Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość martaitak

Czy po operacji haluksów nie można już chodzić w szpilkach?

Polecane posty

Gość martaitak

nie mam na myśli mega wysokich szpilkach, ale takie ok 5-4 cm?

Gość martaitak
?

Oczy wiście, że można chodzić w szpilkach, bo niby dlaczego nie? Ja miałam taką operację i po zupełnym wygojeniu stóp nosiłam szpilki, nawet bardzo wysokie. Nie na codzień, bo to nie wygodnie, ale od święta, dlaczego nie?

Gość martaitak
a jaką metodą miałaś operowane? miałaś gips? ja się boje zdecydować, ale zaczyna co raz bardziej boleć:-(

To było 5 lat temu. Jaką metodą? Pytanie! Cieli mi jakoś te kości i prostowali paluchy. Miałam potem gipsy na obu stopach ( bo to były obie nogi naraz robione) przez 6 tygodni. Teraz jest wszystko w porządku, nie noszę wysokich obcasów, ale to z całkiem innego powodu, średnio wysoki nie ma problemu. Stopy nie bolą, prawie niic nie widać blizn, wada nie powraca, a stopy wyglądają o niebo lepiej niż przed operację. Teraz już nie wstyd pokazać gołe stopy.

Gość martaitak
Pytam, jaką metodą, bo jak poczytałam to teraz jest kilka metod, np. bez gipsu. ale to pewnie zależy od zaawansowania wady, no nic, trzeba wybrać się do lekarza, dziękuję za informacje.

Gość rozowa pom
Placilas za ta operacje czy jest refundowana? Jesli placilas to ile? Mam halluksy od 27 roku zycia i powoli ...robi sie coraz gorzej :(

Ta operacja miała być refundowana, długo by tłumaczyć, ktoś w szpitalu zawalił (ordynator) i kiedy się tam zjawiłam, już na operację okazało się, że nie ma mnie na liście, więc zapłaciłam, ale dużo mniej niż by to normalnie kosztowało. Takie operacje są refundowane, trzeba mieć skierowanie od ortopedy i zapisać się do kolejki. Ja czekałam pół roku, nie wiem jak jest teraz.

Gość gość
Ja miałam tylko u jednej stopy ale boli choć było to w czerwcu tego roku. Takie zabiegi wykonuje się w szpitalu i są refundowane. Nie ma różnych metody tylko wszystko zależy od zawansowania haluksow. Gips nakłada się tylko kiedy masz "łamanie" kosc***alcow i są wykładane druty.... na tkankach miękkich masz tylko opatrunek i nosisz piękny bucik :) a wysokie buty to tylko okazyjnie.... tak powiedział lekarza przykre ale cóż:)

Gość Też się powoli szykuję na oper
Też się powoli szykuję na operację haluksów, ale ja noszę szpilki na co dzień, i to takie po 10-12 cm, i nie wyobrażam sobie z nich kiedykolwiek zrezygnować, jest to po prostu niemożliwe, choćby z racji wykonywanego zawodu. Jeszcze się z lekarzem nie konsultowałam ale mam nadzieję że powiedzmy pół roku po operacji będę mogłą już wrócić do szpilek. :)

Gość gość
Jestem po takiej operacji na jednej stopie ( druga jeszcze nie wymaga zabiegu) Mialam w stopie druty, ponieważ jeden z palcow zrobil się 'mlotkowaty". Operowany miałam w związku z tym nie tylko haluks ale również drugi palec. Rehabilitacja była trochę uciazliwa, ale efekty sa swietne: zadnego bolu nogi, nosze wysokie obcasy bez problemu. Oczywiście bardziej o siebie i o stopy dbam, ale ciesze się, ze poddalam się operacji ( na NFZ )

Gość gość
Ja mialam na NFZ operację halluksa. Mam sruby Pyxis i przeszczep kosci autogennych (znaczy swoich). Juz minelo ponad 2 miesiace, stopa wyglada pieknie, jeszcze troche puchnie lekko, jak za duzo pochodze, lecz juz nie boli,bo nie ma halluksa i stopa ulozona poprawnie. Naprawdę warto, tylko proces leczenia dlugotrwaly, 9 tygodni na zwolnieniu :) Ale warto ! Po operacji 2 tygodnie srodki przecibolowe, a wiec nie bolalo :) Polecam :)

Gość gość
Przyłączam sie do pytania . Jestem 4 miesiące po operacji , stopa w ogóle nie boli . Chodzę w adidasach , przystosowanych do stop po operacji haluksa ( buty zdrowotne ) . Mam taki problem , ze ubiorę wszystkie stare buty oprócz właśnie butów na obcasie . Czy to minie ?

Cześć Wszystkim. Czy po operacjach na haluksy używaliście czegoś takiego jak opaska elastyczna czy jakieś specjalne bandaże? Powoli przygotowuję się do swojego zabiegu i zanim mój lekarz rozwieje wszystkie wątpliwości i wyjaśni co i jak, to chciałam się tu zapytać. Oczywiście wiele źródeł typu http://na-haluksy.pl/zabieg-na-haluksy/ właśnie tak podaje. Tylko nie wiem, czy mogę na nich polegać... Poza tym niby te opaski nie są drogie, ale z kolei czy w ogóle warto jest kupować jakiś Hallu Doctor czy Hallu Solution. Co uważacie?

Cześć Wszystkim. Czy po operacjach na haluksy używaliście czegoś takiego jak opaska elastyczna czy jakieś specjalne bandaże? Powoli przygotowuję się do swojego zabiegu i zanim mój lekarz rozwieje wszystkie wątpliwości i wyjaśni co i jak, to chciałam się tu zapytać. Oczywiście wiele źródeł typu http://na-haluksy.pl/zabieg-na-haluksy/ właśnie tak podaje. Tylko nie wiem, czy mogę na nich polegać... Poza tym niby te opaski nie są drogie, ale z kolei czy w ogóle warto jest kupować jakiś Hallu Doctor czy Hallu Solution. Co uważacie?