Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość pufa z aksamitu

Dania z soczewicy.

Polecane posty

Gość pufa z aksamitu

Czy ktoś mógłby mi podać przepis na danie z soczewicy dla dziecka? Bardzo proszę.

Cielęcina z dynią i soczewicą Dla dziecka od: 2 lat Składniki - Niecałe 20 dag drobno pokrojonej cielęciny - 25 dag dyni lub patisona - drobno pokrojone w kostkę - 1 duża marchew w plasterkach - 5 dag przebranej i wypłukanej soczewicy - łyżeczka koncentratu pomidorowego - puszka pasteryzowanych pomidorów we własnym soku (40 dag). Sposób przyrządzania: Wszystkie składniki zalewamy wodą i gotujemy pod przykryciem na wolnym ogniu przez 40 minut. Potrawę podaje się z ryżem i zielonymi warzywami, np. brokułami lub brukselką. To lekkostrawne danie po zmiksowaniu nadaje się także dla młodszych dzieci.

Krem z soczewicy składniki: 50 g soczewicy marchew pomidor łyżka oliwy listek laurowy szczypta majeranku natka pietruszki sposób wykonania: Marchewkę obierz, umyj i zetrzyj na tarce o grubych oczkach. Pomidory sparz i obierz ze skóry. Pokrój je na małe kawałki. Soczewicę opłucz i wrzuć na wrzącą wodę razem z marchewką i liściem laurowym. Po upływie pół godziny dodaj pomidory i majeranek. Gotuj kolejne 20 min. Podawaj zupę posypaną natką z groszkiem ptysiowym. dla: Małe dziecko (od 12. miesiąca życia)

Gość zupa z soczewicy
30 dag zielonej soczewicy (ale ja daje czerwona bo jest smaczniejsza wg mnie) 1 mały koncentrat pomidorowy(lub więcej) 2-3 marchewki 2 średnie cebule liść laurowy 2-3 łyżki majeranku ziele angielskie sól pieprz szczypta cukru 2 kostki rosołowe (ja mam takie specjalne kostki dla niemowlat) olej ew. przeciśnięty przez praskę czosnek i papryka w proszku Wykonanie: Soczewicę myjemy i gotujemy w ok. 2,5-3 l wody. Usuwamy łyżką cedzakową w szumowiny, dodajemy przyprawy (oprócz majeranku)oraz dwie kostki rosołowe. Machewki ścieramy na tarce o dużych oczkach. Cebule kroimy w kostke. Smażymy na oleju, aż się zeszkli. dodajemy marchewke, chwile smażymy. Gdy soczewica będzie na wpół miękka, dodajemy podsmażone warzywa, koncentrat pomidorowy, majeranek, ew. doprawiamy czosnkiem . Podajemy gorącą najlepiej z wiejskim swieżym chlebem. Pycha

Gość zupa z soczewicy
a chleb zwykle drobilam na kawalki i wrzucalam do miski z zupa bo maly jeszcze nie mial takiej koordynacji by zagryzac zupe chlebem :)

Gość pufa z aksamitu
Bardzo dziękuję:)