Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Tym razem to znowu ja/

Czy jest tu ktoś kto się zna na prawie? to wszyscy wszystko wiedza więc...

Polecane posty

Gość dgfdgdfgfd
Michał to Ty ?:D gdzie byłeś przez całe lato i połowe jesieni ?:D

ma. konkretnie z ustawami i rozporządzeniami w sprawie działania stowarzyszeń w okresie hm...1912-1993 a na pewno 51-93r.... musze udowodnić że była ciągłość bytu prawnego i wiem że była ale nie mam tego na papierze

Gość michau czyli jeszcze nie masz
tego magistra przed nazwiskiem?:P

Gość pomocna_dłon
wejdz na www.sejm.gov i tam masz wszystkie ustawy

Gość napisz na email
cieciu do swohego ex druha blokersa & ławkersa. Jak na forum dla rozwodników sie popisywał to pewnie ma twój problem tuż przy anusie 🖐️

Gość zapytaj Levviatana
ON WIE WSZYSTKO buahahaha:D:D

Ja też wiem wszystko :classic_cool: Są chyba 2 opcje: 1) Rejestry nie starsze niż z 1933 r. powinny być w sądzie rejestrowym, czyli wydziale KRS sądu rejonowego (nie w obecnym rejestrze, ale w jakimś archiwum w sądzie). Zgodnie z przepisami wprowadzającymi ustawę o KRS (tj. wydanym na ich podstawie rozp. MS z 21 XII 2000 ws. sposobu przechowywania dotychczasowych rejestrów i przekazywania akt rejestrowych oraz wydawania z nich odpisów, wyciągów i zaświadczeń) właśnie sądy rejestrowe miały przejąć od sądów okręgowych prowadzone przez nie rejestry (tam jest ujęte dokładnie, który sąd rejonowy przejmuje od których sądów okręgowych). Sądy okręgowe, czyli przed 1999 r. wojewódzkie, prowadziły zgodnie z ustawą z 1989 r. o stowarzyszeniach rejestry stowarzyszeń. Przekazać im miano zgodnie z tą ustawą także rejestry stowarzyszeń prowadzone przez organy administracji (powiatowe/gminne/wojewódzkie - zmieniało się) na podstawie prawa o stowarzyszeniach z 1932 r. Prawo to nie przewidywało jednak, co z rejestrami utworzonymi wcześniej - na podstawie dekretu z 1919 r. o stowarzyszeniach i wydanych na jego podstawie rozporządzeń. Podobnie dekret ten nie przewidywał, co z rejestrami utworzonymi na podstawie wcześniejszych przepisów dzielnicowych. I tu się pojawia druga opcja: 2) Jeśli więc te najstarsze rejestry nie zostały przekazane właściwym władzom (wg dekretu z 1919 - MSW, a dla b. zaboru rosyjskiego - wojewodom, z kolei wg prawa o stowarzyszeniach z 1932 w brzmieniu przedwojennym - starostom) i nie zaginęły czy nie zostały zniszczone, mogą być najprawdopodobniej w archiwum państwowym (http://www.archiwa.gov.pl/). Podobnie rejestry młodsze, których z jakichś powodów nie przekazano później sądom.

kurwa dzięki! ja tak własnie obstawiam że mogą być w archiwum prezydenta wawy. bo mi wystarczy 20 lat powiedzmy od 1951 do 1992. konkretnie ustawy i rozporzadzenia które mówiły o rejestracji osp np 75 czy tam 6 , 85r itd, kiszczaka jeszcze:P

OSP były w sumie uznane za stowarzyszenia. Tzn. ustawy o ochronie ppoż nie regulowały rejestracji OSP, tylko odsyłały do przepisów o stowarzyszeniach. Tak było w pierwszej polskiej ustawie, którą znalazłem - ustawie z 13 III 1934 r. o ochronie przed pożarami i innemi klęskami - i tak jest też obecnie. Były tylko 2 wyjątki. W okresie od 25 IV 1960 r. do 17 VI 1975 r. (okres obowiązywania ustawy z 13 IV 1960 r. o ochronie przeciwpożarowej) nie było ani żadnego odesłania do prawa o stowarzyszeniach, ani też żadnego specjalnego uregulowania rejestracji OSP, nawet w rozporządzeniach. Wydaje mi się więc, że skoro dotychczas rejestrowało się OSP jako stowarzyszenia, to skoro nie wprowadzono wyraźnie niczego nowego, to powinno się to kontynuować. Ale jak było naprawdę, nie wiem. Drugi wyjątek to kolejna ustawa o ochronie ppoż - z 12 VI 1975 r. (obowiązywała w okresie 18 VI 1975 - 25 IX 1991). W niej też nie było odesłania do prawa o stowarzyszeniach, ale uregulowano przynajmniej rejestrację OSP - rejestr OSP prowadził "terenowy organ administracji państwowej stopnia podstawowego" (czyli pewnie był w urzędzie gminy czy czymś podobnym), a od 1990 r. - wójt/burmistrz/prezydent miasta. Pomimo jednak tego odrębnego trybu rejestry OSP i tak powinny być, tak jak pisałem poprzednio, w sądzie - zgodnie bowiem z przepisami kolejnej (aktualnej) ustawy o ochronie ppoż z 24 VIII 1991 r. organy dotychczas prowadzące rejestry OSP miały w ciągu 2 mies. od wejścia w życie ustawy (26 IX 1991 r.) przekazać te rejestry sądom rejestrowym (ówczesnym wojewódzkim, dziś okręgowym), prowadzącym do czasu wejścia w życie ustawy o KRS rejestry stowarzyszeń (OSP na gruncie ustawy z 1991 r. wprost zostały uznane za stowarzyszenia, rejestrowało się je więc jak stowarzyszenia (na gruncie ustawy o stowarzyszeniach z 1989 r.) - w sądzie). No a od sądów wojewódzkich/okręgowych dawne rejestry przejąć miały sądy rejonowe - wydziały KRS. Tyle teoria. W praktyce niewykluczone, że gdzieś tam w jakimś urzędzie miejskim czy innym dawne rejestry się zawieruszyły, ale spodziewałbym się raczej, że takie rzeczy prędzej oddawali do lokalnego archiwum państwowego. Jak Cię interesują konkretne przepisy to potem wkleje czy podam linki. Ogólnie w sumie wszystko jest w ustawach, rozporządzeń były z dwa czy trzy i z tego co ogólnie zdążyłem spojrzeć to przekazywały rejestrację stowarzyszenia organowi wyższego rzędu.

Gość Magik z wielką różdżką
Prawie się znam