Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość mycha112233

jakie jedzenie na skromną uroczystość w domu?

Polecane posty

Gość mycha112233

uroczystość za kilka dni, goście lubią kuchnię polską, tradycyjną, jedzenie ma być niezbyt skomplikowane bo nie mam kiedy wykwintnych rzeczy przygotować, będę robić wszystko w sobotę od południa. Nie stać mnie na wielkie przyjęcie, coś co jest niedrogie, a sprawdzone i dobre. Macie jakieś pomysły? Wiem, że goście gustują raczej w mięsnych potrawach. Pomóżcie :)

Gość sddsd
a ilu daniowe chcesz zrobic to pryzjecie? a bym zrobiła sałatke, ziemniaczki pieczone i zrazy albo dewolaje. to takie chyba najprostrze a jednoczesnie inne niz mielony czy schabowy:)

Gość mycha112233
będzie razem 8 osób, nie wiem ile dań, tak, żeby nikt nie był głodny...

Gość a o ktorej godzinie jak dlugo
jacy goscie i z jakiej okazji? Nie musisz w sumie nic cieplego podawac. Ale fajnie by bylo jednak pokusic sie o barszcz z krokietami, czy pasztecikami (szybciej sie robi) Salatki to zawsze swietny pomysl. Zydowska tanio wychodzi. Ale poza tym jarzynowa i sledziowa na przyklad ;) Jakas wedlinka, ser zolty, pomidorki i jak skromnie to by wystarczylo ;) No i koniecznie ciasto na koniec. Upieczone ;)

Gość mag da gesler
raczej powinnas zrobic cos bardziej eleganckiego, proponowalbym upiec np schab ze sliwka lub w inny sposob, do tego dodatki, np ziemniaki z rozmarynem, jakas salatka..

Gość sddsd
ja bym zrobiła obiad własnie zrazy czy dewolaje, pieczone ziemiaki, surowka. do tego zupa. hmm... moze tradycyjny rosół? albo jakis barszczyk? postaw na stole troche wedlinki, jakies sledziki, koreczki, kanapeczki, upiecz ciasto, owoce, zrob sałatke albo dwie i bedzie git. kup produkty w tanim sklepie i bedzie super:)

jak masz w piwnicy jakies sloiki to dobrez bedzie skorzystac i pootwierac grzybki marynowane, sliwki, czy gruszki w occie, moze papryke masz, czy inne tego typu rzeczy. To sie swietnie wciaga na przyjeciu i ekskluzywnie wyglada :P

Gość sddsd
"mag da gesler raczej powinnas zrobic cos bardziej eleganckiego, proponowalbym upiec np schab ze sliwk" ttaaaaa strasznie eleganckie nie ma co. bo co bo ładnie brzmi? wcale nie jest takie dobre, schab czesto jest suchy i trzeba naprawde dobry sos zrobic.

jak przyjecie bedzie poznym wieczorem to sobie dania obiadowe mozesz darowac ;) Znaczy mieso zawsze jest dobrze widziane, zwlaszcza ze to mozna przeciez na zimno skonsumowac ;) No ale chodzilo o to by bylo szybko i tanio ;)

Gość mag da gesler
za to dewolaje- danie jak z przydorznego baru, sa zarabiste i super wykwntne ;) najlepiej fryty do tego

moze rybe po grecku? To w miare tanio wyjdzie tez ;) Jak chcesz cos na cieplo ;) Zwlaszcza, ze to na zimno tez sie jada :D I nie bedziesz sie stresowac, zeby bylo w sam raz na czas podane ;)

nie kazdemu bedzie odpowiadal kotlet z ananasem. ja wiem, ze trudno wszystkim dogodzic ale naprawde jest mnostwo innych, mniej nietypowych, a eleganckich, potraw ;)

Gość mycha112233
ten schab ze śliwkami to dobry pomysł, spróbuję, napewno dużo mięsa będzie, to urodzinowe przyjęcie, dla dorosłego, vodka będzie więc coś konkretnego bym chciała

Gość mag da gesler
ja pierdziele, ale macie pojecie o kuchni, proponujecie dania rodem z epoki PRL, ludzie, odrobine fantazji...

to bezwzglednie sledzie. I jak mowilam te rozne sloiczkowe marynowane podgryzajki ;) I faktycznie w takim przypadku to jakas pieczen by sie przydala. Schab ze sliwka na pewno bedzie lepszy niz koltet z ananasem, zwlaszcza jak to dla faceta ;))

Gość dieeeen
Panierowany kotlet z ananasem - dla mnie takie polaczenie jest okropne. Nie wszyscy lubia takie potrawy. Skoro kotlet z piersi to moze taki pozostac i bedzie napewno smaczniejszy bez ananasa, ktory tylko pusci sok i zaleje panierke.

