Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość kalinkakalinek

czym doprawiać??

Polecane posty

Gość kalinkakalinek

czesc :) jestem mama 9,5 miesiecznego smyka:) obiady gotuje mu sama, do tej pory bez soli i jakichkolwiek przypraw, ale coraz czesciej syn stawia opory i pluje obiadem:O:O cokolwiek bym nie ugotowala. czy moge czyms przyprawiac dla niego zupki??? nie pisze tu o soli, wegecie itp. ale moze jakies ziola?? moge dla takiego smyka dac bazylie??ziola prowansalskie??

Gość kalinkakalinek
halo

Gość !nie zawsze!
Jak dodasz troche soli to Ci dziecko nie umrze :O Zresztą wszystkie naturalne zioła możesz dodać.

wszystkie zioła jakie zechce jeść. Prowansalskie jak najbardziej :) Moja córka uwielbiała szczypiorek, musiałam go dodawać do wszystkiego a np absolutnie nie chciała majeranku :) i bez przesady z tą solą :D

Gość mamachichi
mozna kupic przyprawy "bez chemii" przez allegro, sa niedrogie, na pewno nie zaszkodza, sa np do drobiu, miesa mielonego, itp

Gość MOJEMU OD POCZTAKU GOTOWALAM
z bazylia, ziolami,ale bez soli. Do tej pory nie dodaje soli do gotowania ziemniakow i duzpo potraw sole dopiero dla nas na talerzu.

Gość MOJEMU OD POCZTAKU GOTOWALAM
niezle sa tez przyprawy benedyktynskie bo w mieszance nie ma soli. Akurat nie kupowalam ich z mysla o maluchu bo go jeszcze nie bylo,ale uzywamy ich czesto - sa do drobiu, miesa, ryb. Bazylie dawalam swieza ajk byl jeszcze maly - ok. 7 miesiecy i potem calosc miksowalam blenderem

Moja pluła dalej niż widziała obiadem bez przyprawienia. Pierwszy obiad na mięsie ugotowałam bez przyprawienia i za nic nie chciała tego do ust :o Zaczęłam dodawać ablo zwyczajnej wegety albo soli i do tej pory wszystkie obiady zjada ze smakiem ;) Ma 8,5 miesiąca. Wiele osób uważa, że wegetą nie powinno się doprawiać dań dla tak małych dzieci, bo zawierają konserwanty. Ja jestem zdania, że prędzej czy później i tak dziecko by jadało potrawy z wegetą. A moje bardzo lubi danie przyprawione wegetą ;) Niekiedy nawet, ale rzadko podaję coś dziecku co ja z mężem jemy na obiad doprawione pieprzem albo ziołami. Dziecku nigdy nic nie jest ;)

Gość joko ono***
a ja polecam włoszczyzną suszoną np firmy warzywko, troszke soli i smakuje jak wegeta :)

Gość karmiąca
A moja córa mając 7 miesięcy jadła to co ja i mąż (przyprawiałam wtedy troszkę mniej) i nic jej nie było.Jak miała rok przyprawiałam już normalnie. Teraz ma trzy latak i wcina wszystko nawet pikantne potrawy lubi.

Gość kijevna
zwracajcie uwagę na skład tych gotowych mieszanek, warzywek itede - pomijając już, że mają dużo soli to jeszcze sporo z nich zawiera glutaminian sodu, a to już paskudztwo

Myślę że bez wahania możesz mu doprawiać odrobiną soli, czy vegety. Lecz warto pamiętać że takie małe dziecko powinno mieć lekkie potrawy i nie mocno doprawione! Zioła jak najbardziej w małych ilościach ale tych z mocnym aromatem raczej na razie unikać. Noi polecam np zupy z przyprawami pogotować przynajmniej z 5-10min

Ale o co chodzi z tą solą? Ja całe życie soliłam wszystko i to dużo, swojemu dziecku też solę potrawy.

Chodzi o to, że teraz wszystko jest niezdrowe i myśląc takim tokiem dziecko nigdy by nie poznało smaku soli, wegety i wielu innych przypraw :o To się również tyczy żywności. Ja osobiście daję dziecku wszystkiego pokolei spróbować i nie wydziwiam.

Gość sól lalallallllllllllllllllll
sól jeszcze ujdzie ale vegete dawac takiemu maleństwu :( sam nic nie doprawiam tego typu przyprawami a co dopiero dziecku:(

Ja swojej corci do zuperk daje odrobinę vegety, wcześniej dawałam kostkę rosołową, ale już nie daje, bo ma wiecej chemii niż vegeta, poza tym daje jej naprawdę odrobinkę, tyle że moja ma 14 mc skończone

Ja swojej corci do zuperk daje odrobinę vegety, wcześniej dawałam kostkę rosołową, ale już nie daje, bo ma wiecej chemii niż vegeta, poza tym daje jej naprawdę odrobinkę, tyle że moja ma 14 mc skończone

Gość do autorki postu
ale te mieszanki benedyktynskie nie zawieraja soli i zreszta nie uwazam to za wydawanie kasy poniewaz az tylu roznych ziol naraz bym nie kupila. Dosc duza paczka (duzo wieksza od normalnych przypraw)-bo zajmuje mi caly sloik, kosztuje 8 zl. Owszem sama tez przyprawiam roznymi ziolami (mam ich 4 polki :D ),ale te to drobiu sa fantastyczn

co wy macie z waszymi kubkami smakowymi, że wam vegeta w zupie potrzebna? :P o dawaniu tego dzieciom już nie wspomne bo dla mnie to zbrodnia, pomijając kwestie zdrowotne to zbrodnia na dziecięcych, właśnie się kształtujących smakach

Gość do autorki postu
zamiast vegety ja kupowalam organiczne kostki rosolowe dla niemowlat na bazie drozdzy,ale w POlsce chyba takich nie ma. My nie uzywamy wegety ze wzgledu na glutaminian sodu. Mozna z powodzeniem zastapic ja ziolami i np. bulionem z suszonych warzyw - ja mam taki Marigold ale pewnie tez nie ma w Polsce.

Gość do autorki postu
wegety juz nie stosuje pd jakichs 3 lat, maluch ma dopiero 20 miesiecy :) Ale kiedy u kogos jem to czuje ten sztucznie poprawiony smak potraw i juz mi to nie smakuje :)

Gość kalinkakalinek
dziekuje wam wszystkim za odp;) jak na samym poczatku pisalam, nie chce dawac dziecku przyprawy typu wegeta,kostka rosolowa(o ile mozna to nazwac przyprawa) pytalam o ziola:) to wiem tyle od rozciumkanej na maxa , ze ziolami prowansalskimi moge przyprawiac?? bazylia swieza czy moge tez suszona??szczypiorek tez jest suszony??

Gość ćaiw myzc
a co macie do vegety? lepsze ziarenka smaku? :)

nie lepsze :) ze wszystkich gotowych "przypraw" uznaję tylko i wylącznie mieszanki czystych ziół.

Gość ćaiw myzc
taaa, jasne, wszystkie matki super gospodynie domowe nie używają: vegety, kucharka, ziarenek smaku hahaha, jasne. Wszystkie mamuśki używają ziół....hahahaha, jasne.

stara jestem, a wegety i kostek nie uzywam:) (chyba ze bez glutaminiau sodu, dostepne np. w almie) po pierwsze przyprawiac CZOSNKIEM:) zabek, a nawet dwa. to swietna przyprawa prawie do wszystkiego, a do tego naturalny antybiotyk:) -oregano -bazylia -zielona pietruszka -majeranek -tymianek -ziola prowansalskie mieszanki -listek laurowy -cząber i wiele innych:)