Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość WkrotceMamusia

Czy czegoś zapomniałam kompletując wyprawke ?

Polecane posty

Gość WkrotceMamusia

ŁÓŻECZKO Materac Prześcieradło na gumkę Poduszka Kołderka Pościel Ochraniacze na całość Przewijak Podkład PIELĘGNACJA Proszek do prania bez fosforanów Płyn do prania bez fosforanów Wanienka Termometr do wanienki Gąbka Płyn do kąpieli albo mydełko Ręcznik Szampon Oliwka Mleczko do ciała Puder ALANTAN zasypka Sudocrem LINOMAG do pupy Krem na buzie oliatum Nożyczki Szczotka Gruszka Pampersy Chusteczki 10 Pieluch tetrowych 2 Pieluchy Flanelowe Termometr do ciała 70% spirytus do pępka Sól fizjologiczna Patyczki Waciki Gaziki jałowe Vigantol od 3 tygodnia (witamina D3) Wózek Śpiworek Gruby Kocyk Cienki Kocyk Rożek Fotelik Mleko Szczoteczka do mycia butelek Śliniaki Smoczek Butelki UBRANKA 5 Body z długim i krótkim rękawem 5 Śpioszki 5 Pajacyki 2 Kaftaniki 2 Koszulki 2 Spodenki 2 Sweterki 2 Czapeczki cienkie i jedna grubsza 4 Pary spakrepetek cienkich i grubszych 2 Pary Nidrapaków 1 Rajstopki Kombinezon z rękawiczkami

Tylko zamiast gruszki mogłabyś kupić aspirator do nosa, lepiej wywiązuje się z zadania ja mam Sopelka ale jest też Frida.

Wywal od razu gąbkę ! kup myjkę albo myj dziecko ręką ! Gąbki nigdy do końca nie wysuszysz a to siedlisko bakterii i w efekcie do czystej wody będziesz dokładała bakterii w gąbki. Myjkę też zawsze po kąpieli trzeba przeprać.

Gość WkrotceMamusia
a mam pytanko odnosnie koldry i poduszki kupujcie do lozeczka 120 x 60 taki sam wymiar czy lepiej kupic 135 ?

Gość WkrotceMamusia
czyli warto poporstu reke myc dziecko ?

Ja miałam większą niż 120x60 ale myślę że tak małemu dziecku wystarczy 120x60. A i jeszcze jedno dziecko nie śpi na poduszce tylko na płaskim.

Ja myłam myjką później już ręką. I tak jest do dziś nie używam gąbek. Koleżanka wyżej ma rację same bakterie.

Gość WkrotceMamusia
A KOSMETYKI Z JAKIEJ FIRMY POLECACIE

Ja używałam Nivea Baby i mała ma 3 lata i dalej je używamy polecam też Ziajki są bardzo dobre.

Ja nie mam doświadczenia :) Ale kupiłam do kąpieli oilatum (w sumie to chyba sie pośpieszyłam bo jego powinno się używac jak skórka jest sucha) ale testowałam na sobie i jest rewelacyjny :) do twarzy - mustela cold krem - bo urodzi się w lutym sudocrem - na problemy z pupą i musze dokupić jeszcze do tylka (chyba nivea) taki krem do codziennego stosowania.

Gość WkrotceMamusia
JA TEZ RODZE W LUTYM

Generalnie na szkole rodzenia mówili aby nie przeginać z kosmetykami dla dzieci i używac jakis dodatkowych oliwek itp jak jest taka potrzeba, a nie wsmarowywać w dziecko wszystko jak leci.

Ja kąpałam mała w Oilatum do 6 miesiąca super bo niczego już nie trzeba używać, oliwkę Bambino. Sudocrem też ale jak mała miała odparzoną pupę w związku z nietolerancją laktozy która wyszła w 6 tyg pomógł najzwyklejszy Linomag. Nivea na odparzenia też dobry jest.

Fannie - dobrze mówili :) im mniej tym lepiej gdy nie ma takiej potrzeby:)

Gość ........kkkk
Bardzo duzo zbednych rzeczy. :) Sama sie bedziesz smiala z tych szalonych zakupow, kiedy juz dziecko bedzie na swiecie i polowy tych rzeczy nawet nie bedziesz uzywala, albo uzyjesz moze raz.

