Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość chyba mnie facet wkręca

jak sprawdzić co padło w kompie - płyta główna czy zasilacz?

Polecane posty

objaw - nie mogę dziada włączyć 😠 facet z pogotowia komputerowego powiedział przez telefon że to płyta albo zasilacz i tak starego (6 lat) komputera nie opłaca się naprawiać bo koszt naprawy to 400-600 zł :( a znalazłam w necie zasilacze od 100 zł a płyty od 250 zł tylko jak to sprawdzić? 😭 dodam iż jestem samotną 40-letnią kobietą :classic_cool: mam prawo się na tym nie znać...

Gość pogotowie komp
2 pytania skad jestes, czy dobrze obciągasz odpowioedz a mozesz miec kompa zrobionego gratis dzis

zasilacz może być może być na płycie spuchnięte kondensatory lub po prostu włącznik power na obudowie rozwalił się.

chwilowo nic z tego bo mam zapalenie gardła :classic_cool: a tak na poważnie? :)

do cholery nikt nie chce pomóc starej babie, przyjechać i naprawić :( to żałosne...

mój komp miał dziwne objawy bo jeszcze kilka dni temu odpalał raz dziennie, a próbowałam ze sto razy 😭

Gość pogotowie komp
przeciez ja chce pomoc, jak tobie ty mi i wsio zalatwione

najlepiej by było otworzyć obudowę i zobaczyć kondensatory jeżeli u góry są spuchnięte i wylane to masz rozwiązanie. Zasilacz żeby sprawdzić potrzebny miernik lub pożyczyć od kogoś zasilacz dla sprawdzenia.

Gość 6 letnie kompa
i tak nie opłaca sie naprawiać. tania płyta główna , procesor, pamięci Ram to 400 zł i będą nowe. Nie ma co grata reanimować starymi częściami. Ewentualni jakis badziewny tani zasilacz to kolejne 100 zł

czyli kupić nowy? :O chyba mnie nie stać...

w starych płytach montowali kondensatory elektrolityczne które po czasie wylewały efekt był żę komputer nie można było włączyć lub zawieszał się. Same kondensatory są tanie problem tylko je wymontować z płyty.

Gość 6 letnie kompa
chybalepiej dac 500 zł na nowe czesci niz 250 na stare które nie wiadomo ile pochodza. Do 6 letnego kompa nie ma nowych płyt głownych, albo uzywane albo jakieś zapasy magazynowe gdzie padły kondesatory od leżenia :D

zobacz czy nie masz spuchnięty kondensatorów żebyś wiedziała o czym mówie obrazek : http://www.google.pl/imgres?imgurl=http://obrazki.elektroda.net/77_1234099949.jpg&imgrefurl=http://www.elektroda.pl/rtvforum/topic1221482.html&usg=__470GgJyK-iL2zdRkVenVE3mpXRo=&h=365&w=528&sz=58&hl=pl&start=0&zoom=1&tbnid=oV4CoJop3LLkZM:&tbnh=138&tbnw=184&prev=/images%3Fq%3Dwylane%2Bkondensatory%2Bp%25C5%2582yta%26um%3D1%26hl%3Dpl%26sa%3DN%26biw%3D1440%26bih%3D713%26tbs%3Disch:1&um=1&itbs=1&iact=hc&vpx=648&vpy=91&dur=454&hovh=138&hovw=200&tx=126&ty=79&ei=wLD8TK6aJ4Kx8gPR85noBg&oei=wLD8TK6aJ4Kx8gPR85noBg&esq=1&page=1&ndsp=28&ved=1t:429,r:3,s:0

Gość tylko ze nowe czesci
niekoniecznie musza pasowac do kompa. A nikt nie robi nowych "starych" czesci. No chyba, ze jakies lezakowane w magazynie. Ale wtedy to w sumie bez roznicy czy stare czy lezakowane :P Na plycie mozesz sprawdzic kondensatorki, tak jak Ci tutaj pisza. Najlepiej to by bylo miec drugi taki sam komp i zamieniac czesci, zeby sprawdzic ktora jest sypnieta... Bo jezeli zjaral Ci sie zasilacz z plyta i prockiem, to w zasadzie nie warto juz reanimowac... Ale byc moze to tylko zasilacz. A nie mozesz od kogos pozyczyc zasilacza? To najlaytwiej bedzie sprawdzic, bo raczej bedzie pasowac taki przypadkowy od kogos ;) A nawet jak nie to zewnetrznie mozna podlaczyc tylko zeby sprawdzic.

Gość tani bo to zabawka
do pisania i przegladania internetu :D

wszyscy moi znajomi mają laptopy :o tylko ja taka zacofana...

no nie ma systemu. Na taki kompie to XP lub windows 7 start działa. Odpowiednik netbooków ten komputer.

ale ja w domu nie potrzebuję wypasionego komputera taki mam w pracy i wystarczy :classic_cool:

mam XP

o matko, sponsora mi trzeba...

Gość to ci znajomi sa zacofani
:classic_cool: A wiesz co będzie jak sie laptop po gwarancji zepsuje?? :classic_cool: Albo będzie problem cześc załatwić a jeżeli się znajdzie to się okaże że np. płyta główna kosztuje nowa z 1000 zł :D Laptop jest ok do czasu kiedy działa :D a potem śmietnik

Gość tylko ze nowe czesci
ja bym laptopa nie kupowala. Bez sensu. Bedziesz wyjezdzac, brac go na wyjazdy itp? Do kibla chcesz z nim chodzic? Po co Ci laptop ktory bedzie robil za komputer stacjonarny w domu?

Gość sprawdzić czy po włączeniu
kręci się silnik od dysku twarndego... taki delikatny szum.. bardzo cichutki.... ucho trzeba przyłożyć.. wystarczy działające zasilanie aby się kręcił - myślę że to samo można zrobić z CD romem - np. sprawdzić czy wysuwa płytkę... wysunie O ILE działa zasilanie 🖐️

niestety nic się nie kręci tak jakby zdechł od środka :(

ewentualnie jak nie masz skąd pożyczyć zasilacz kup używkę na necie. Wymiana kondensatorów to podejdź do jakiego serwisu RTV tam Ci zrobią za jakieś 50-60zł.