Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość gilllko

Studenci! Problem ze STYPENDIUM SOCJALNYM

Polecane posty

Gość gilllko

Otóż mam taką sytuację ..mama faktycznie jest bezrobotna i siedzi w polsce ,a tata z którym nie utrzymujemy kontaktu pracuje w uk z czego nic nam nie przysyła, problem jest taki że mój 13 letni brat jest tam z nim...wiem ze zaraz napiszecie że chcę oszukiwać itd, ale mi z mamą naprawdę nie jest lekko... na wniosku trzeba wpisać miejsce nauki brata czy jeśli wpiszę że gdzieś w polsce to oni to sprawdzą?

Gość gilllko
Mam jeszcze jedno bardzo ważne pytanie. Czy Pa Li Kot jest Chińczykiem ?

Z tego co wiem to musisz dostarczyc zaswiadczenie z jego szkoly, ze sie uczy, wiec to raczej nie przejdzie.

Gość gilllko
zaświadczenie to jak jest powyżej 18 lat , bo pytałam, ale mogą chyba dzwonić do szkoły i się pytać ?

Gość gilllko

Gość gilllko
naprawdę ważne...

zaswiadczenie o nauce musisz dostarczyc niezaleznie od typu szkoly. a skoro mama jest bezrobotna i Ty tez nie pracujesz to jaki problem nie wpisywac brata? jak nie macie rzadnego dochodu to wyjdziesz na 0

Gość dfgsdfsadasdfsagsdgsdgsdgsdddg
Wiesz mogą pewnie i sprawdzić,ale na pewno nie sprawdzają dokładnie.Więc jak chcesz to zaryzykuj,ale może się tak okazać że to akurat twój wniosek sprawdzą. A brat nie jest już uczniem żadnej szkoły w Polsce?

Gość gilllko
dzwoniłam tam nie trzeba zaświadczenia chyba że brat jest 18+, piszesz tylko np. Poznan-gimnazjum, tylko że brat mieszka z ojcem i mogą się dopatrzeć że np. ojciec pracuje (tylko ze my z tego nic nie mamy, rzuci nieraz tyle że zdychamy prawie z głodu) i brat z nim mieszka czyli musiałabym wpisać np. londyn-gimnazjum :O

niewyrabiajaca Nie prawda!Składałem nie dawno wniosek i nie było potrzebne zaświadczenie że się uczy moja 13 lenia siostra.W tamtym roku owszem takie zaświadczeni było potrzebne,ale teraz się chyba przepisy nieco zmieniły.

przeciez brat nie ma zadnego dochodu, wiec czy go wpiszesz czy nie to i tak dochod Ci sie nie zmieni wiec go nie wpisuj. we wniosku powinnas/powinienes wpisac tylko osoby pozostajace we wspolnym gospodarstwie domowym a skoro brat z wami nie mieszka to nie pozostaje w tym gospodarstwie.

niewyrabiajaca Ale jej brat jest za pewne zameldowany w tym samym domu co autorka więc nie jest to ważne że mieszka w Anglii na czarno zapewne.

Gość gilllko
a nie dochodziliby gdzie brat jest ? w sumie to by nie wiedzieli że mam brata ,ale myślałam że trzeba i tak i tak wpisać wszystkich członków rodziny

Gość gilllko
no właśnie jest zameldowany.. jakie na czarno ? on nie pracuje a ojciec normalnie tam mieszka legalnie i pracuje, ma ubezpieczenie i inne bzdety wiec się boję że mogą do tego dojść a wtedy by wyszło że mamy niezłe kokosy..tyle że nie mamy...

jezeli brat od X lat mieszka z ojcem to zapewne tam jest juz zameldowany. jezeli nie mieszka z wami to po co go wpisywac? tego czy masz brata nie sprawdza przeciez :) a jezeli wasz dochod to 0 zł to dzielone na 2 czy 3 osoby i tak wyniesie 0 wiec jak dla mnie to zadna roznica bo stypendium dostaniesz przeciez na siebie a nie na kazdego czlonka rodziny.

Gość gilllko
nie do końca bo mama ma na nas przyznane alimenty tyle że nie są w separacji nawet.. tam było chyba jakieś 700 zl na mnie i na brata więc ojciec daje połowę bo ma brata (ojciec ma rente) i ojca też muszę wpisać bo ma dochody z renty..

Gość gilllko
niewyrabiająca nie mam w tej chwili gg, ale wieczorem postaram się napisać

Gość gilllko
up

Gość mattoa
na to musi być jakiś sposób, u mnie na uczelni połowa ludzi ma starych za granicą a za stypendium to oni sobie tankują 🖐️

jesli brat jest zameldowany tam gdzie ty umieszczasz go w dokumentach jesli sa przyznane alimenty to je tez umieszczasz w podaniu (oczywiscie jesli sa sadownie zasadzone) jesli rodzice nie sa po rozwodzie i nie ma prawnych alimentow musisz dostarczyc zaswiadczenie o dochodach obojga rodzicow i swoje.

Gość gilllko
sa prawne ,ale nie ma rozwodu:P mattoa żebym tylko wiedziała jak:P

no to jesli sa prawne to umieszczasz tylko te alimenty, zaswiadczenie o dochodach twoich i matki, jesli brat jest z wami zameldowany to jego tez uwzgledniasz, jesli nie to nie. alimenty powinnas miec juz wlasne bo zakladam ze ejstes pelnoletnia wiec tylko swoja czesc uwzgledniasz.

Gość ciekawe :)
rozliczasz sie z osób z którymi mieszkasz chodzi o wspólne gospodarstwo. Ja dawałam zaświadczenie ze szkoly siostry i brata. Oprócz tego papier odnośnie separacji Zaświadczenie od komornika o niemożności egzekucji alimentów zaliczka alimentacyjna itd ja bym na Twoim miejscu wpisala mame i siebie

Gość gilllko
ale brat jest zameldowany , a do szkoly chodzi za granica bo mieszka z ojcem

Gość gilllko
i chodzi o to że jak tak napiszę gdzie chodzi do szkoły do dojdą ile ojciec zarabia a nie mają prawnej separacji..

Ojca nie musisz wpisywać, bo nie mieszka z Wami, więc nie należy do gospodarstwa domowego. I w takiej sytuacji liczyć się będzie do dochodu tylko te 700zł alimentów na siebie, jeśli dopieszesz brata to również te 700zł alimentów na niego. Wtedy wyjdzie Wam 1400zł na trzy osoby czyli niecałe 500zł na osobę, to dużo->niskie stypendium. Lepiej wpisać tylko Ciebie i mamę, wtedy 700zł na dwie osoby to 350zł->wyższe stypendium. Dowiedz się, może jest też jakiś dodatek na wyżywienie. U mnie było coś takiego, w wysokości zdaje się 80zł miesięcznie. Dodatku mieszkaniowego nie dostaniesz jeśli mieszkasz w domu rodzinnym. Oprócz tego może czasami złożyć wniosek o zapomogę, ale to przy jakichś tam zdarzeniach losowych.

Gość gilllko
700zl jest razem na mnie i brata, ale brat jest zameldowany więc chyba muszę wpisać? (zaświadczenia ze szkoły nie trzeba chyba z ejest 18+ , dzwoniłam już i się pytałam)

Gość ciekawe :)
wazne jest czy mieszkacie razem macie wspolne gospodarstwo jak mieszkasz tylko z mama wpisujesz tylko ją i siebie Zreszta mozesz nawet napisac ze sie sama utrzymujesz i wtedy wliczasz tylko swoje dochody wiem bo skladalam i dostalam stypendium

Gość gilllko
i nie sprawdzą?