Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

NOWa narzeczona

Czy ciasto na weselu musi być ?

Polecane posty

Od razu się wytłumaczę, że piszę tutaj, gdyż pewnie więcej osób mi odpowie niż na 'ślub i wesele', bo tam się tylko kłócą. Tutaj zapewne jest więcej osób po ślubie i wiedzą jak to wygląda w praktyce :) Czy oprócz tortu muszą być też ciasta na weselu? Bo mi się wydaje, że ludzie do alkoholu nie będą go jedli i wszystko się wyrzuci, w cenie sali nie mamy ciast i muszę je oddzielnie kupić i przewieźć. Jak myślicie ...? Deser po obiedzie jest w cenie, później tort i nie wiem co z tymi ciastami. W ogóle to jakiej ilości będę potrzebować na 80 osób ? I jaki to mniej więcej koszt, liczyłam około 1000 zł. Myślałam, żeby zamiast ciast pokupować babeczki i małe tarteletki. Z góry dziękują za wpisy :)

Ja też myślałam, że goście pijąc alkohol nie będą jedli ciasta, ale pomyliłam się. Zamówiłam dość dużo ciast domowej roboty i wszystkie zostały zjedzone :D

Gość misia1111111111111111111111
myślę że tak.może nie dużo ale kilka tak

Gość Chamówa
Trochę ciasta musi być. Nie wyobrażam sobie wesela bez jakiegokolwiek ciasta.

Gość kzhfiwerf
U nas też nie było ciast i potem nas połowa gości obgadała że wyprawili wesele i nawet na kawałek ciasta nie było ans stać :O

Gość kzhfiwerf
zamiast ciasta były 4 tony kiełbasy :classic_cool:

Gość kijevna
raczej musi - może ktoś z rodziny potrafi piec i o to zadba?

Gość kzhfiwerf
I co masz radochę niedorobiony bękarcie? :O

Ja zamówiłam dodatkowe ciasta z cukierni oprócz tych, które podawała restauracja, nie pamiętam juz ile było wagowo na gościa ale dość dużo. Niewiele zostało, bo miałam dużo starszych osób, dzieci i gości niepijących. Moim zdaniem byc musi, nawet sobie nie wyobrażam,żeby nie było.

Gość Odpowiem może tak:
- A widziałaś kiedyś obiad w porządnej restauracji bez deseru? - Czy na urodzinach/imieninach/spotkaniach świątecznych nie podajesz po daniu głównym deseru? - Czy ciasta są tak kosmicznie drogą inwestycją? Lepiej zrezygnować z przesadnej ilości alkoholu (szczególnie z głupot, typu ordynarne piwo i zbyt dużo wódki, którą trzeba potem rozdawać, bo zostaje niewypita) i wiejskiego stołu (totalny niewypał), a w to miejsce zamówić kilka blach ciast i dekorowanych babeczek. Przemieszać z owocami i będzie git. Dobrze też się spisują fontanny z czekoladowym lub owocowym fondue na tzw szwedzkim stole, gdzie goście podchodzą i oblewają czekoladą lub słodką polewą kawałki owoców lub drobnych słodyczy, które nadziewają na drewniane wykałaczki lub patyczki do szaszłyków. http://www.chocolatefountainheaven.com/images/fondue_fountains.jpg http://www.chocofountain.com/image/14343543_scaled_324x360.jpg

Gość kzhfiwerf
wszyscy weselnicy rzygali później kiełbasą i jajkami w majonezie. stać nas było jeszcze na herbatę i wodę z kranu

Gość dsdsdsfs
myślę, że 240 wystarczy:classic_cool:

Gość camerun
rozdaj każdemu po herbatniku z biedronki :D

Gość ksdhjaqjsl
Hm tak z 15 przynajmniej i reszte jakies ciastka bo sa tanie ;p ja mialam wesele 2 miesiace temu i bylo duzoo ciast i goscie jedli:)

Gość alaaa ma kotaaa
dwa kawałki na osobę

Tu nie chodzi o koszty tylko o sam fakt ... A ile średnio kosztuje jedna blacha ciasta ? Wiem, że to zależy - ale tak mniej więcej ...

