Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość ja bojaaaa

renta bo zmarłym ojcu...

Polecane posty

Gość ja bojaaaa

witam otóz kiedy zmarł mi tata dostałam po nim rente jako ze sie uczę zaocznie...ropoczełam teraz studia podyplomowe , niestety nie dostane legitymacji ponoewaz na podyplomowych nie ma... i teraz moje pytanie... dosyc daleko mam szkole wiec chciałabym jezdzic na ulgowym ale nie mam legitymacji studenckiej czy zwiazku z tym nalezy mi sie ulga na legitymacje emeryta-rencisty?? np na pkp? orientuje sie ktos?

Gość głabie
idz do ZUS-u to sie dowiesz

Gość ale na pkp nie ma żadnych ulg
dla rencistów ani emerytów :D a na jakiej trasie jeździsz od jakiego miasta do którego i w jakie dni?? może coś się znajdzie innego tańszego, jakiś regio karnet, bilet podróżnika

Gość ja bojaaaa
szczecin- poznan w soboty i niedziele w sumie to sie nie orientuje w tym wszystkim bo do tej pory jezdzilam na studenckiej jak bylam na mgr... a za cały bilet płace prawie 40 zł plus nocleg w poznaniu i powrót...

Gość smieszny jestes człowieku
skoro posiada legitumacje emeryta rencisty która jest wazna z dowodem osobisty to ulga jej sie jakas nalezy wiec nie piprz farmazonów... oto kawałek tekstu gdzie jakie ulgi sie naleza... Komunikacja miejska Osoby, które ukończyły 65 lat mogą jeździć za darmo komunikacją miejską w Bydgoszczy, Toruniu, Włocławku, Grudziądzu i Inowrocławiu. W Chojnicach takie prawo przysługuje wszystkim, którzy ukończyli 70 lat. Wystarczy, że będą miały przy sobie dowód osobisty lub inny dokument, na podstawie którego można potwierdzić ich tożsamość i wiek. Natomiast do 50-procentowej ulgi w przejazdach w Bydgoszczy mają prawo m.in. emeryci i renciści, którzy nie ukończyli 65 lat pod warunkiem, że pobierane przez nich świadczenia nie są zawieszone z powodu podjęcia pracy. Te osoby powinny mieć przy sobie legitymację emeryta-rencisty. Połowę za bilet płacą także małżonkowie emerytów i rencistów. Dotyczy to współmałżonków, na których pobiera się zasiłki rodzinne. Wtedy potrzebne jest zaświadczenie o wypłacaniu takiego świadczenia. W Toruniu ulgowe bilety mogą kasować emeryci i osoby o stwierdzonym stopniu niepełnosprawności pobierający świadczenia emerytalne lub świadczenia z tytułu stwierdzenia niepełnosprawności. Podczas kontroli w autobusie czy tramwaju muszą okazać ważną legitymację emeryta-rencisty. Włocławek oferuje 40-procentową zniżkę w przejazdach emerytom do 65. roku życia. Ulga obowiązuje, jeśli mają przy sobie legitymację emeryta wraz z dowodem osobistym lub paszportem. W Inowrocławiu 50-procentową ulgę w opłacie za przejazdy otrzymują emeryci i renciści, którzy mają ustalone prawo do renty z tytułu niezdolności do pracy przed ukończenie 65. roku życia, nie osiągający wynagrodzenia lub dochodu określonego w odrębnych przepisach, powodującego zawieszenie świadczeń emerytalnych oraz ich współmałżonkowie, którzy zostali zgłoszeni do ubezpieczenia społecznego. Dokumentem uprawniającym do ulgi jest legitymacja emeryta-rencisty lub zaświadczenie o zgłoszeniu do ubezpieczenia społecznego wydane przez terenową jednostkę ZUS lub organ właściwy do spraw emerytur wraz z dowodem osobistym. Natomiast chojniccy emeryci i renciści oraz osoby pobierające świadczenia przedemerytalne korzystają z 44-procentowej ulgi w przejazdach komunikacją miejską. W Grudziądzu ulgowe przejazdy autobusami i tramwajami przysługują emerytom i rencistom niepozostającym w stosunku pracy powodującym zawieszenie świadczeń emerytalnych i rentowych. Te osoby zawsze powinny mieć przy sobie dokument ze zdjęciem stwierdzający tożsamość oraz legitymację emeryta lub rencisty.

To pewnie jak być była w soboty na 9,10 w Poznaniu to za późno?? Bo jeżeli nie to cos by się wymyśliło. Niewiele taniej ale np, za 26 zł za przejazd w jedną stronę

smieszny jestes człowieku--- a gdzie masz cos o pkp??? Tam o ile się nie mylę jest tylko takie cos jak karta seniora, kosztuje to 75 zł za rok, jest to dla osób powyżej 60 roku życia i upoważnia to wtedy do kupna biletów za 50% Jak ktoś dużo jeździ to się do dopiero wtedy opłaca

Gość Macko
Osoby które, chcą uzyskać rentę lub zniżki na przejazdy mogą zapisać się do Szkoły Policealnej, dzięki której otrzymają status słuchacza oraz stosowne zaświadczenie, że uczą się i przysługują im zniżki. W Gdyni polecam placówkę NOVA Centrum Edukacyjne. Bardzo fajna szkoła.

Gość gość
ZGARNIJ zniżki w komunikacji miejskiej, PKP, PKS, KINO, BAR, BASEN itp ! Zapisz się do naszej szkoły a otrzymasz legitymację lub potrzebne zaświadczenia do ZUS-u, MOP-su, zakładu pracy. Z nami same korzyści ! Rabaty u partnerów handlowych, zajęcia w centrum, własne pracownie, wykwalifikowana kadra! Ciekawe zajęcia i odpowiednie podejście do słuchacza! Co najważniejsze – BARDZO WYSOKA ZDAWALNOŚĆ EGZAMINÓW! Zacznij naukę już dziś! Zapraszamy do sekretariatu NOVA Centrum Edukacyjne przy ul.Dworcowej 39/1, czynnego od poniedziałku do piątku, w godzinach 10:00 - 18:00. Kontakt możliwy także pod nr telefonu - 883070678, 683070678, lub za pośrednictwem naszej strony internetowej - www.nova.edu.pl Czekamy właśnie na Ciebie!