Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość nie wiedzialam

nie wiedzialam o ciazy i pilam

Polecane posty

Gość nie wiedzialam

i paliłam papierosy.dopiero tydzien temu zrobilam test i okazalo sie ze jestem w ciazy.Cieszymy sie.Boje sie jednak ze dziecko bedzie chore bo pierwsze miesiace sa podobno najwazniejsze :-( mam 25 lat.jakie sa szanse ze dziecko mimo to urodzi sie zdrowe??? od momentu zrobienia testu nie pije i rzucilam palenie....ale martwie sie....jutro mam wizyte u lekarza?myslicie zeby ją spytac czy zaszkodzilam dziecku???

Gość mischka...
wiele kobiet pije nie wiedząc o ciązy. nie martw się. mimo to rodzą się zdrowe dzieci.

ja na poczatku ciazy sporo wypilam - bylam na weselu, nie palilam jednak, lecz mialam wypadek samochodowy, przeswietlenie rtg i bralam bardzo silne leki przeciwbolowe, tydzien pozniej okazalo sie, ze jestem w ciazy...synus ma dwa lata, zdrowy jak ryba, ale czekalam do 24 tyg zeby zrobic usg 3 D wtedy sie uspokoilam.

Gość nie wiedzialam
dzieki dziewczyny :-) poprostu sie martwie:-) do tego z moich wyliczen wynika ze to juz prawie 2 miesiac...dlatego tak sie martwie:-( ale odkad sie dowiedzialam o ciazy tak poprostu rzucilam papierosy i nie chce mi sie :-) jak juz bylam w ciazy i nie wiedzialam o tym to rzucilam tylko na jeden dzien i nie moglam wytrzymac a teraz...siła psychiki :-)

Gość nie martw się...
znam kobiety, które piją, palą, ba nawet ćpają przez całą ciążę i dzieci rodzą się zdrowe, jedna sąsiadka do lekarza w ogóle nie poszła, dopiero na porodówkę, a niektóre dmuchają, dbają a dziecko chore, z wadami lub poronienie...co ma być to będzie, życia nie oszukasz...

Gość nie wiedzialam
tak , ale czy to ze tak postepowalam niestety zwieksza szanse na urodzenie chorego dziecka czy nie? czy bardziej tu wady genetyczne decyduja? co daje takie usg? jakie choroby wykrywa? trzeba za nie dodatkowo zaplacic? w ktorym miesiacu sie to badanie robi???

nic sie nie martw, wszytsko bedzie dobrze, na pocieszenie poczytaj sobie posty kobiet ktore palily przez cala ciaze bo nie umialy rzucic albo z calej paczki ograniczyly do 3 dziennie, ja tez sie o to martwilam ale dziecku nic nie jest, najwaznijesze ze teraz juz mu nie szkodzisz, moj kolega ktory uczy sie na ginekologa i odbywa praktyki w szpitalu zeby mnie pocieszyc opowiedzial mi jak za kazdym razem bedac tam widzi ciezarne kobiety ktore stoja na dworzu i pala jednego papierosa za drugim wiec glowa do gory.

Gość thaisse80
Wady genetyczne nie maja nic wspolnego z piciem w ciazy. jezeli zarodek jest " uszkodzony" to one sa po prostu od samego poczatku chocby niewiadomo jak kobieta na siebie dmuchala. Ja z tego co czytalam na samym poczatku ciazy wszystko dziala na zasadzie "wszystko albo nic". albo zarodek zostaje uszkodziny przez alkohol i obumiera (dochodzo do poronienia) albo nieuszkodzony rozwija sie dalej.

Gość nie wiedzialam
o dziekuje to mnie pocieszyles, bo to znaczy ze moj zarodek jest zdrowy i rozwija sie dalej :-) mam nadzieje ze wszystko bedzie dobrze? czy ktos wie cos o tym badanii trójwymiarowym usg?jakie choroby wykrywa???

Gość thaisse80
Z tego co slyszalam to usg 3D to raczej taka pamiatka dla rodzicow by zobaczyc dzieciaczka niz by wykryc jakas chorobe. Tak mi mowil moj lekarz. Najwazniejsze usg to sa te w 12 tc (usg genetyczne) i kolo 20 tc (polowkowe).

Ja znalazlam sobie w necie przychodnie, w ktorej wykonuja takie badanie, kosztowalo to dwa lata temu 200 zl, widac cale dziecko, lekarz moze dokladnie stwierdzic, czy nie ma zespołu Downa i innych chorób widocznych gołym okiem, czy serduszko, nerki, pechcerz, zołądek i inne narzady sa zdrowe, w trakcie badania widzisz malucha na ekranie usg a lekarz ci wszystko dokladnie pokazuje a potm dostajesz cale badanie na plycie CD i ogladasz maluszka w domu do oporu, cudny widok. U mnie to badanie trwalo 45 min.

kobieta do moomentu jak dowiaduje sie o ciazy a wczesniej pila alkohol to nie musi sie martwic bo do pewnego czasu dziecko jest czyms chronione sorki ze tak pisze ale nie znam jezyka profesjonalnego ale czytalam o tym artykuly,co innego gdy wiesz o ciazy i swiadomie pijesz wiadomo ze chodzi o te pierwsze tygodnie

kobieta do moomentu jak dowiaduje sie o ciazy a wczesniej pila alkohol to nie musi sie martwic bo do pewnego czasu dziecko jest czyms chronione sorki ze tak pisze ale nie znam jezyka profesjonalnego ale czytalam o tym artykuly,co innego gdy wiesz o ciazy i swiadomie pijesz wiadomo ze chodzi o te pierwsze tygodnie

Gość nie wiedzialam
a czy przy takim badaniu jest wieksza pewnosc co do plci dziecka?w ktorym miesiacu mozna je zrobic najwczesniej? czy jesli chodze do przychodni panstwowej to lekarz moze mi na to skierowanie wypisac i b=nie bede za nie placic? czy musze zaplacic?

