Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość santiagobernabeu

Język obcy w przedszkolu?

Polecane posty

Gość santiagobernabeu

No właśnie, co myślicie o nauce języka obcego w przedszkolach? Na jakim jest poziomie? I jakie metody nauczania są stosowane?

Gość plik
Wiesz, wszystko zależy od przedszkola - na pewno ciągle najlepiej jest w tych prywatnych, ale najlepiej, jakby była to nauka poprzez zabawę, wtedy dziecko najszybciej i najchętniej przyswaja wiedzę.

Gość pani ambrożyna
Dla mnie to jest totalny kretynizm. Jak sie dzieco chce nauczyc jezyka, to sie przyprowadza jakiegoś native speakera i on normalnie do dzieci nawija w swoim języku - ale nie "to jest jabłko" "to jest gruszka", tylko normalnie, prostymi zdaniami - tłumaczy im różne zabawy i przy zabawie tez mówi w swoim jezyku. Na poczatku nic nie rozumieją, a potem zaczynają chwytać. Ale to ma polegac na KOMUNIKACJI, a nie na klepaniu w kółko jakichś wyrazów. Moja mama uczy w szkole angielskiego, prawie wszystkie te obecne dzieci miały w przedszkolu niby wielki angielski i co - i jajco. Nic im to nie dało.

Jeśli nie ma odpowiedniego poziomu w przedszkolu, zawsze można pobawić się tym językiem obcym razem z dzieckiem w domu. Dla przedszkolaków świetnie przygotowane są książeczki Angielski z Maksem 6+

Gość ev-o-ny
Moi znajomi posłali dziecko do dwujęzycznego przedszkola i nie żałują. Dziś dziecko ma 10 lat i mówi płynnie po angielsku i polsku :)

Gość pani ambrożyna
dwujęzyczne przedszkole to jest całkiem co innego i to jest bardzo dobra sprawa; tam właśnie odbywa sie to tak, jak mówię - przychodzi obcokrajowiec i po prostu komunikuje się z dziecmi w swoim języku, nie ma innej mozliwosci komunikacji, jak tylko ten obcy język

Ja uważam że dzieciaki powinny uczyć się jak najwcześniej języka. Ostatnio czytałam artykuł o tym i eksperci są podobnego zdania :)

Gość moje dziecko uczy sie w
przedszkolu ang i nie zaluje, nei wymagam by mowil po ang ale nie zaszkodzi mu znajomosc powiedzmy 100 czy 200 slow ang i kilku piosenek, alfabetu, liczb i podstawowych zwrotow :) jak bede chciala by mowil biegle w jez ang to wyjade z nim na kilka mcy do anglii albo posle do dwujezycznej szkoly na kursy itd.. ale kontakt z ang jest bardzo dobra zrecza od poczatku :) i baaardzo duzo zalezy od nauczyciela, moj synek ma pania z ang ktora uwielbia i uczy sie tego ang super szybko podobnie jak wszystkie inne dzieci, za to jest pani z niem i dzieci chodzace na niem nie umieja w sumie nic bo pani sobie nie radzi z grupka 7 dzieci :/

Gość gość
Ja sie wlasnie waham czy zapisać dziecko na jezyku w przedszkolu czy np do szkoly jezykowej posłac...? co lepsze waszym zdaniem, gdzie lepiej nauczą?

Gość gość
Na pewno w szkole jezykowej, w przedszkolu są duże grupy i dziecko mniej się nauczy. A najlepiej jak bedzie chodzić i w przedszkolu i dodatkowo, przecież przedszkolny angielski i tak jest za darmo.

Gość gość
Oj pewnie,ze szkola jezykowa lepsza! Mysle,ze mają lepsze podjescie do dzieci i w ogole wiedze jak takie zajecia prowadzic. Wiem,bo moja siostra zapisała córkę do http://www.warszawa.oei.org.pl/ i naprawde jest zadowolona, a jej kolezanki jak poslaly dzieci na języki w przedszkolu to bardzo narzekały,że płacą,a dzieci nic tak naprawde sie nie ucza...