Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość kolikalu

poóżcie mi rozwiązać zadanie z EKONOMII

Polecane posty

Gość kolikalu

Równania podaży i popytu mają postać: Qs=8P+60 Qd=-2P=100 Trezba obliczyć cenę równowagi co umiem zrobić a jak z ilością równowagi? Pytanie brzmi dokłądnie: przy jakiej ilości truskawek rynek jest zrównoważony?

Gość onaaaaaa675
daj se spokój z tym ja jestem dobra z ekonomi a sprawdzian z tego gówna napisałam na 1 takjak cała kli nikt nie poprawił:)

Gość TinaTurner123
2P=100? tu powinien byc plus?

Gość kolikalu
no dobra ale ja chce to rozwiązać kurczę no moze ktos to rozumie....

Gość kolikalu
tak plus sorry

Gość ale z was tumany
🖐️

Gość TinaTurner123
Wiec tak rynek jest zrownowazony jest popyt jest rowny podazy Qs=Qd=Q Podstawiasz i obliczasz rownanie 2P-100=8P+60 Obliczasz P i to jest cena rownowagi Zeby obliczyc ilosc rownowagi podstwiasz obliczone P pod ktores z poczatkowych rownan i obliczasz Q

Gość kolikalu
a to nie zadna wielka filozofia :) dzieki

Gość TinaTurner123
to banalne rzeczy, nie pokazali wam w szkole przykladowego zadania?

Gość wg tego równania
wychodzi że cena jest ujemna, zastanow sie nim cos napiszez

Gość Mocny fullll
cena nie moze byc ujemna, rownanie jest dobre czyli autorka musiala zle przepisac dane

Sorry, tam napisalam + a ma byc = Qs=Qd 8P+60=-2P+100 10P=40/:10 P=4 Qs=8x4+60=92 Qd=-2X4+100=92 Qs=Qd Q=92 P=4

PODOBNIE JAK TY PILNIE POTRZEBUJĘ POMOCY. Problem 1. Wybór programu produkcyjnego (co produkować?) Zakład produkcyjny może produkować 3 wyroby (X,Y, Z ). Prognozy popytu (wielkość sprzedaży), cenę, koszt jednostkowy zmienny, czas jednostkowy wyprodukowania wyrobu zawiera tabela: Wyrób Popyt Cena cj Koszt zmienny kjz Marża pokrycia (cj-kj) Czas jed. tj X 20 000 6 3 3 0,5 Y 30 000 6 2 4 0,6 Z 20 000 8 3 5 1,0 Koszty stałe wynoszą: 50 000 zł. Zdolność produkcyjna systemu wynosi 41 000h/rok. Ustalić program produkcyjny X,Y,Z (co i ile?), który przyniesie maksymalny zysk. Kolejność rozwiązania zadania: 1. Ustalić priorytet produkcji wyrobów.Należy rozważyć dwa przypadki. 1.1. Priorytet ustalony w oparciu o marżę pokrycia (Marża pokrycia = cena – koszt zmienny jednostkowy). 1.2. Priorytet ustalony w oparciu względną marżę pokrycia (tempo generowania zysku). Względna marża pokrycia = (cena – koszt zmienny j.)/czas jednosk. 2. Ustalić jaką maksymalną liczbę wyrobów zakład może wyprodukować i sprzedać rocznie w obu przypadkach. 3. Obliczyć zysk operacyjny uzyskany w obu przypadkach. 4. Ustalić jakie wyroby i w jakich ilościach powinien sprzedawać i produkować zakład aby uzyskać maksymalny zysk (ustalić optymalny program produkcyjny). Rozwiązanie: Priorytet wg. marży pokrycia …Z,Y,X……………………………….. 1. Program produkcyjny: X = Y= Z= 2. Zysk’ = tyś zł Priorytet wg. względnej marży pokryciaY,X,Z……………………………….. 1. Program produkcyjny: X = Y= Z= 2. Zysk” = tyś zł Optymalny program produkcyjny: X = Y= Z=