Gość nie wiedzialam
morelka tez o tym slyszalam, ale kolezanka ktora tez jest ciazy (tylko bardziej zaawansowanej juz\)powiedziala mi ze czytala ze to tylko mit...bo wszystko przesiaka do tej malej komureczki co ja jem i pije odrazu...

Tak dokladnie widac plec, ja tez dopiero wtedy ja poznalam, mi kazano przyjechac w 24 tyg najwczesniej. Niestety jest to badanie wykonywane prywatnie, niektórzy ginekolodzy w swoich gabinetach juz maja taki sprzet. Panstwowo chyba sie nie da, ale nie jestem, pewna.

Gość nie wiedzialam
troche te badanie drogie ;-) mam jednak nadzieje ze uda nam sie je zrobic:-) emocje przy tym musza byc ogromne :-)

ja miałam połówkowe w 3D w 23tc. To było tak, że pomierzył wszystko na 2D kilka minut, a potem jakieś 15-20 min. oglądał w 3D każdy narząd, paluszek, łożysko itd. pod względem prawidłowej budowy. No i oczywiście płeć bardzo dobrze widać Bajerem jest oglądanie twarzy no i na pamiątkę dostaliśmy film na dvd

Gość nie wiedzialam
minia a na tym trojwymiarowym usg wyszlo ze miala byc corka a wyszedl syn?to chyba te badanie nie jest takie dokladne :-) a wy pewnie wszystkie sie przygotowywalyscie do ciazy i nie pilyscie na wszelki wypadek? mam nadzieje ze to normalne ze sie martwie i dziecko bedzie zdrowe :-)

oj to ja malo pije alkoholu wogole ale nim sie dowiedzialam o ciazy to wypilam kieliszek wodki a za 2 dni zrobilam test i 2 kreski wyszly. Jak narazie jest wszystko ok :)

nie, wcześniej była za każdym razem córka, a na 3D syn. Rodzi się za miesiąc to się okaże :)

Gość nie wiedzialam
ja kilka dni przed testem wypilam cale piwo!!! a wczesniej na imprezach po kilka piw...niestety...tak wiec to nie to samo co kieliszek wodki :-(szczescie ze wodki nie pije n:-(

nie zamartwiaj sie na zapas ja tez nie lubie wodki ale kiliszek wypilam oj wiele kobiet nie wiedzac ze sa w ciazy palilo , wypilo spokojnie :)

Gość iwonka0088
witam potrzebuje pomocy, dobrej rady bo zwarjuje jestem w polowie 11 tygodnia ciazy. dowiedzialam sie w 6 tygodniu ze bede miala bobaska, nie malam objawow dopiero w 7 tygodniu zaczely sie mdlosci ale juz mijaja. moj problem to taki ze pilam duzo piwa nie wiedzac o ciazy( wakacje, urlop dlugi nad morzem codzienne szalenstwa) a jesli zaszkodzilam przez to dziecku? codziennie czytam, mysle, boje sie. na usg wszystko.ok ale ponoc w pierwszych miesiacach niajbardziej niebezpieczne jest picie alkoholu:(

Gość obiektnr1
Nie ma to jak "fachowe" porady na forum... Substancje toksyczne zawarte w papierosach czy alkoholu jak mają szkodzić naszemu dziecku?! przecież najbardziej odpowiadają za to GENY czy dziecko urodzi się zdrowe czy nie... "Przecież ograniczyłam papierosy do trzech dzienne" - zuch dziewczyna naprawde ;/ Większej bzdury nie czytałam co tutaj wypisujecie!... Jeżeli tak postępowałyście to tylko dziękować Najwyższemu, że wasze dzieciątka są zdrowe. Każdy papieros czy kieliszek może być teratogenny. Nie bez powodu środki odurzające są zakazane kobietom w ciązy, potwierdzają to badania i nie tylko... Radzę konsultować się z lekarzem, i wykazać się rozsądkiem, a nie szukać porad na forach tego typu, gdzie każdy jest "specjalistą w swej dziedzinie". Badz pod stałą kontrolą swojego lekarza i nie ukrywaj przed nim z czym miało kontakt Twoje dziecko, we wczesnych stadiach może jeszcze pomóc. Życzę wszystkiego dobrego i szcześliwego rozwiązania

Gość gość
ja tez zaczełam ciążę dobrą imprezą, urodziny męża...nie ma się czym chwalić ale schlałam się jak stodoła,pomijając fakt jak bardzo to odchorowałam, tydzien pozniej sie okazało zze idzie 2 miesiac.też miałam straszne wyrzuty, ale nie mogłam tego wiedzieć...:(( co do płci ja już wiedziałam w 16 tygodniu,ze bedzie synek :) nie wiem czy lekarz strzelał czy widział juz ale sie sprawdziło.

Gość iwonka0088
gratuluke synka!(-: ja dobrze sie bawilam przez miesiac:( wszystko przez ten urlop :/ ale lekarz mowi ze ok tylko mnie to nie przekonuje do konca:(