Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość zlękniona

zaczynam planować ciążę

Polecane posty

Gość zlękniona

Mam 30 lat to będzie pierwsza ciąża, jeśli się uda. Odstawiam wlasnie yasminelle i wybieram sie na konsultacje do kardiloga, z uwagi przyjmowania leku na nadcisnienie. W związku z tym boję się czy będzie wsyztsko możliwe, poza tym mam pelno lęków - mam tyłozgięcie, czasem boli mnie kręgoslup, jestem osoba dosc nerwowa na tle zdrowia i często mam lęk o zdrowie i zycie swoje i bliskich. Dlatego tez boje sie czy sie uda, jak pzrebiegnie ciaza (szczegolnie w kontekscie tego cisnienia) i czy dziecko bedzie zdrowe... Co radzicie? jakies badania, witaminy? Jak sie przygotowac i starac?

Przede wszystkim odpuścić i nie panikować!!! Zacznij brać kwas foliowy - to taki standard w planowaniu i przebiegu ciąży. Poza tym jeśli masz problemy z ciśnieniem to koniecznie musisz być pod stała opieką lekarza. Kochana będzie dobrze tylko się nie stresuj bo dziecko wszystko przejmuje i wszystko czuje. Życzę powodzenia!!!

Gość idź do gina
poinformuj go o swoich planach i chorobie nadciśnieniowej,pewnie będziesz musiała iść na konsultację do kardiologa przed zajściem. A co do witamin zacznij brać kwas, a inne witaminki jeśli będzie trzeba poleci Ci ginekolog.

spokojnie, skonsultuj się z kardio i ginem na pocieszenie dodam, że sama przed ciążą miałam nadciśnienie, a w ciąży ciśnienie mi spadło :) mogłam spokojnie odstawić leki, bo mam bardzo niskie np. 100/60. Oczywiście muszę mierzyć 2*dziennie. A nawet jeśli byłoby coś nie tak, są bezpieczne leki w ciąży, bo wiele kobiet ma ten problem. Niektóre przeciwnie dopiero w ciąży mają nadciśnienie

Gość zlękniona
dzięki, no wlasnie slyszalam, ze są leki na cisnienie, ktore mozna brac w ciąży i faktycznie tez o tym, ze lepiej miec prpblem pzred niz zaczac go miec w trakcie, jestem juz zapisana do kardio na 10 grudnia. mam tylko nadzieje, ze nie bede musiala leżec cala ciążę :(

Gość thaisse80
zrob tez badania krwi na choroby takie jak toksoplazmoza, cytomegalia, rozyczka. w razie czego dostaniesz szczepionke. zlapanie ktorejs z chorob w 1 trymestrze moze byc niebezpieczne dla plodu.

spokojnie, ja sie turlam już 30 tydzień :) ciśnienie wysokie, ale jakos tam opanowane. w sumie najważniejsze jest żeby nie skakalo - jak bedzie stabilnie wysokie to OK. mam nadzieje że bedzie Ci łatwiej niż mi, czego serdecznie życzę :)