Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość OdtajnionyAg

Prawda o wysyłaniu CV i szukaniu pracy

Polecane posty

Gość OdtajnionyAg

W tym kraju pracę w ponad 60% ma się po znajomości!!! jak nie macie ustawionych wujków, ciotek, mam, tatusiów etc.. nie liczcie na cokolwiek. Popatrzcie jak wygląda rynek pracy - jest robota dla studentów - bo ZUS im opłaca uczelnia, jest dla rencistów i emerytów, jest nawet dla niepełnosprawnych . Cala rzesza specjalistów i absolwentów o ile nie mają "pleców" - mogą się pakować i wyjeżdżać..! ma ktoś inne zdanie ?? nie sądzę.... witamy w polskiej rzeczywistości A te CV - choćbyście nie wiem jak ja świetne kwalifikacje mieli - możecie sobei je włożyć... No chyba że znajdzie się tu ktoś komu się akurat udało znaleść pracę bez protekcji.. a jak to juz będzie absowlent -to mu pogratuluję.

Gość Jestem absolwentka studiow
humanistycznych a konkretnie filozofii, zdobylam prace bez protekcji, pensja zdecydowanie powyzej minimum krajowego, acz niestety ponizej sredniej.

Gość OdtajnionyAg
no to jeszcze napisz co robisz - i ile języków biegle znasz, i ile tej pracy szukałaś!

Biegle - tylko polski, szukalam az 4,5 miesiaca :( - i dodam, ze naprawde sie staralam

ja szukalam prace jako absolwentka, szukalam przez rok i znalzlam, pracowalam w tej firmie 3 lata, niestety zwolinili mnie (zwolnienia grupowe) i teraz szukam od nowa juz 4 miesiace i musze przyznac ze jest zle.

ja znalazłam pracę z ogłoszenia w wyborczej i już tak dwa lata mijają. Ale faktem jest że bez znajomości trudno jest coś fajnego dorwać- bo na kasjera do Tesco to nie problem iść.

Gość OdtajnionyAg
no widzisz - a powiem wam tyle - dziewczynki po średnich szkołach dostają prace w urzędach - kuźwa obsłużyć komputera nie potrafią - ale wielkie z nich "panie na stanowiskach" biurwy pierdolone

Gość ja jestem absolwentka i mam
prace, zaczęłam od stazu a teraz mam stanowisko kierownicze

Gość firarara
Ja dziś byłam i w kadrach nawet CV nie wzieli aa koleżance którą znają puścili oczko i powiedzieli że się coś znajdzie. Załamka:( Dodam że na poważnych stanowiskach nie sa zatrudniane osoby elokwentne

Gość asiasracsa
z ta robota dla studentow i niepelnosprawnych bym uwazala ;/ jesli nie masz stopnia umiarkowanego a lekki to cie w zyciu nie przyjma ;/

Ale generalnie to sie z Toba zgadzam, kolega, z ktorym pracuje, rzucil tylko haslo, ze szuka pracy (a jeszcze mial stara i chcial zmienic) - poczekali na niego 2 tyg. wymowienia, na dzien dobry dostal pensje 500zl wyzsza (jego obowiazkiem jest pisanie tekstow reklamowych i prezentacje multimedialne - dodam, ze dokladnie wszystko co zrobil daje mi do sprawdzenia i dokladnie we wszystkim jest mnostwo bledow), pracuje 4-6h dziennie (ja 8) i ma rozne ulgi. Ale chcialam Wam napisac, ze czasem sie udaje.

