Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość promyka

KAPILAROSKOPIA

Polecane posty

Gość promyka

Wie ktoś, gdzie w Warszawie lub ogólnie mazowieckim można zrobić kapilaroskopię poza ul. Koszykową i Leszno?

Gość a dlaczego robisz
to badanie? masz jakies objawy?

Gość promyka
objawy to już od wieków, teraz się boję, że już pętle.

Gość promyka
teraz tak ciepło, a ja niemal nie mogę ruszać palcami, są napuchnięte i koloru na przemian (jakby liniami) sino-fioletowe i białe, a końcówki niektórych czerwone i najbardziej napuchnięte i swędzą od środka, a całe palce, poza kciukami bolą.

Gość a co na to powiedzial
lekarz? ile masz lat? jak sie to zaczelo?

Gość promyka
Lekarze to niewiele mówią, bo się mało na tym znają. trudno jest znaleźć fachowca, mnie dotąd kierowano do reumatologów i dermatologów, podobno jeszcze można do chirurga naczyniowego, ale pewnie wątpliwe, że coś pomoże. To po prostu za cienkie naczynia krwionośne końcowe, ale technik, która dotąd robiła mi kapilaroskopię, zawsze ją kończyła słowami "jeszcze nie ma pętli, ale raczej będą". A że czuję i widzę, że jest gorzej nawet mimo braku mrozów, to się boję, że to już choroba. Mam 30 lat, a początku właściwie nie było, od zawsze lodowate dłonie, zaczerwienione lub sine, tylko że z roku na rok jest gorzej i coraz bardziej utrudnia życie, bo i boli i uniemożliwia proste manualne czynności często. Na Reynaud (bo tak to się nazywa, jeśli dobrze piszę) generalnie nie ma lekartswa, po prostu bierze się leki na lepsze krążenie, rozszerzenie naczyń, ale one mają masę skutków ubocznych, więcej niż typowe leki i też najczęściej zerowa skuteczność. PS. Jak w temacie - Wie ktoś, gdzie można zrobić w mazowieckim i ewentualnie ceny i czy można też na kasę chorych?

Gość gość
Ja miałam robioną kapilaroskopię w Dermapoint u Kararzyny Mierzwińskiej i mogę polecić ten gabinet. Pani doktor jest bardzo cierpliwa, dokładnie wszystko wyjaśnia i wprowadza komfortową atmosferę. Bardzo dobrze się przy niej czułam.