Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość Amerkka

Po co w szkolach ucza bezsensowanego polskiego?

Polecane posty

Gość Bejbe25
zgadzam się z tym co napisałaś o tym wątku i w ogóle :)

Gość Bejbe25
wiem lektury tez nie sa na najwyzszym poziomie, ale co poradzic...

Gość Bejbe25
żebyśy potem - zgadzam sie z Toba

Gość żebyśy potem
bejbe a jak to się ma do historii języka no i staropolskie lektury jakby tak łatwo do głowy nie wchodzą w ogóle system edukacji nie jest dobry, powinni nas już na etapie gimnazjum określać pod kątem zdolności matematycznych/humanistycznych i pod tym kątem rozwijać soss nie da się ukryć że ten region z powodów historycznych musiał być dla przodków trudny u mnie babcia od f.l. w koncu skończyła w radzieckim obozie pracy a dziadek powstaniec skromnie bo skromnie ale przeżyła w wielkiej chwale ku potomnym:D ten drugi zginął na niemieckim froncie dla mięsa, które zjadał mój protoplasta mimo tych zaszłości myślę, że ten śląsk jest polski

Gość Bejbe25
A idźcie w pizdu :) - po pierwsze swietnego masz nicka, po drugie tez sie z Toba zgadzam a co:P

Gość żebyśy potem
to była tylko literówka, dziadek nie był babcią:D

Gość Bejbe25
wiesz sciagi i streszczenia lektur tez sie czyta po to, ze jak sie czegos nie wie to mozna sie tego dowiedziec z opracowan

Gość Bejbe25
czytanie Żeromskiego dla mnie do przyjemnosci raczej nie nalezało

Gość A idźcie w pizdu :)
Śląsk za czasów Piasta był 100% polski... Sniff.. :)

Gość Bejbe25
przecież Sląsk jest polski, tylko że zawsze tak było - na zachodzie ludzie są bardziej "zniemczeni" a na wschodzie trochę "zruszczeni" - przecież to tak juz jest, głównie przez historię naszego kraju - to nie jest wina tych ludzi!!!! Żyli przez lata w takiej kulture i czują się inni od wszystkich. A czy górale nie są odrebością w naszym kraju? To wszystko zależy od położenia, stref w jakich się mieszka i żyje od pokoleń!

Gość żebyśy potem
jdno co mnie u ślazaków zawsze mierziło te gorole eh urodziłam się i wychowywałam na śląsku żyję za (waszą)granicą i co teraz jestem gorolka żebym chociaż była góralka:D no własnie, nikt wam/nam nic nie zabiera, już nie trzeba się bronić dobry poczciwy świat w stanie pokoju nic złego nie przyniesie spij spokojnie sosss:) nikt cię/ci nie ukradnie nawet gorol

Gość Bejbe25
sosssssss - ja jeżdzę co weekend w góry, gdzie słyszę samych "hanysów" - a jakoś mi to nie przeszkadza wiesz? ja sama uważam się za "gorola" nie narzekam że przez śląskie rejestracje samochodów na drogach nie da się czasem w weekend normalnie jechać z gór do domu, bo takie "korki" są na drogach, wszystkie hanyski wracaja do domu i na odwrót jada w góry:) więc nie pisz że tylko gorole za pracą, bo wy na odpoczynek w drugą stronę do nas się zwalacie. Oczywiście jak juz pisałam mi to nie przeszkadza:)))

Gość żebyśy potem
eh no paniencko bejbe górale są bardzo polscy hej! i gorole też

Gość Bejbe25
ok, ale jak u was się obijaja (znaczy wypoczywają u nas) to ktoś u was musi robić, nie??? :-) :-D

Gość Bejbe25
żebyśy potem - przecież pisze że wszsyscy są Polakami, nie? :)

Śląsk to najwięcej graniczy z Czechami akurat, więc ten przykład że ludzie ze wschodu są zrusyfikowani a ci z zachodu zniemczeni taki nietrafiony. :) Powinien być "zczeszony".

Gość Dunder
Śląsk to syf yo gut shaise

Gość żebyśy potem
polemizowałabym gorol to zwyczajnie ten zza rzeki cholera jaka to rzeka dzieli będzin z czeladzią?? no nie pamiętam z czeladzi są ślunscy zza granicy obcy czyli gorole w gwarze śląskiej nigdy nie funkcjonowało góralstwo, tylko gorolstwo znaczyło tyle co żyd w języku polskim, ale też europejskich językach podczas władzy adolfa a góral to jakże szlachetna nazwa ludu polskiego pochodzącego z polskich beskidów, karkonoszów i tatr narodowość to zgoła inna bo skupiona na własnym polu i stadku owiec a nie na nacjonaliznmie właśnie swoją drogą, piękna i bardzo wartościowa kultura gÓralska jest

Gość Bejbe25
A idźcie w pizdu :) - czepiasz się teraz, a to był tylko przykład a zachód to niekoniecznie Sląsk, prawda? to nie było stwierdzenie w kontekscie o Sląsku

Tjaa.. I chwalebna. Zwłaszcza z tą największą liczbą przypadków przestępstw na tle zoofilii w Polsce (na biednych owieczkiach.. fuj!). :classic_cool:

Gość Bejbe25
sosssssss - Ty się juz tak nie drocz :)

Gość żebyśy potem
soss ja ci już nic nie poradzę , że w najnowszej historii punkty rozwinięte gospodarczo to nie czysty śląsk a okolice ale z drugiej strony czy byłoby tak, gdybyście nie mieli wyeksploatowanych złóż węgla? w naszym swiecie wszystko jest skończone a twoja wypowiedz z tej skonczonosci wynika to też nieco ciekawe jaki hanys zatrudniłby obcego u siebie? z taką, chcąc nie chcąc ksenofobią? to by raczej wyszło że hanys leniwy

Gość Bejbe25
jutro pogodota! nara

Gość takie tam brednie
nauka j.polskiego jest potrzebna żeby nie pisać rozwuj tylko rozwój . A znam taka jedna niby wykształconą bardzo a tak pisze własnie !

Gość żebyśy potem
a idzcie no to tylko ma znaczenie gatunkowe, bo przecie my kraj rolników i hodowców to dajmy na to na Mazowiecczyznie mamy świniofilów a w górach owcofilów no i rzecz asna na pomorzu to rybofile jacyś są eh dobrej nocy:D

morze po to nas óczom rzebyźmy nie robili błendóf? ale ja nie jezdem pefna :( muj narzyczony tfierdci rze morze dlatego rze morze siem pszydać f pracy? on taki mondry jezd wienc pefnie ma racje i ja mó wieże :)

Dobrej nocy życzę Ludziom Pracy.

Gość jhvhgfchfjknmjk
i co ? jezyk polski w szkolach jest a nadal co drugi polak to analfabeta