Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość uczaca sie angielskiego

ucze sie angielskiego nawet mi to dobrze idzie

Polecane posty

szybko zapamietuje slowka. tylko jest jeden problem- wymowa. otoz nie mam ladnego akcentu. wczoraj jak sie nagralam jak czytam fragment ksiazki to sie zalamalam. czy taka znajomoscjezyka ma sens? czy np jesli bede sie starac o prace gdzie bedzie wykorzystywany ten jezyk to mam szanse jesli nie mam akcentu poprawnego?

Gość njknju
Akcent wazny nie jest, poprawna wymowa owszem. Wiekszosc Polakow tak naprawde ma tragiczna wymowe i nawet nie zdaje sobie z tego sprawy. Nauka bez sluchania nie ma sensu.

oglądaj filmy po angielsku i słuchaj angielskich piosenek to będziesz "łapać" wymowę :)

tylko ja pojedyncze slowka niby wymawiam prawidlowo ale potem jak lacze je w zdaniu to zdanie nie ma juz tej melodii intonacji . zawsze mialam z tym problem

Gość uppppppppppppp
up

Gość upppppppppppppp
app

Gość hophophopop
up

Gość uuuppppppppppppppp
do gory

Gość wymowa to dar od Boga
trzeba mieć talent :)

Gość los masakros
Nie przejmuj się tym, tak napawdę to nikt nie zraca na to uwagi. Np. w Londynie jest taka mieszanka ludzi, że każdy mówi z akcentem z innego kraju ;) I jakoś się dogadują. Sama znam język przyzwoicie, ale powiem Ci, że np. dogadanie się z Hindusami było ciężkie, bo w ogóle ich nie rozumiałam - taki mieli "akcent". Dlatego póki mówisz w miarę wyraźnie, da się oddzielić słowa, to jest ok. O ile będziesz mieć więcej kontaktu z żywą mową, to i intonację sobie wyrobisz.

Gość uupppppppppppppppp
wlasnie oddzielam slowa i brzmi to wlasnie tak sztucznie jakos

los masakros: uwierz mi, brytyjczycy szydzą z akcentu z jakim mówią Polacy. Podam Wam przykład. Emigranci mówiąc, że są Polką/Polakiem często robią ogromny błąd i zamiast " aim pEUlysz (amerykanski /OU/ jeżeli wolicie)", mówią "aim polisz" (I'm Polish). Do czego zmierzam, a mianowicie do tego, że w angielskim istnieje słowo POLISH -jako narodowość, pochodzenie, przymiotnik "polski", ale jest też identycznie pisane słowo, które jest czasownikiem i oznacza "polerowac"! (wymawia się je "polysz"). Tak więc nieraz byłam świadkiem, jak osoba robiąca ten błąd została skwitowana komentarzem "Tak? a co przychałeś/aś tu polerować?". Moi uczniowie są uczuleni na takie drobne haczyki. Wiadomo, że osoba słuchająca zrozumie o co chodzi z kontekstu, ale chyba zależy Wam, żeby mówić poprawnie? Drobna różnica dzwięku wielokrotnie zmienia znaczenie wyrazu. Podsumowując. Polish (adj) przym. polish (v) czas., z różnicą w wymowie. Takie same błędy pojawiają się w wymowie słów "Live" ( czytane jako "y" "leave"(

co się dzieje z tym forum :( Napisałam długiego posta,a weszło samo "leave" < /i:/ długie i (opuszczac,wyjezdzac)

Gość uupppppppppppppppp
slownik z wymowa nic mi nie pomoze bo ja pojednyncze wyrazy wymawiam dosc dobrze tylko potem jak juz skladam zdania to nie mam tej intonacji akcentu zdaniowego ze tak to nazwe.

No to oglądaj filmy, słuchaj wiadomości, rozmawiaj z innymi po angielsku. Teraz są różne możliwości. :)

Gość tez z londynu
no wlasnie z tym Im polish to sama sie spotkalam mnostwo razy..... w szkole uczyli wlasnieIm Polish - poulysz ...... a widze tutaj wszyscy !!!! obcokrajowcy ktorych spotkalam mowia Polish-polysz......

Gość tez z londynu
akcentowanie jest strasznie trudne. mieszkam w uk 5 lat i nadal mam z tym problemy....