Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość narcyzaa

dieta 6-miesięczniaka- HELP!!!

Polecane posty

Gość narcyzaa

witam, mój syn lada dzień skończy 6 miesięcy a ja muszę wracac do pracy... niestety po 5 miesiącach karmienia piersią za nic nie chce jeśc mleka z butelki :( stąd moje pytanie - czy jak mu w ciągu dnia dam tylko 2 razy kaszkę, obiadek Gerbera i owoce zmiksowane a na noc (wieczorem przy usypianiu, w nocy i nad ranem) cyca, to mu wystarczy? czy powinna byc jeszcze butla w ciągu dnia? bo nie wiem czy nie ma za mało mleka... acha, z kubka niekapka też nie chce pic :( w ogóle nie przyjmuje żadnej formy jedzenia do wiadomości oprócz łyżeczki...

Gość narcyzaa
nikt nie pomoże??? :(

Gość ostrężynka
Myślę że nie będzie źle, ale nadal próbuj dawać butlę, myślę że w końcu się przełamie :) A tak poza tym to mleko też można podać łyżeczką :) A jak pije??? Bo przecież jakoś musi :)

Gość Trzeba było wcześniej
myśleć i wcześniej przestawiać dziecko na butelkę, a nie, wracasz do pracy, 5 miesięcy dziecko było na cycu i teraz nagle chcesz, by butelkę ruszyło.Ja wiedząc, że po macierzyńskim wracam do pracy, już w 3-4 miesiącu uczyłam synka pić z butli, żeby się nauczył. Dzieci na piersi często nie chcą ruszyć butli i długo trzeba się namęczyć, by ich tego nauczyć.

i dzięki za podawanie łyżeczką mleka, bardziej syzyfowej i czasochłonnej metody to chyba nie ma od podawania niemowlakowi mleka łyżeczką. Kaszka, gęstsze rzeczy to tak, ale rzadkie mleko, to można się zamęczyć, podając to godzinę łyżeczką.

Gość narcyzaa
próbowałam wcześniej... ale on już od 4 miesiąca odmawiał butelki... jednocześnie robiliśmy remont i inne takie i nie miałam czasu ani cierpliwości do tego żeby go uczyc, poza tym bałam się że za mało jadł i dla świętego spokoju dawałam cyca... a teraz od pewnego czasu je inne posiłki a mleko to cyc albo łyżeczką ale np. dzisiaj to może z 60-70 zjadł...

Musisz cierpliwie uczyć. Fakt, że u nas było tak, że od urodzenia zawsze jakąś tam styczność z butelką mały miał, bo choć co kilka choćby raz dziennie zdarzało mi się próbowac mu podawać odciągnięte mleko. Ale jak zaczął 3 miesiąc, to już intensywna nauka, w 4 miesiącu juz załapał i było wtedy uczenie picia mleka sztucznego.

Niestety wracając do pracy trzeba przewidzieć wcześniej to, że w 6 miesiącu to dziecko zostanie pod opieką babci czy opiekunki i że będzie musiało coś pod nieobecność mamy pić, a nie wyobrażam sobie,żeby ta niania czy babcia miały łyżeczką poić malca.

Gość narcyzaa
mały idzie do żłobka (prywatnego), ale mi chodzi o to czy wystarczy jak mu dadzą tam kaszkę i obiadek ze słoika, ewentualnie drugą kaszkę jak nie załapie butelki

Gość mamusia radzaca na forum
SPokojnie wystarczy mu mleko z piersi rano i wieczorem. Jesli je obiadek, ew deserek mleczny dla dzieci w tym wieku i kaszke, to nie powiniem byc glodny do twojego powrotu z pracy. Moze tak byc nawet, ze w ogole z butli nie bedzie pil i do roku go przetrzymasz na piersi+ normalne jedzenie.

Gość narcyzaa
uff... dzięki :) bo teraz wygląda to tak że je 2x dziennie kaszkę, 1 obiadek i 1 deserek owocowy a wieczorem, w nocy i nad ranem (jak się budzi) dostaje cyca, mam nadzieję że to mu wystarcza...

Gość mamusia radzaca na forum
a jak przybiera na wadze? Mozesz zamiast jednej kaszki w ciagu dnia zaproponowa mu mleczny deserek dla dzieci.

Gość narcyzaa
chyba gorzej niż wcześniej... ale za bardzo nie wiem co mu można jeszcze dawac... pod koniec października ważył 6500, teraz ok. 7 kg jak sie urodził to ważył 3650