Gość mag da gesler
mycha, schab lub inny kawal miesiwa to dobry wybor, powodzenia zatem :) kurna, ale zrobilam sie glodna ! :)

jeszcze mi na mysl przyszly galaterki z miesem (i dodatkami). No ale to troche duzo babrania sie juz...

Gość dieeeen
Schab ze sliwka tez nie jest specjalnie smaczny. Propnuje kupic spory kawal karkowki, ladnie zapeklowac ( proponuje peklosól do wstrzykiwania w mieso) Podpiec te miecho najpierw w brytwannie na zloto, pozniej w piekarniku. Do tego jakas syta salatka, np ziemniaczana.

a ja bym zrobiła sałatka warzywną,szyneczke do tego ładnie poukładać pomidorka ogórka,ugotowałabym potrawkę lub leczo:) jakieś ciasto zrobila albo kupiła:) hehe

Gość mag da gesler
galartki z miesem - ja pierdziele takie rzeczy to u cioci na imieninach.. fu

Gość mag da gesler
leczo na kolacje urodzinowa - zayebiste macie pomysly mycha nie czytaj juz tego dalej ;)

to ze Ty nie lubisz nie znaczy ze inni nie lubia. Ja wole np niz schab ze sliwka :P Sa gusta i gusciki. I co zlego jest w imieninach u cioci, bo nie wiem?

Gość powiem na własnym przykładzie
w tamtym roku zrobiłam sylwestra dla 6 osób. dwa pieczone kurczaki, do tego ryż mieszany i sałatka grecka z fetą, ogóreczki, pomidorki i takie tam - to było danie główne na przystawkę koreczki róznego rodzaju i sałatka z tuńczykiem i jajkami - pyszna i sycąca na urodzinach chyba nie bardzo wypada, ale ja podałam chipsy, orzeszki i rózne słodycze, które przynieśli goście na koniec upieczona przeze mnie szarlotka podana na ciepło z lodami :) udało się, nie wyszło zbyt "pompatycznie" a goscie się ponajadali i byli zadowoleni. Proste jedzenie , które wszsycy lubią :D

Gość mi sie wydaje, ze
powinnas zrobic np. 3 rodzaje miesa, ktore wcale nie musza byc jakies wymyslne. Moze to byc npl. kurczak z rozna pokrojony na niewielkie czesci - wlasnie ja np. lubie tylko drob do tego moga byc wlasnie jakies devolaje lub zrazy i np. kotlet po parysku jak schabowy tylko w jajku i mace bez bulki tartej )po usmazeniu kladziesz na to 2 plastry pomidora, posypac zoltym serem i wlozyc na chwile do mikrofali lub piekarnika - pycha. Mozesz rowniez zrobyc krokiety z grzybkami i kapusa lub z miesem. Do tego jakies 2 salatki np. salatke gyro-pyszna lub salatke z kapusty pekinskiej, kukurydzy, papryki, fasoli, groszku, selera naciowego, ogorka surowego-to wymieszac z majonezem w sumie nawet nie trzeba tego doprawiac.Lub salatke z ryzu ugotowanego aldente, kukurydzy, fasoli czerwonej, papryki, ogorka kiszonego z dodatkiem tunczyka w sosie wlasnym - ale sosu nie dodajesz, mieszasz to z majonezem i odrobina musztardy, dodajesz sol i pieprz. Powinnas tez zrobic polmisek szwedzki, na ktorym beda jakies 2 rodzaje sera, wedlinki, pomidory, ogorek, jakies koreczki, to wsyzstko pieknie ulozone i udekorowane. Nie zapomnij ladnie nakryc stolu bo to polowa sukcesu :) No i nie zapomnij o deserze, moze upiec jakies 2 rodzaje ciasta np. sernik i cos z owocami albo jakims kremem.

Gość mag da gesler
ahah - majewskii potrafi parodie zrobic ;)