy

ja tam mam położony kocyk ale pod naciskiem moim z jednej strony i z drugiej męża tworzy się solidna dziura, do której mała wpada tak czy tak, ale dzięki za pomysł

niewyobrazam soebie zeby dziecko spało ze mna w łozku:O autorko potem trudno ci bedzie odzwyczaic dziecko!

Gość acadalfooo
a ja mam gryczano- kokosowy materac i powiedziano mi, ze taki jest najlepszy. Choc w sumie to pewnie zalezy od tego co maja w danej hurtowni i to wtedy polecaja. ale tak czy siak troche czytalam n aten temat i te sa jednymi z najlepszych. Sa dosc twarde.

Gość ZAPYTANIE ????
Hej, ja co prawda nie całkiem w związku z tematem forum, ale.... mam pytanie. Zalecane jest kładzenie niemowlaka w dole łóżeczka... co to konkretnie oznacza? Czy łóżeczko powinno byc troszkę przechylone?

Gość ZAPYTANIE ????
Hej, ja co prawda nie całkiem w związku z tematem forum , ale.... mam pytanie. Zalecane jest kładzenie niemowlaka w dole łóżeczka... co to konkretnie oznacza? Czy łóżeczko powinno byc troszkę przechylone?

podobno główka ma być wyżej, można pod łóżeczko podłożyć książkę, tak tłumaczyła połozna, dot. to w szczególności noworodków, żeby nie udusiły się we śnie

Mamo_Agatki, a nie lepiej pomyśleć o takim materacu, na którym Tobie będzie wygodnie? Nie chodzi mi o dawanie dobrych (i niechcianych) rad, tylko o to, że to Wy będziecie głównie spali na tym łóżku...

Gość kauczukowe rolki
Nie przechylone tylko powninno stopkami dotykac dolnej krotkiej sciany lozeczka (jak masz tam szczebelki, to przyloz tam ochraniacz albo kocyk, zeby stopy dziecka nie powlazily miedzy te szczebelki?) i powinno być przykryte kocem tak, zeby siegal mu tylko do konca ramion, a reszta (boki i spod) byl wciagniety pod materac Robi sie to po to, zeby male dziecko (one sa ruchliwe i przemieszczaja sie lezac na materacu) nie pogrzebalo sie pod posciela i nie udusilo Ten spod lozeczka jest ogranicznikiem i dziecko nie zzsunie sie pod koc, a koc jest po to, bo koldry nie da sie za bardzo podwinac pod materac, a podwija sie dlatego zeby dziecko nie naciagnelo go sobie na glowe i sie nie udusilo Teraz jasne?

Gość kauczukowe rolki
Glowka zdrowego dziecka nie ma byc wyzej W ogole zadna glowka NIE MOZE byc wyzej, tylko ewentualnie caly tulow wraz z glowka (glowka + przedramiona + plecy), tak zeby dziecko nie mialo zgietej szyi, tylko całe ciało bylo po skosie, ale zdrowym dzieciom sie tego nie robi Kladzenie po skosie (na klinie, albo poprzez podniesienie nog lozka u wezglowia) stosuje sie TYLKO u dzieci cierpiacych na refluks, zeby sie nie udusily wymiocinami w pozycji lezacej Teraz jasne?

Gość ZAPYTANIE ????
Dziękuję za wszystkie wypowiedzi :) właśnie nie do końca rozumiałam dlaczego akurat w dole łóżeczka, ale teraz już WIEM :) Pozdrawiam.

Gość kauczukowe rolki
Kup materac pod was, niech twardosc bedzie dostosowany do waszej wagi (twojej i partnera), a nie dziecka Nie kupuj materaca z wkladem organicznym (kokosem, trawa itp.) bo sa pozywka dla drobnoustrojow (jak wiesz wszyscy sie pocimy kiedy spimy, tak wiec w materac wchodzi wilgoc ktora potem oczywiscie wysycha, a jak ta dziala wilgoc na substancje pochodzenia organicznego chyba wszyscy wiemy... zachodzi proces gnilny) Dziecko chyba jest juz na tyle duze, ze nie powinno z wami spac. Ile ono teraz ma? Lepiej juz teraz je pozegnac z waszym lozkiem, niz pozniej miec bol glowy. Zadbaj o relacje intymne miedzy toba a partnerem, bo dziecko was w tym lozku dzieli i ogranicza, a to nie jest zdrowa relacja i na pewno nie sluzy umacnianiu zwiazku dwojga ludzi Zapytanie - o to dokladnie chodzi z tym dolem lozka: http://jort.kolker.nl/wp-content/uploads/2008/11/in-bed-klein-1.jpg http://lh3.ggpht.com/_xPaY3imLW7k/RnuvopyZQrI/AAAAAAAAAgo/Y8w_BcbgBFg/DSCN2799.JPG

Gość kauczukowe rolki
dostosowana*

Gość babie lato_
Hej kobietki :) Zapraszam Was na nowe forum dla kobiet www.babie-lato.pun.pl Rozmowy w miłym gronie gwarantowane! :D Mamy też dział dla Mam i kobiet oczekujących dziecka :) Wejdźcie na nasze forum i zarejestrujcie się :) ZAPRASZAMY SERDECZNIE 🌻

Gość kauczukowe rolki
jak ta wilgoc dziala* /sorry za bledy; spieszy mi sie/

dziewczyny ja nie pytam czy mała ma spać z nami czy nie:). To jak nie kupować z kokosem, to jaki żeby był twardy?

Gość Tak jak pisała kauczukowe
twardość powinna być dostosowana do waszej wagi, budowy ciała, pozycji w której najczęściej śpicie. Jeśli np. ty i twój mąż jesteście przy kości to bardziej twardy, jeśli szczupli to mniej twardy. Poczytaj sobie o tym dokładnie np. na stronie Ikei: http://www.ikea.com/pl/pl/catalog/categories/departments/bedroom/10609/tab/materace/ No a dziecko rzeczywiście nie powinno z wami spać. Co z waszym seksem? Co z bliskością? Dziecko nie jest całym światem. Nie zapominaj o potrzebach partnera.

ze sferą intymną sobie radzimy:), oczywiście, że lepiej żeby mała spała sama. Nauczyła się na początku jak lekarka kazała pilnować ciągle, bo się jej mocno ulewało jak była noworodkiem i mogła się zachłysnąć. A teraz nam tak dobrze, może później jak będzie starsza to postaram się ją oduczyć.