Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość moje wielkie greckie wesele

w jakim wieku wasze dzieci zaczęły mówić?

Polecane posty

nie mam na myśli pierwszych słów w stylu mama, tata, papa itd, ale łączenie zdań, zadawanie pytań. Więc?

Gość aga290778
Mój synek jak skończył 3 latka się rozgadał. Wcześniej były tylko pojedyńcze słowa lub "zdania" składajace się z kilku jego określeń. Po 3 urodzinach jakby dostał słowotoku i od razu zaczął mówić zdaniami :)

no to trochę mnie uspokoiłaś, mój skończy 2 lata za 3 miesiące i znajoma stwierdziła ostatnio, że już dawno powinien mówić :-O

Gość aga290778
Bajka. Każde dziecko inaczej się rozwija. Jedne koncentrują się na rozwoju ruchowym inne na mowie. Synek koleżanki zaczął późno chodzić, ale za to wcześnie mówić. Po drugie chłopcy z reguły później mówią. Konsultowałam sie co do mowy z pediatrą i też nie widział tu żadnych uchybień. Stwierdziła pani doktor że jak przyjdzie czas to zacznie mówić. Martić to się chyba trzeba jak dziecko ma np. 4 lata i nie mówi-takie jest moje zdanie

Gość dumka mamcia
moja dziewusia ma cztery miesiączki a już tak słodziusio gaworzy :) mówi tak: a guuu, a guuu glu glu gie gie :D

Gość lizbeta z neta
a mój syneczek ma roczek i mowi tata, mama, ziuzia :)

Gość y.t.m.
moja córka zaczęła mówić mając rok i 9 miesięcy

Gość 2,5 roczku
jak miał

podnoszę temat może jeszcze jakaś mama się wypowie?

Moja coreczka ma w tej chwili 20.5 miesiaca i ladnie laczy wyrazy :) Nie tylko powtarza zdania za nami ale tez sama twozy juz fajne zdania obserwujac otoczenia albo przyogladaniou bajek, w stylu : "ta myszka ma okulary" albo "slonik niesie galazke" :)

Gość no to jestem pod wrazeniem
bo to bardzo szybko

Gość zezem zezem
całymi zdaniami jak miała 22 miesiące:)

Gość dswfwedf
moja corka zaczela szybko mowic, nie pamietam dokladnie ale na pewno wczesniej niz syn. Synek ma teraz 2lata i 4 mies. i jeszcze mowi po swojemu, tzn stara sie nasladowac wyrazy ale srednio mu to idzie. W kazdym razie obca osoba na pewno by nie zrozumiala, ale ja go calkowicie rozumiem. Probuje tez mowic zdaniami, np jak chce powiedziec ze pan stuka w sciane to mowi: nu nu pan puk puk. Albo chce wymusic jakiegos cukierka lub inne jedzonko to zamiast mama, brzuch mnie boli, chce cukierka to mowi: mama, buj ala ciuciu... Tez slyszalam od kilku osob ze niewiele mowi ale sama widze jak juz zaczyna pomalu lapac.. A, i poszedl jak mial 11 miesiecy a corka jak miala 9.

Gość ehhhhhe
a moja corka pierwsze slowa powiedziala w miesnym ,kiedy bedzie watrobianka!!!