Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość gilllko

Studenci! Problem ze STYPENDIUM SOCJALNYM

Polecane posty

Jeśli z Wami nie mieszka to nie musisz. Tylko być może będziesz musiała udowodnić, że nie mieszka z Wami i że ojciec płaci tylko połowę czyli 350zł. To akurat chyba będzie łatwiej udowodnić, bo wystarczy pewnie jakieś potwierdzenie, jak ojciec pieniądze przesyła, czy wyciąg z konta itd. A udowodnić, że brat nie mieszka z Wami najlepiej byłoby zaświadczeniem od niego ze szkoły, tylko trzeba by było to przetłumaczyć.

Gość gilllko
ale wtedy wyjdzie że ojciec zarabia z 5000 zl

"Zreszta mozesz nawet napisac ze sie sama utrzymujesz i wtedy wliczasz tylko swoje dochody wiem bo skladalam i dostalam stypendium" U mnie nie można było tak wpisać, bo żeby napisać, że sama się utrzymuję to musiałabym mieć jakiś dochód i to nie jakikolwiek, ale jakąś minimalną kwotę. Inaczej automatycznie uznawali, że jestem na utrzymaniu rodziców.

nie wiem co to za uczelnia, gdzie na samo slowo wierza, ze ktos sie sam utrzymujesz :o aby samemu sie rozliczac tzreba byc samodzielnym finansowo a wtedy raczej nie ma sie szans na stypendium i do tego sa regulacje prawne.

Ale to nie ma znaczenia ile ojciec zarabia. Bo nie mieszka w tym samym gospodarstwie domowym. Najlepiej jakbyś przeczytałam regulamin dotyczący przyznawania stypendium naukowego na Twojej uczelni, a nawet na Twoim kierunku. Jak mi powiesz jaka uczelnia i jaki kierunek to przeczytam i rozkminię.

dokladnie to tzreba miec dochod netto tyle co najnizsze wynagordzenie brutto w poprzednim roku w grudniu

Gość gilllko
a nawet jeśli jest tam zameldowany to nie muszę wpisać?

Gość ciekawe :)
ja mam na siebie alimenty i mogłam wpisać ze sie sama utrzymuje chociaż to malo prawdopodobne w tej sytuacji. Oni przyznają stypendium na podstawie dostarczonych dokumentów, nie sadze ze sprawdzają ale jak czegoś brakuje to nie dostaniesz. tak jak wpisalam wpisz mame i siebie bo razem mieszkacie ojciec mieszka z bratem osobno nie macie wspólnego gospodarstwa zreszta dokladne wytyczne powinnas dostac na uczelni

u mnie na wniosku wpisywało sie osoby w jednym wspólnym gospodarstwie. Ale powinnaś to sprawdzić u siebie

Gość gilllko
tak samo jest , ale jeśli są zameldowane we wspólnym gospodarstwie?

Być zameldowanym to jedno, a przebywać we wspólnym gospodarstwie to drugie. To kto jest zameldowany nie ma dużego znaczenia. Tyle, że z bratem, przez to, że jest pełnoletni i mama ma przyznane na niego alimenty to być może będziesz musiała udowodnić, że nie mieszka z Wami. Liczy się to kto z Wami mieszka.

jak juz napisalam aby byc samodzielnym finansowo w mysl przepisow obowiazujacych w calym kraju musialabys miec alimenty min 1300iles tam, a przy takiej kwocie stypendium socjalne sie nie nalezy. jesli na sam swistek papieru dali ci stypendium to jest to niezgodne z prawem, jesli nie spelnilo sie odpowiednich warunkow: Zgodnie z art. 179 ust. 6 ustawy Prawo o szkolnictwie wyższym student jest samodzielny finansowo, jeżeli on lub jego małżonek spełnia łącznie następujące warunki: 1. posiadał stałe źródło dochodów w ostatnim roku podatkowym, 2. posiada stałe źródło dochodów w roku bieżącym, 3. jego miesięczny dochód w okresach, o których mowa w pkt 1 i 2, nie jest mniejszy od minimalnego wynagrodzenia za pracę pracowników ogłaszanego na podstawie przepisów o minimalnym wynagrodzeniu za pracę, obowiązującego w ostatnim miesiącu ostatniego roku podatkowego w przypadku dochodu studenta z ostatniego roku podatkowego i obowiązującego w miesiącu złożenia wniosku o przyznanie stypendium, 4. nie złożył oświadczenia o prowadzeniu wspólnego gospodarstwa domowego z rodzicami lub jednym z nich.