Gość aa9148
Zapytaj w restauracji, jeśli jest pożadna to ci policza ile ciasta masz zamówić. I ciasta wcale nie sa aż tak duzym wydatkiem

Gość kcjadlsj
U mnie na weselu bylo tak ze ciasta i ciastka po prostu lezaly na stolach i kazdy bral jakie chcial itd a nie ze kazdemy bylo wyliczone.. podawane po kawalku to byly oczywiscie torty i deser po obiedzie to kazdy mial po kawalku a ten tort to tak pozniej tez po kawalku i na drugi dzien po kawalku innego torta bo mialam poprawiny . A owoce tez ale malo bo prawie nikt nie jadl ale ladniej wyglada na stole jakies winogrona itd a z reszta ciasta sie daje tez gosciom po weselu to musza byc bo co im dasz>??

Gość bbbbbboli
ja na imprezach jem tylko ciasta i owoce, prawie nie ruszam mięsnych i obiadowych rzeczy. Takich osob jest sporo, więc jak nie dasz ciasta, to na pewno kilka osób się zdziwi. Ale... jak uważasz, to towja kasa ;]

Gość kcjadlsj
Ciasta mozesz zamowic w cukierni i dowioza Ci na umowiony termin a bedzie tanio ja tak mialam. tylko trzeba poszukac bo czasem sa tanie a bardzo smaczne domowej roboty a nie raz drogie a sama chemia i paskudztwo

Gość lojloj
ja to samo, nie pije, i wole zjesc ciasto niz kielbase..

Gość Możesz zrobić desery w
pucharkach zamiast/albo poza lodami. Chodzi o taki mix galaretek, owoców, bitej śmietany, bakalii itp. Ludzie to zawsze lubią, bo to taki ponadczasowy przysmak. Nawet lepiej takie desery idą niż lody w pucharkach, bo nie każdy nie zawsze może zjeść loda, a taki deser to czemu nie. Ostatnio byłam na weselu gdzie takie były i muszę powiedzieć, że były bardzo udane i ludziom naprawdę smakowały! Ciastek bym nie kupowała, tylko dekorowane babeczki, np. coś a la muffiny z kremem i kolorowymi zdobieniami z wiórek, specjalnych groszków, owoców itp.

Gość hjsdalh
Deser z galaretka podasz po obiedzie ja tak mialam a ciasta niech leza na stolach kto chce bedzie jadl:) i troche owocow chociaz zeby ladniej to wygladalo bo co na stole postawisz sama kielbase i miecho?? duzo kobiet takich rzeczy nie je to wiesz .. nie slyszalam o weselu bez ciast .. nie ma czegos takiego:)

A no i nie polecam ciast które kroi się w paski, typu makowce, keksy, rolady. Lepiej się prezentują ciasta krojone w kostki i takie które mają w sobie dużo ciekawych warstw (kremów, budyniów, bitej śmietany, masy serowej, toffi).

Gość kjdfkjc
U mnie bylo samych serniko z 6 rodzajow uwazalam ze to przesada tym bardziej ze sernik to ciasto ktorego nienawidze a wszystkie zostaly zjedzone na weselu czego bym sie nie spodziewala. a ciasta mialam zamawiane w cukierni znalazlam tania i taka co robi pyszne ciasta domowej roboty a serniki piekla tesciowa;p

Z owoców można porobić rewelacyjne dekoracje stołów. Można je fantastycznie powycinać. Są ludzie którzy profesjonalnie się tym zajmują. Nawet w domach weselnych powinni mieć coś takiego w ofercie. Z owoców można zrobić piękne kompozycje, coś a la rzeźbione kwiaty. Albo można porobić gotowe koreczki owocowe, lub owocowo-serowe i powtykać z jakieś duże okrągłe owoce tworząc jeże. Opcji jest naprawdę wiele! :)