Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość szach11111

Pomagacie w domu rodzicom ????????????????????????????????????????????????

Polecane posty

Gość szach11111

Mam 21 lat. Nie studiuję i obecnie nie pracuję. Bezrobotny od 3 m-cy. Pomagam w różnych domowych obowiązkach. Teraz drzewo na opał przyrządzałem przez tydzień , wcześniej tynkowałem 2 pomieszczenia przez jakieś 2 tyg dzień w dzień itd ... Gdy pracowałem to praktycznie rodzice nie prosili mnie o większą pomoc w domu. Jakieś tam duperele żeby zakupy zrobić albo sprzątnąć trochę w domu w sobotę i tyle. Odrazu dodam że rodzice są zwykli i prości. Nie przelewa się u nas. Tak więc to nie jest na tej zasadzie że pomagam w zamian za coś. Rodzice nie kupią mi samochodu , nie dadzą kasy na dom itd ... Mieszkał w przyszłosci też raczej tu nie będę bo mam siostrę i wypadałoby jej ustąpić miejsca. 1. Czy waszym zdaniem jestem wykorzystywany ? 2. Jak jest z wami ? Macie domowe obowiązki ? Piszcie oczywiście też wiek i czy ta pomoc z waszej strony jest w ramach "coś za coś" np ... pozbierasz owoce z drzewek i dostaniesz kase na nowe spodnie albo bedziesz sprzątał cały rok dom to kupie ci rower. Pozdrawiam i czekam na komentarze :)

nie studiujesz, nie pracujesz, masz 21lat i rodzice cie utrzymuja i ty jeszcze sie pytasz czy ejstes wykorzystywany? :o

Gość blabliblu
ja pomagam we wwszystkim, jeśli o cokolwiek mnie poproszą, za to nie mam nic, po za tym: "nic w domu nie robisz! darmozjad z ciebie, nic cię nie obchodzi co się w domu dzieje" itp.. staram się jak mogę, a i tak jest źle.

Gość nie dodam nowegot tematu
Wykorzystywany?! :O Chlopie, nic nie robisz, nie studiujesz, to Twoim obowiązkiem jest pracować w domu, rodzice udostępniają Ci dach nad głową! Oni nie powinni teraz nic robić, tylko ty powinieneś 8 godzin dziennie od poniedziałku do piątku wykonywać wszystkie prace. Cały etat.

Gość bnkmckghk
ja studiuje i mieszkam z rodzicami i dla mnie normalne jest odciazanie ich w obowiazkach domowych. nigdy mama nie mowila jaesli cos zrobisz to dostaniesz tyle i tyle. mnie by bylo glupio gdybym ja sobie siedziala i nic nie robila a np. mama cos ciezeiego by nosila. rodzicom trzeba przeciez pomagac.

Gość szach11111
o matko jakie zjeby dostaję :(

Gość pomarańczowa pokraka
Aż szkoda komentować zachowanie autora:O

Gość szach11111
Ostatnio mama poprosiła mnie abym przyniósł wody ze studni. Powiedziałem że nie bo gram w szachy na kurniku. Mama powiedziała : Idź syneczku bardzo proszę. Ja powiedziałem : Ok ale jeśli zrobisz mi mamusiu dobrze. Przyniosłem i robiła mi loda :)

Wykorzystywany? :D Nie uczysz się, nie pracujesz, ciesz się, że Cię w ogóle jeszcze trzymają w tym domu 🖐️

Gość blabliblu
wykorzystywany na pewno nie jesteś, mieszkam w tym domu tak jak Twoi rodzice, więc masz jednakowe obowiązki co do utrzymania domu. za to masz dach nad głowa kochany, nie uważasz, że oczekując jeszcze czegoś w zamian jest to nie w porządku?

Gość nikki....
nie chcę Cię dobić, ale raczej to normalne. Nie masz już 3 lat, żeby nic nie robić. Nie studiujesz i na razie nie pracujesz, więc sorry, musisz zapierdzielać w domu. Jak rzuciłam pierwszy kierunek studiów i zanim znalazłam tymczasową pracę, to w domu można było jeść z podłogi. Nie robiłam nic oprócz sprzątania, gotowania, prania, prasowania, chodzenia po zakupy itd. Moja mama nie interesowała się wtedy w ogóle domem- o wszystko musiałam zadbać ja. Takie jest życie, jak Cię rodzice utrzymują to coś robić trzeba. teraz studiuję dziennie (mam 20 lat), pracuję w soboty a jak raz na miesiąc nie poodkurzam albo nie zrobię obiadu w domu to lecą teksty typu: "Nic nie robisz, utrzymuję Cię a Ty nawet obiadu nie ugotujesz/nie posprzątasz/ nie wyprasujesz/ nie wypierzesz/ itd." Także tak właściwie to mało się zmieniło. XD i z tego, co widzę to wiele ludzi ma raczej podobnie przerypane...

Haha. Mój brat pracuje fizycznie na pełny etat (jako magazynier), też rąbie drzewo, przynosi węgiel, pomaga w remontach w domu i jakoś nie oczekuje za to niczego. A, no i dorzuca się do budżetu.

Gość ireczqa..
Przeciez to logiczne ze nalezy w domu pomagac. Moja matka wykonywala ciezka prace fizyczna to jeszcze mialaby w domu robic? Tez kazdej zimy rabalam drewno,gotowalam obiady,sprzatalam, pralam dywany, mylam okna itp. Dla mnie to rzecz normalna. W zamian mialam co jesc i dach nad glowa.