OdtajnionyAg no widzisz - a powiem wam tyle - dziewczynki po średnich szkołach dostają prace w urzędach - kuźwa obsłużyć komputera nie potrafią - ale wielkie z nich "panie na stanowiskach" biurwy pie**olone hmmm ja jestem po ogólniaku bo na studia sie jeszcze nie wybrałam. Nie uważam że jestem biurwą pierdoloną, a i z kompem radzę sobie bardzo dobrze :D Od kiedy na studiach uczą obsługi maszyn biurowych?? Moze cos przeoczyłam? Dodam że mimo wykształcenia od 8 lat pracuję czynnie,a mam 25, i zdecydowanie jestem bardziej atrakcyjnym pracownikiem niż absolwent który po raz pierwszy pracy szuka. Brutalne?Ale prawdziwe 🖐️

Gość fsdfsdfsd
najlepsze jest to że ci co dostają robote po znajomości nigdy się do tego nie przyznają i jeszcze wkręcają reszcie, że dostali bo mieli łeb na karku, doświadczenie itd, a inni ludzie to muszą być przygłupy jak nie mają roboty

ja bym to pogrupowała tak: 1.znajomości 2.doświadczenie 2.szczęście

dobrze ktos tu napisał, jeden ma 25 lat i szuka pierwszej pracy, a drugi też ma 25 lat i przynajmniej 5 lat doswiadczenia- wiadomo kto jest na lepszej pozycji :)

Gość OdtajnionyAg
hehehe ... popatrzcie sobie na najbardziej frajerowatą stronę społecznościową - GOLDEN LINE - bo jak ja widzę że ludzie kurwa język inni ledwo co znają i maja taaaaakie stanowiska to mnie śmiech ogarnia... a inni - mając w ręku nawet po 3 języki zapierdalają za marne gorsze. Toż to tylko w Polsce taki komizm !!!

Gość zgadzam sie z toba autorze
100 % prawdy.

Ja obecną pracę dostałem po wcześniejszym wysłaniu ponad 200 CV w ciągu 3 miesięcy. Szukalem na terenie całego województwa. Z czego 6 firm zaprosiło mnie na rozmowę i dopiero się udało. Więc jednak się da, to jest moja ósma praca i na pewno najlepsza, której już mam nadzieję nigdy nie będę musiał zmieniać. Także przede wszystkim nie poddawać się i caly czas próbować w końcu się uda.

Gość obloki15724
no to wysylajmy.. mysle ze i tak lepiej maja ci którzy zdecydowali sie posatwic takze na inne miasta. w sensie sa gotowe do przeprowadzki, jednka nie kazdego stac na taki luksus

Gość robota jest
dla studentów i dla ludzi ze spójnym doświadczeniem. Reszta musi mieć szczęście. "acy, a drugi też ma 25 lat i przynajmniej 5 lat doswiadczenia- wiadomo kto jest na lepszej pozycji " zależy do czego. średnie i doświadczenie nie pozwala pracować tam gdzie są wymagania co do wykształcenia np. ustawowe :P albo na specjalistycznych stanowiskach w dobrych firmach. bez porządnego dyplomu i doświadczenia z czasu studiów się nie uda. "onad 200 CV w ciągu 3 miesięcy. Szukalem na terenie całego województwa. Z czego 6 firm zaprosiło mnie na rozmowę i dopiero się udało. Więc jednak się da, to jest moja ósma praca i na " a jak było z 7 poprzednimi? i ile masz w sumie lat dośwaidczenia z tych 7? i jakie wykształcenie? jak jesteś np informatykiem to sorry Winnetou :classic_cool: w dużej części zawodów nie zapłacą ci tyle żebyś mógł się przeprowadzić na drugi koniec województwa do pracy bo po opłaceniu pokoju zostanie ci tylko na jedzenie z biedronki i ubranka z tesco :classic_cool:

Gość czego się dziwisz
nawet specjaliści twierdzą, że ponad połowa miejsc pracy nigdy nie jest obsadzana z ogłoszeń. Chociaż to się raczej tyczy mniejszych firm i część finansowanych ze środków publicznych.

