Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Haniś87

7dniowa przerwa a zmiana tabletek

Polecane posty

Czy podczas 7-dniowej przerwie jest nadal działanie antykoncepcyjne gdy 8 dnia rozpoczynam zmienione o słabszej dawce tabletki antykoncepcyjne? A mianowicie przechodzę z Gravistatu 250 na Yasmin. Czy jest w tej sytuacja możliwość zajścia w ciąże podczas tej 7-dniowej przerwy? Z góry dziękuje za podpowiedzi!

jak zmieniasz na słabsze tabletki to nie powinno sie robić przerwy, własnie dlatego, że można zajść w ciążę jeśli spadek hormonów bedzie duzy

Gość naatalkaaa
Podpisuję się pod tym co napisała moniak, dokłądnie taka jest zasada przy przejściu z tabletek o wyższej zawartości hormonów na te o niższej dawce.

A miala może ktora z was podobna sytuacje???i robila przerwe??czytalam dużo na ten temat i sam już niewiem co myśleć czytalam miedzy innymi że podczas 7dniowej przerwy jest sie w pelni bezpiczna pod warunkiem jak 8dnia sie wezmie tabletke

Bardzo proszę o odpowiedz co wy o tym sadzicie???miala może ktora z was podobnie???

Gość co chcesz wiedziec
różnie piszą w ulotkach zazwyczaj piszą by podczas pierwszego opakowania nowego leku stosować dodatkowe zabezpieczenie

Gość co chcesz wiedziec
a z tym stosowaniem 7 dniowej przerwy lub nie.... na logikę jeśli nie zastosujesz 7 dni przerwy to cykl ulega znów rozregulowaniu i gdzieś w połowie może złapać Cię jakie plamienie najlepiej weź tabsy 8 dnia i dodatkowo stosuj prezerwatywę

Gość pierwszy raz o czyms takim
slysze. hormony to hormony maja za zadanie chronic przed ciaza i to robia czy w wiekszej czy mniejszej dawce. to nie lata 60te :P rownie dobrze moznaby powiedziec ze jak przejdziesz ze slabszych na mocniejsze to ci broda urosnie albo 3 cycek ;) ja biore tabsy od przeszlo 7 lat i mialam rozne, cilest, yasmin, logest znowu cilest i zawsze bralam normalnie.

No ja czegoś takiego nie wyczytalam niestety ,może Ci opowiem z dokladnościa brałm wczesniej gravistat250 zrobiłam 7dniowa przerwe podczas której kochalam sie bez zabezpieczenia 3dnia przerwy zanim jeszcze dostalam tzw.krwawienie z odstawienia po tej przerwie zaczelam 8dnia brac Yasmin i teraz mnie meczy pytanie czy jest jakies prawdopodobienstwo ze zaszlam w ciąże???

Ufff uspokoilas mnie troszeczke ta wiadomoscia:-) rozumiem ze tez zmianialas tabletki i stosowalas normalnie 7dniowa przerwe??no i kochalas sie w tym czasie bez zabezpiczenia i dzidzi nie powstala??

Gość co chcesz wiedziec
a niby skąd mamy to wiedzieć ? nie wiem czemu po 3 dniu krwawienia wziełaś tabsy ? to jak działa tabletka zależy od tego czy brana jest prawidłowo, regularnie bez błędów, czy jest dobrze dobrana do danej kobiety teoretycznie powinnaś być zabezpieczona ale to równanie o dwóch niewiadomych: po pierwsze nie wiem jak zachowa sie organizm gdy poda sie wcześniej lek po drugie nie wiem czy zmiana z silniejszych tabsów na słabsze nie sprawi że np owulacja NIE jest blokowana zrób test w terminei spodziewanej miesiączki i będziesz wiedzieć

Troszeczke żle mnie zrozumialas ale to nic napisze jeszcze raz ;-) bralam normalnie regularnie tabletki zrobilam 7dniowa przerwe tylko ze po tej 7dniowej przerwie zaczelam brac inne (tzn z gravistatu przeszlam na Yasmin )one sa slabsze kochalam sie w wlasnie w tej 7dniowej przerwie i boje sie ze podczas takiego przejscia antykoncepcja nie zostala w pelni zachowana