Gość gilllko
perwersja brat NIE jest pełnoletni

Gość gilllko
a gdybym wpisała połowę tych alimentów dla mamy czyli tylko na mnie to brata nie muszę wpisywać?

Toteż właśnie to miałam na myśli, że jest niepełnoletni tylko zgubiłam "nie" :) Dlatego wydaje mi się, że mogą wymagać od Ciebie jakiegoś dowodu na to, że brat z Wami nie mieszka, bo zazwyczaj niepełnoletnie dzieci mieszkają z mamą, zwłaszcza jeśli ta ma przyznane na nie alimenty :) Może wystarczy jakieś oświadczenie plus jakieś potwierdzenie, że ojciec płaci tylko połowę. Dopytaj się :) Najlepiej u osoby, która jest jakimś opiekunem komisjii stypendialnej czy coś w tym stylu. U mnie ta Pani zawsze była pomocna i podpowiadała co i jak, żeby dostać jak największe stypendium :)

Ellinka gdzie ja napisałam ze tak napisałam we wniosku, oczywiste ze by sie tego doczepili bo mam alimentów 300 zl i wpisywałam mame i rodzeństwo ;/ moje dochody nie sa udokumentowane poza tymi alimentami. Ale moglam wpisac ze sie utrzymuje sama i wpisac jakakolwiek kwote co nie znaczy ze bym stypendium otzrymala czytaj uważniej

Toteż właśnie o tym piszę! 1. Wpisujesz tylko siebie i mamę. 2. Podajesz kwotę jaką Twój ojciec na Ciebie płaci czyli 350zł. Chyba, że ja czegoś nie rozumiem i ojciec płaci 700zł?

Na Twoim miejscu najpierw bym sprawdzila to nauczelni przeczytala regulamin przyznawania stypendium tam napewno sa wszystkie informacje Wpisz siebie i swoje alimenty brata nie wliczaj nie mieszka z wami

Zreszta mozesz nawet napisac ze sie sama utrzymujesz i wtedy wliczasz tylko swoje dochody wiem bo skladalam i dostalam stypendium czytam bardzo uwaznie.

nie napisałam na jakiej podstawie dostałam Wiem bo składałam wniosek i wszystkiego sie dowiadywalam czytalam regulamin Moze nie fortunnie sie wyraziłam Mozna było tak sformułować wniosek ja tego nie robilam

Gość no gadajjjjj
po pierwsze na jakiej uczelni studiujesz? bo możne ktoś jest tu z twojej to da ci konkretną odpowiedz, bo nie wiem czy wszyscy wiecie ale na każdej wymogi są inne. Ja musiałam dostarczy c zaświadczenie o nauce mojego rodzeństwa, a także zaświadczenie o zarobkach obu rodziców, no chyba ze są po rozwodzie, ale wtedy z sadu akt rozwodowy i zaświadczenie o alimentach..

Gość frambi
Sprawdzą bo do wniosku musisz dostarczyć ze szkoły brata zaświadczenie że tam uczęszcza z pieczątką

no gadajj u mnie jest tak samo w dodatku zaświadczenie o przyznaniu zaliczki alimentacyjnej i od komornika o niemozosci egzekucji alimentów Duzo tych papierów było

frambi brat z nią nie mieszka wiec po co zaświadczenie ? Malo tego mieszka zagranicą

Gość frambi
Więc nie może wpisać brata bo to muszą być osoby zameldowane w jednym "gospodarstwie domowym".

Gość studentka polibudyyyyyy
u nas żebyś mogła wpisać że sama się utrzymujesz to trzeba sądownie było wykazać. :D

tak jak perwersja napisala ale polecasm sprawdzic na uczelni bo wszedzie jest inaczej u mnie nie trzeba bylo wykazywac sadownie ale pewnie by to sprawdzili

Gość gilllko
3 Dla uczącego się rodzeństwa lub dzieci studenta powyej 18 roku ycia wymagane są zaświadczenia o pobieraniu nauki oraz zaświadczenia z Urzędu Skarbowego.