Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość juz-nie_studentkaaa

Staż po studiach??

Polecane posty

Gość juz-nie_studentkaaa

witajcie, Otóż skończyłam studia (licencjat)nie długo odbieram dyplom. chcialabym gdzies pojsc do pracy, ale jest cieżko. Mma pytanie czy szkoła do której chodziłam moze mnie gdzies skierować, czy musze isc do urzędu pracy??

Gość alllka
musisz zorientować się na uczelni np. w biurze karier, czy mają podpisaną umowę z jakimś zakładem pracy, co nie wyklucza tego, że i tak przyjmują jakoś przez urząd, ale wtedy chyba nie musisz się zajmować chodzeniem za papierkami. w urzędach kasę na staże będą mieć pewnie dopiero po nowym roku. czyli do końca tego, miałabyś czas na poszukanie pracodawcy, na początku stycznia składasz podanie o staż w urzędzie pracy i czekasz na decyzję.

Gość bo Ty jesteś dla Niego
szukać możesz stażu na własną rękę. ja tak zrobiłam ale odbywałam staż będąc studentką (w wakacje po 4 roku)

Gość juz-nie_studentkaaa
hmmm... no nic w takim razie do końca roku, będe szukać pracy. Moze mi sie uda a jak nie, to pod koniec grudnia złoze papiery na staż.

Gość djkkklll
pod koniec grudnia to UP nie mają już pieniędzy na staże

Gość alllka
tak, tylko najlepiej jakbyś złożyła te papiery mając już wybranego pracodawcę - bo nie zawsze urząd pracy dysponuje jakąś listą i to jeszcze pracodawców, którzy by Cię interesowali. spróbuj się pokontaktować z interesującymi Ciebie miejscami i zapytaj czy reflektują na bezpłatną stażystkę ;)

Gość alllka
aha i nie pod koniec grudnia, ale na początku stycznia do końca grudnia załatw sobie miejsce a z papierami jedź w styczniu

jak złożysz na staż? kto ma ci szukać stażu? teraz o staż wszyscy się zabijają, bo nie ma pracy i zreszta często tez nie ma pieniedzy na staże, więc kto pierwszy - ten lepszy dlatego trzeba samemu szukać i pytać w u czy są aktualnie na to pieniądze

Gość juz-nie_studentkaaa
dzieki za poradę. wiec bede szukala pracy , i dodatkowo zakłądu pracy który chciałby mnie przyjac na staż. Choć nie ukrywam , że wolałąbym pojsc normalnie pracowac ;((

Gość alllka
wiadomo, że lepsza praca niż staż, ale teraz równocześnie możesz szukać jednego i drugiego - jak jakieś miejsce pracy będzie Ci się szczególnie podobać to pytaj o jedno i drugie - zobaczyć któraś opcja musi wypalić i powoli do przodu :) a możesz zdradzić co skończyłaś i gdzie chcesz pracować mniej więcej?

Gość juz-nie_studentkaaa
Skończyłam administracja systemami bezpieczeństwa. Najchętniej to jakaś praca biurowa. Ale nie pogardziłabym gdybym narazie załapała sie gdzieś w recepcji lub sekretariacie, po prostu muszę od czegoś zacząc

Gość alllka
ciekawy program studiów muszę przyznać :) to pewnie spokojnie możesz popytać w budżetówce w jakiś jednostkach, które zajmują się utrzymaniem porządku publicznego, a poza tym pewnie faktycznie wszelkie asystentki biurowe to ta praca w administracji. wszystko dobre na początek

Gość juz-nie_studentkaaa
ciagle wysylam Cv i nic, bo nie mam doświdczenia. Ale jak mam je zdobyć skoro nikt nie chce dać mi szansy :(

Gość no chyba nie bardzo
Masz tylko licencjat? A jakie studia "skończyłaś" (gdyż zrobienia licencjatu nie zakwalifikowałabym do zakończenia studiów:/). Pani licencjatko - "nie długo" pisze się razem:/

Gość alllka
nigdzie nie pracowałaś podczas studiów? nawet praktyki? bo jak tak to teraz faktycznie może być ciężko. wiesz co, masz już od nas jakaś wiedzę. idź teraz do swojego urzędu pracy i popytaj jak najlepiej zrobić, żeby na jakiś staż się załapać (coś czuję, że jednak od stażu musisz zacząć, jeżeli nie chcesz ugrzęznąć w markecie, ale oczywiście to nie reguła). najlepiej podrukuj mnóstwo cv plus list i osobiście zanoś do kadr w wybranych miejscach pracy - musisz pokazać, że Ci zależy. z up nie do końca jest tak, że oni nic nie oferują, mój brat chodził z samego rana dzień w dzień przez miesiąc, kiedy mu powiedzieli, że lista kilku staży będzie lada dzień - i on faktycznie zjawiał się tam jako jeden z pierwszych i staż mógł sobie wybrać z listy! ale sytuacja od tego czasu (3lata temu) na pewno mogła się zmienić i wszędzie teraz raczej polecają szukanie na wlasną rękę.

Gość alllka
"gdyż zrobienia licencjatu nie zakwalifikowałabym do zakończenia studiów" już nie przesadzajmy. ja skończyłam magisterskie, ale jest to o dupę rozbić tytuł i wg mnie nic więcej nie daje niż licencjat, jedynie o 2 lata dłużej marnowałam swój czas na studiach. po licenjacie zawsze mgr możesz dorobić sobie zaocznie już pracując i to jest 100razy lepsza opcja

Gość juz_nie_studentkaaaa
Dokładnie zgadzam sie z allllka! Mgr spokojnie można zrobić juz pracujac, jeżeli wogóle będzie potrzebny, bo robic tylko po to, zeby sie pochwalić przed znajomymi, to nie ma sensu ! Jeżeli pójdę do pracy, gdzie mgr będzie potrzebny, pójdę wieczorowo i go zrobie. Nie oszukujmy sie ale zrobienie mgr nie jest czyms wielkim w dzisiejszych czasach.