Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość Monissssiiaaaa

Za mało KALORII

Polecane posty

Gość Monissssiiaaaa

Co będzie się działo gdy człowiek będzie dostarczał swojemu organizmowi za mało kalorii niż potrzebuje? Czy będzie to ciągłe chudnięcie (przy zaożeniu, że ktoś jest szcupły i nie musi nic chudnąć)? Bo przecież ile można chudnąc ? A i tak dostarcza sie jeszzce jakąs dawke kalorii organizmowi.

Gość Monissssiiaaaa
nikt nie wie?

Zalezy ... ile za malo. Oczywiscie na poczatku jest chudniecie, ktore stopniowo bedzie zastopowane - organizm spowolni przemiane materii. Zatem w koncu przestaniesz chudnac. Jesc sporo mniej kcal niz wynosi dzienne zapotrzebowanie nie jest wcale dobrym posunieciem: - kalorie = energia, mniej kcal = mniej energii do codziennego funkcjonowania - jedzenie (kalorie) = makro i mikroskladniki, mniej jedzenia = mniej tychze skladnikow = straty zdrowotne. Najlepiej jesc zgodnie z zapotrzebowaniem i pilnowac odpowiedniego rozkladu B/T/W, dzieki czemu masz energie do codziennego funkcjonowania i dostarczasz odpowiednie wartosci odzywcze. Ja tak robie = znam swoje codzienne zapotrzebowanie kaloryczne i codziennie dostarczam taka ilosc kalorii :) Polecam.

Gość Monissssiiaaaa
czyli może to doprowadzic do np wypadania włosów czy łamania paznokci tak?

Tak, wypadanie wlosow, paznokcie, ktore sie lamia ... to sa typowe "straty zdrowotne", ktore towarzysza odchudzaniu / dietom.

bo taka dieta nie dostarcza minerałów i witamin najlepsza dieta to wegetariańska a raczej styl życia dowoli można sie opychać warzywami

merkaba - NIE ... monotonii ;) Bialka i tluszcze sa niezwykle wazne w codziennym odzywianiu. Warzywa = weglowodany = cukier ... itd. ... nie chce mi sie tlumaczyc tego wszystkiego.

Suoer size me = malo kto je tylko produkty z McDonaldsa- nie mow, ze sie tym filmem sugerujesz ;) Aczkolwiek widzac Twoje zamilowanie do monotonii = wege ... kto wie ;) A pani doktor - well - sa i tacy dietetycy, ktorzy polecaja diety 1000kcal, zatem jesli czlowiek jest inteligentny to sam bedzie wiedzial komu ufac ;)

na sobie terz też testowałem diety np ciastową czyli zywiłem sie tylko ciastem jabłecznikiem , sernikiem makowcem , babeczkami żadnych warzyw i mięsa ale wytrzymałe tylko 4 dni bo skóra zaczęła mi pękać na stopach

Sorry, ze wzialem Cie za kobiete ... ale jesli testowales cos takiego jak dieta "ciastowa" ... to jak ludzie maja Cie tutaj sluchac, skoro takie cos - "ciastowa" - jest kompletna (wybacz slowo) glupota ;)

głupota to dieta Kwaśniewskiego ktuży ja stosują cały rok znam pare ludzi kturzy byli na niej wysiadły im stawy u nóg a jeden musiał przejść na dietę lekkostrawna

generalnie sek polega na tym zeby jedzac odpowiednia liczbe kalorii, a czasem nawet powyzej zapotrzebowania, doporowadzic do sytuacji w ktorej nastepuje utrata wody z tkanki tluszczowej, mozna doprowadzic do tego obizajac poziom insuliny we krwi (a wlasciwie tylko w ten sposob). Nie zawsze 2000 kalorii rowna sie 2000 kaloriom. Przykladem moze byc zalozmy dieta skladajaca sie z ugotowanego a nastepnie podsmazonego ryzu (lub ziemniakow) o lacznej wartosci 200 kcal i dieta skladajaca sie zalozmy z 2000 kcal samej gotowanej kaszy jeczmiennej, chleba razowego itp. WYglad osob stosujacych jedna lub druga diete diametralnie sie ROZNI