Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość MadeInUsa

Tępota dzisiejszej młodzieży

Polecane posty

Rozmowa z nastolatkami przez internet często daje powody do radości :) Pamiętam, jak kilka miesięcy temu na gg napisała do mnie kuzynka (lat 16) i prawie nic nie zrozumiałam, bo miejscami pojawiały się takie kwiatki jak "iks de" (nie nie, nie XD :classic_cool:), "lol" "LoL", "ajć" itp. Chyba się starzeję 😭

mnie też nie stać :O Ale często kupuję książki od panów stojących na ulicach, albo w tzw. taniej książce (np. Dedalus), gdzie książki, które miesiąc wcześniej np. w Świecie Książki kosztowały 39 PLN da się kupić za 10 albo i mniej :)

Gość tacy wszyscy wykształceni
zapytałam o ilość książek przeczytanych w roku, ponieważ pytanie np o miesiąc w wielu przypadkach nie ma sensu - bo co to za odpowiedź 1/24 książki? :p Też mnie drażnią błędy, choć oczywiście, samej zdarza mi się je popełniać, nie jestem maszyną. Jednak nie widzę sensu poprawiania błędów innych, ponieważ i tak nie odnosi to żadnego skutku.

Ależ odnosi :D Ja mam niesamowity ubaw, jeśli poprawię np. na kafe jedną czy drugą osobę, a ona się tłumaczy, że: - nie ma klawiatury z polskimi znakami, - pisze szybko, - pisze w stresie (teściowa ją zdenerwowała, sorki za błędy), - dziadek był Czechem i dlatego ona słabo zna j. polski, - ma to w "d****" i będzie sobie pisać jak chce, nikomu nic do tego, bo ona "p*******" zasady pisowni ... :classic_cool: :D:D:D:D:D:D:D:D:D

sama widzisz, że odnosi tylko taki, że pobudzasz ludzką kreatywność w wyszukiwaniu wymówek :) Kto słowa pisanego w formie poprawnej nie używa (biernie- czytając, i czynnie - konstruując sensowne wypowiedzi), ten nigdy się nie zorientuje co jest poprawne, a co nie. Szkoda w sumie, bo takie będą Rzeczypospolite, jakie młodzieży chowanie :), a teraz to gęsi rosną nie Polacy :p

Gość Edmunt Pipa
często widzę zachowania niby ładnej młodzieży ubranej elegancko wypasionej w technikie i wogóle klasa... tylko jak się odezwie to klasa ale ogręgowa gminno-powiatowa się pokazuje , znaczy zewnętrznie luź węwnątrz gnój

Gość kokio
Podejrzewam, ze przecietny 16 latek nie przeczytal w swoim zyciu wiecej niz 10 ksiazek. Polska mlodziez coraz bardziej upodabnia sie do tej z Zachodu i nie jest to bynajmniej komplement. Co robilo sie w latach 90tych w czasie wolnym, podczas ferii, w wakacje? Moje pokolenie czytalo ksiazki, gralo w karty, uczylo sie jezykow. Co robi wspolczesny nastolatek?? Siedzi nonstop w Interncie na durnych portalach typu fotka czy nk, a zdanie matury podstawowej z matmy jest dla nich nie lada wyczynem. Juz nawet nie mozemy sie smiac z tepoty Brytyjczykow, bo nasze najmlodsze pokolenie jest dokladnie takie same.

profesor Miodek jest jeden, był i będzie:) Oczywiście, nie każdy MUSI, jednak lepiej porównywać się z lepszymi od siebie, niż "cieszyć twarz" w towarzystwie tępaków

Ale przecież tu już w ogóle nie chodzi o podbijanie świata na fundamentach znajomości ortografii ! Ale na Boga, przecież to wstyd nie umieć się porozumieć i poprawnie wysławiać/pisać w języku ojczystym :O Teraz co druga osoba ma jakąś dys- ... Jakoś kiedy ja chodziłam do podstawówki to albo się ortografię znało i stosowało, albo dostawało pały do skutku, aż się nauczysz ...

Gość btycfrt
Grunt, że wy jesteście prof. Miodkami No tak, przeciez sa tylko dwie mozliwosci - uzywanie hiperpoprawnego jezyka lub bycie idiota, ktory pisze "ktury" i "zadko":O Dlaczego ludzie niewyksztalceni nie maja w sobie krzty samokrytyki?? Jeszcze nie spotkalam sie z debilem, ktory mialby swiadomosc tego, ze jest nieukiem i ignorantem.

Gość a ja spotkałam ale to chyba
ma szansę przyjść z wiekiem i doświadczeniem życiowym np moja mama, osoba z wykształceniem zawodowym, ale mądra, życzliwa, oczytana, pięknie mówi i pisze. nie poniża i nie zadziera nosa Dla mnie to jest klasa

Jest jeden, ale mam dziwne wrażenie, że większość z nas - tutaj obecnych, stara się mu dorównać. Masz ambicje to porównuj się z lepszymi, nie każdy jednak posiada ową ambicję i nic na to nie poradzimy. Pozostaje nam cieszyć się z tego, że to my osiągniemy w życiu więcej niż tępota, która zakorzeniła się w przyszły pokoleniu.

fioletowy widelec, ale po kiego na siłę chcesz zaszczepiać poprawność wysławiania się u innych? Grunt, że Ty masz takowe predyspozycje, nie zmusisz do tego osób, które mają w dupie - przynajmniej obecnie - naukę i pogłębianie swojej wiedzy. Teraz liczą się imprezy, komputer i chłopak... nic na to nie poradzisz.