Gość sia90
Wszystko opiera się na znajomościach, szczęściu i doświadczeniu, którego młodemu człowiekowi nikt nie chce dać, bo przecież jest bez doświadczenia... Tak więc, dzieciaki w podstawówce - startujcie już do pracy i zdobywajcie doświadczenie, bo bez tego nie ruszycie nigdzie - chyba, że po znajomościach xD Szukam pracy i nie mogę znaleźć. Mam technika, maturę, zaczynam studia zaoczne. Tylko pytanie... po co to wszystko ? :/

Gość nie raz
A co jest dziwnego w zatrudnianiu znajomych? Nie tylko w Polsce, ale na całym świecie to najpopularniejsza metoda. Nie mówię tu o sytuacjach patologicznych, kiedy zatrudnia się osoby zupełnie niekompetentne, ale o sytuacjach, kiedy ktoś z pracowników/znajomych może polecić wartościowego, rzetelnego pracownika, za którego może poręczyć. Pracowałam jako rekruter w dużej firmie - wśród "znajomych" było zdecydowanie mniej niewypałów niż wśród pracowników bez godnych zaufania referencji.

''a jak było z 7 poprzednimi? i ile masz w sumie lat dośwaidczenia z tych 7? i jakie wykształcenie?' Każdą pracę dostałem bez znajomości. Mam 25 lat, udokumentowane 5 lat pracy, wykształcenie średnie i pracuję jako elektryk/elektronik utrzymania ruchu w fabryce samochodw. Wszystkie poprzednie także były w tej branży.

Gość sia90
Uważam też, że więcej pracy jest dla facetów... Bywa :/ Kobiety mają przesrane :/

Gość OdtajnionyAg
no to macie czarno na białym. pozostaje Warszawka - licząc ze tam stawiają bardziej na kwalifikacje a nie na "znajomości " ...THIS IS TRUE.... sorry, ale teraz jakiekolwiek byś wykształcenie nie miał - z pracą łyso. Gdzieś czytałem że humaniści mają najbardziej przesrane - bujda na resorach... to oczywiście zależy co skonczyli, noa le skoro tutaj nawet po filozofii prace można mieć.. fiu fiu... moja siostra jest po historii sztuki - pracuje w kadrach... przekwalifikowała sie i bardziej się to ceni bo ma coś więcej do zaoferowania. Z kolei moj brat jest po ekonomii - i nawet w banku mu trudno było znaleźć pracę. Ja sam - założyłem swoja działalność - bo mam osobiście w dupie to co sie w tym kraju wyrabia. A - i zeby bylo jasne - NIKOGO Z PRACOWNIKÓW nie zatrudniłem po znajomości! choć mogłem. Postawiłem na wiedzę i umiejętności a nie na to czy znam kogoś lepiej czy gorzej... i lepiej na tym wyszedłem! Mówię stanowcze NIE dla pracy po znajomości - wcześniej czy później sie to na waz zeźli.

Gość sia90
No i dobrze, że dajesz szanse innym ;) Byłoby miło trafić na kogoś takiego... :/ Póki co, szukam dalej :] Może kiedyś coś znajdę... Technik ekonomista ;/

Gość a ja powiem wam w sekrecie że
wysłałam i złożyłam ponad 160 ofert przez 3 miesiące, zanim zadzwonili z cudowną wiadomością :) wcześniej oczywiście oprócz złożenia dokumentów dziesiątki razy musiałam przejść przez testy i rozmowy kwalifikacyjne, ale jak już wspomniałam MAM WYMARZONĄ PRACĘ w urzędzie gminy. BEZ ZNAJOMOŚCI!!!!!!!!!!!!!!

Gość urzędnik z dużego miasta
w urzędzie w którym pracuję bez pleców mogą cię przyjąc tylko na staż, finansowany przez urząd pracy. Etaty tylko dla swoich :O

Gość Skreslona na starcie
To ja mam juz zupelnie przesrane :(. Skonczylam w pl studia i w trakcie wyjechalam za granice :(. Teraz wrocilam i szukam juz 5 miesiac. Mam 30 lat i wg. pracodawcow nie posiadam doswiadczenia, bo to zagraniczne sie nie liczy :(. Mam tylko staz w panstwowej instytucji i nic wiecej 😭