Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość kkkkkkkkffffffjgjgjgjg

raczkowanie, chodzenie, wstawanie

Polecane posty

Gość kkkkkkkkffffffjgjgjgjg

synek skończył 10 m-cy, nie chce raczkować, pełza, czasem stanie na czworaka itd, w złobku powiedzieli że powinien juz chodzic za rączkę, raczkować itd, czy powinnam się martwić ? Jak ćwiczyć z dzieckiem np wstawanie, chodzenie ?

Gość mama sama w domu...
każde dziecko jest inne i nie ma nic na siłę mojej koleżanki córka też skończyła 10 miesięcy na początku tego miesiąca i nie chodzi ani nie raczkuje a mój synek już chodził raczkować zaczął jak miał 6 miesięcy może to jest trochę dziedziczne ja i mój brat zaczęliśmy chodzić także wcześnie ja jak miałam 10 miesięcy a brat miał 8 jak zaczął chodzić gdzie wszystkie ciotki krzyczały żeby mama go nie puszczała bo nóżki się mu wykrzywią a wcale nie ma krzywych nóg lekarz powiedział że jak samo dziecko zaczyna coś robić to nie ważne ile ma wtedy miesięcy po prostu jest na to już gotowe mój mąż też zaczął chodzić jak miał 10 miesięcy myślę ze nie masz powodu do zmartwień jak skończy rok i nie będzie jeszcze chodził to wtedy przeszłabym się na kontrolę chociaż synek mojej koleżanki zaczął chodzić jak skończył 19 miesięcy i nie była z nim na żadnej kontroli olała to a teraz mały ma 21 miesięcy i śmiga aż się kurzy.

Gość b1
moze poprostu minie ten etap. moja chrzesnica tez nie raczkowala zaczela chodzic majac bodaj rok i 2dni wczesniej wstawala robila kilka krokow i siadala. wszystko zalezy od organizmu

Gość eeee taaam
Mój synek nie raczkował. Ma 13 miesięcy. W ogole nie było mowy o chodzeniu za raczke czy dwie, nei chciał. Wolał pełzac po podlodze i wspinac sie na meble. Nie martw sie wiec, to o niczym absolutnie nie swiadczy. Ja tez nie raczkowałam, zaczełam chodzic jak miałam 14 miesiecy i nie miało to zadnego zwiazku z moim pozniejszym rozwojem.

Gość eeee taaam
ale jak koniecznie chcesz cwiczyc to bierz go za dwie łapki i niech smiga po domu, w koncu mu sie spodoba i bedzie chcial chodzic. Mozesz tez kupić szelki do chodzenia tylko koniecznie takie przez cala długosc ciała a nie tylko pod paszki. Dobrym krokiem jest tez czasem kupienie butków bo dziecko wtedy stabilniej czuje sie na nogach

mój pierwszy raz wstał trzymając się szczebelków łóżeczka jak miał 10 m-cy!! Zanim zaczął raczkować minął kolejny miesiąc. Samodzielnie zaczął chodzić jak miał 15 miesięcy. A wcześniej nic!! Więc nie słuchaj tego co Ci mówią.