Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość Magda **

Jak gotujecie zupę fasolową ?

Polecane posty

Gość Magda **

Na czym robicie wywar,jak doprawiacie ? Coś mnie wzięło na fasolową :-) Jak długo trzeba moczyć fasolę ?

na skrzydełkach, ale taka naprawdę sycaca i pyszna jest po dodaniu wędzonki, np. boczku czy podgardla - co kto lubi;-)

Gość ?????
Ja zawsze moczę na noc, wstawiam fasolę razem z dwoma udkami(zazwyczaj, mogą być żeberka), gdy fasola jest już miękka dodaję warzywa w całości jak do rosołu, kostki rosołowe,ziele angielskie,listek laurowy, pokrojone w kostkę ziemniaki,doprawiam kucharkiem. Na koniec robię zasmażkę z mąki ,dodaję do zupy,chwilkę jeszcze pogotuję, wyłączam i na sam koniec wciskam 2-3 ząbki czosnku i voila,smacznego życzę:)

Gość Magda **
???? dziękuję :-) Może jeszcze ktoś napisze ?

kupuję młodą fasolę w woreczku - cannellini beans:) namaczam godzine i przelewam czystą wodą, to wystarczy. zagotowuję, dodaję jedno żeberko, listek laurowy, kilka kulek ziela angielskiego i czosnek (nie lubię zbyt tlusto), gotuję aż żeberko będzie miekkie. wyciagam mięso, wrzucam skrojoną marchew, pietruszkę, brukiew, 2-3 skrojone drobno ziemniaki i trochę cebuli, ewentualnie zeszklonej wraz z warzywami na maśle. gotuję ponownie do miękkosci warzyw, na koniec przyprawiam obficie: majeranek, pieprz, sól do smaku, tymianek i cząber, czasami dodatkowo natka pietruszki. kocham zioła i nadają zupie wspaniały smak. nie zagęszczam żadną mąką- puste kalorie; tylko po przestudzeniu, blenderem lekko miksuję zupę, pozostawiając część w kawałkach:) dzieki temu zupa robi się a la krem, gestsza i nie przypomina "wody". do tego grzanki pieprzno-czosnkowe niebo w gebie:)

Gość ja tez..
według przepisu :)

aha- mam dostep do kostek o smaku wieprzowiny/boczku bez dodatku glutaminianiu, więc czasem dodaje połówkę. ale nie trzeba, można trochę boczku zamiast tego. żadnych weget, kostek, kucharków... co to za zupa? sama chemia, a nie zupa.

Gość ja tez...
lubie jak moj podaje mi obiad :)

Gość a cóż to za cudowne kostki
smakowe ale bez glutaminu? Robią ci je na zamówienie?:D

są kostki eko, bez chemii. dostepne w Polsce np. w Almie, a tu gdzie mieszkam dostepne nawet w markecie:) to dla Ciebie taki news?

Gość do mała mi
ej ty głupia babo. Eko....:D

Gość Magda **
Mała mi a jaki skład mają te kostki ? Nie widziałam,że coś takiego jest :-) muszę poszukać ;-) jaka to firma ??

proszę bardzo, skład kostki wieprzowej Knorra (ale wyrób UK) którą mam akurat w domu: salt, vegetable oil, yeast extract, potato starch, sugar, pork, pork powder, onion powder, herbs, spices, spice extracts. takie kostki istnieją i dziwi mnie, ze tak Was to dziwi:D http://www.polskiesklepy.pl/sklep.php?ac=kat&ids=167&idp=21825&idpr=540&cache=t&idk=1874&w=r i sa tez w Almie na bank

czasem sie zastanawiam, jak na niektorych produktach pisze po prostu tajemniczo 'spices' albo 'seasonings' ... hmmm, to moze byc w sumie wszystko, co dodaje smak, czyli ... moze i tez glutamianek? ;) miejmy nadzieje, ze sa na to jakies normy. ale ja nie o tym chcialam, ale ze wreszcie natrafilam na proste i ludzki przesisy na zupe fasolowa, bo nigdy nie robilam myslac, ze z tym strasznie duzo musi byc zachodu...

konczita :) spices sa wszystkie wymienione w nawiasie, tylko nie chcialo mi sie juz wpisywac;) same przyprawy i zioła. i naprawdę taka kostka inaczej "smakuje" w zupie. są też fajne kostki wegetarianskie, bez żadnych tłuszczy mięsnych. ale generalnie unikam:) mąż parę dni temu zakupił szybkowar, więc teraz będzie jeszcze szybciej i jeszcze zdrowiej:) dzisiaj robię w nim gołąbki, liscie już mam - zostały z przygotowywanego bigosu:)

Gość Magda **
Dziewczyny a ja niedawno odkryłam jak pyszny potrafi być rosół doprawiany tylko solą i pieprzem. Od jakiegoś czasu w ogóle nie używam vegety,kostek tylko pieprz,sól i zioła. Dopiero teraz odkrywam prawdziwy smak potraw wcześniej każda zupa każdy sos każde mięso smakowały jednakowo --> vegetą.

mi mala :) jak sa wymienione to inna rzecz, ale ja spotykam produkty typu kielbaski, pasztetowe, jakies tam takie rozne stworki z nizszej polki, powiedzmy i na nich wlasnie czase mpisze tajemniczo cos w stylu 'przyprawy', bez wyszczegolnienia w nawiasie :o ale to nic, taka tylko dygresja mnie naszla ;) ciekawe jestem twoich doznan z szybkowarem ... zastanawialam sie kilka razy nad zakupem tego urzadzenia, ale jeszcze nie wiem ... ostatnio moim hitowym zakupem kuchennym stal sie blender, ale taki do trzymania w rece, ze sie tak wyraze, przypomina to wiertarke :D, 'immersion blender'. dziala przewybornie, a nie ma dodatkowego zachodu z myciem tego dzbanka od klasycznego blendera.

magda - no wlasnie, to jest ten mankament potraw przyprawianych vegeta i kostkami, ze wszystkie smakuja jednakowo, niczym zupa z torebki i ile przyjemnosci smakowych czlowiek traci :)

konczita- masz racje z tymi przyprawami, też widzialam takie enigmatyczne składy;) blender o którym mówisz- do trzymania w rece a la wiertarka- mam juz drugi rok i bardzo sobie chwalę:) polecam. ja kupilam zwykły, w tesco, za 6 funtów chyba:P swietny do zup - kremów i ogólnie warzyw co do szybkowara, nie jestem przekonana - maz sie uparl i kupil, chociaz ja wolalabym grill elektryczny jesli szybkowar sie nie sprawdzi na nasze potrzeby, to damy rodzicom i tyle- oni maja jakis przedpotopowy z targu:D