Gość ........kkkk
ŁÓŻECZKO Materac TAK Prześcieradło na gumkę TAK Poduszka NIE Kołderka NIE Pościel NIE Ochraniacze na całość TAK Przewijak TAK Podkład TAK PIELĘGNACJA Proszek do prania bez fosforanów NIE Płyn do prania bez fosforanów NIE Wanienka TAK Termometr do wanienki NIE Gąbka NIE Płyn do kąpieli albo mydełko TAK Ręcznik NIE Szampon NIE Oliwka ALBO MLECZKO ALBO OLIWKA, NIE KUPUJ OBU Mleczko do ciała JAK WYZEJ Puder ALANTAN zasypka ALBO PUDER ALBO KREM/MASC, NIE KUPUJ OBU Sudocrem LINOMAG do pupy JAK WYZEJ Krem na buzie oliatum MOZE BYC KAZDEJ INNEJ FIRMY, EMOLIENTY SA NA AZS, A NIE DLA ZDROWYCH DZIECI Nożyczki TAK Szczotka TAK Gruszka ALBO ASPIRATOR Pampersy TAK Chusteczki TAK 10 Pieluch tetrowych MNIEJ 2 Pieluchy Flanelowe TAK Termometr do ciała TAK 70% spirytus do pępka NIE Sól fizjologiczna TAK Patyczki TAK Waciki TAK Gaziki jałowe NIE Vigantol od 3 tygodnia (witamina D3) NIE Wózek TAK Śpiworek TAK Gruby Kocyk TAK Cienki Kocyk TAK Rożek NIE KONIECZNIE Fotelik TAK Mleko NIE Szczoteczka do mycia butelek NIE KONIECZNIE Śliniaki NIE Smoczek TAK Butelki TAK UBRANKA 5 Body z długim i krótkim rękawem TAK 5 Śpioszki TAK 5 Pajacyki TAK 2 Kaftaniki NIE 2 Koszulki NIE 2 Spodenki TAK 2 Sweterki NIE KONIECZNIE 2 Czapeczki cienkie i jedna grubsza TAK 4 Pary spakrepetek cienkich i grubszych TAK 2 Pary Nidrapaków NIE KONIECZNIE 1 Rajstopki NIE Kombinezon z rękawiczkami TAK

nie wiem czy gdzies napisalas kiedy rodzisz,bo nie czytałam dalej niz 1 post :P ale ja bym dokupila wiecej rajstopek.Kupka wyplynie i co...bedzie trzeba miec na zmiane :) Ja kupilam wiele ubranek dla synka,a najpraktyczniejsze do 3 miesiaca u Nas były body,pajace,spiochy,pieluchy tetrowe (ulewanie itp)-rodzilam w listopadzie. W wiosne czy lato mozna pokupowac spodenki,bluzy itp.bo juz dziecko nie lezy w wozku w kombinezonie ja na początku myłam dziecko rękami,potem malutkim ręcznikiem kupionym w jysk a od około.6 miesiąca gąbką mięciutką. kołdrę kupiłam większą,by na dłużej starczyła :) NIE WIEM CZY MASZ-KREM NA BUZIĘ np.NIVEA BABY na mrozy,wiatry itp. lub na wiosnę na słońce itp... pieluch tetrowych mieliśmy 6 sztuk rozek byl u nas zbedny,syn lubił spac rozwalony jak byl maly :P kawtaniki nam sie nie przydaly zbytnio,ubieralam bo mialam :) kikucik odpadł równo po tygodniu

Gość strzyga__
ne zgodzę się z powyższą listą, a jestem minimalistką łóżeczko - super,dodam, że przydaje mi się zawieszany na łóżeczko miękki przybornik (poduszeczka nie konieczna, ale biorąc pod uwagę, że i tak prawie zawsze jest w komplecie nie ma co zwracać na to uwagi) pielęgnacja lepiej kupić proszek 2 w 1, już ze zmięczaczem - nie będzie potrzeby dodatkowego płynu. termometr użyłam kilka razy dla zabawy ;) sprawdzam temp na nadgarstku gąbka nie, jeśli już lepsza myjka, ale jak pisały dziewczyny lepiej myć ręką MI SIĘ przydaje do wanienki taka wkładka, na której można położyć dziecko - ma się wtedy dwie ręce wolne do mycia ;) szampon na początek nie potrzebny, myjesz główkę płynem oliwka też nie potrzebna PEDIATRA powiedziała, żeby absolutnie nie smarować dziecka, lepszy balsam puder niepotrzbny do pupy wystarczy zwykły ALANTAN maść, jeśli będzie miało odparzenia dopiero sudocrem albo inny krem z tlenkiem cynku (bambino jest tańszy, a ten sam czynnik aktywny) krem na buzię - kupiłam krem ochronny bambino, oilatum jest nawilżające, co w mojej ocenie kłóci się z kremem na zimę gruszka - jeśli już to gumowa, lepsza frida, jak dziewczyny pisały SPIRYTUS nie potrzebny - teraz się pępek pielęgnuje wodą z mydłem!!! po co Ci sól fizjologiczna????? - serio pytam ubrnka, jeśli kupujesz 5 śpiszków, to i 5 kaftaników, bo co na górę założysz, same body nie wystarczy ;) ja kupiłam pościel 135x100, ale to w sumie ganze gal, TYLKO SPRAWDŹ jakie masz w okolicy możliwości zakupenia poszewek, aha i na zimę najlepiej FLANELOWĄ - jest ciepła i miła w dotyku! KOSMETYKI nie polecam oilatum - kompletnie nie warte swojej ceny, kup coś tańszego i na to samo wyjdzie. w tym przedziale cenowym o wiele lepsze jest SVR.

oilatum uzywa sie tylko jak sa problemy ze skora (egzema). Nie ma co przesadzac z tym trezeba pozowlic skorze produkowac wlasna warstwe ochronna. Kup kocyk zamiast poscieli do roku lekko posciel nie bedzie potrzebna, bo jest nawet niebezpieczenstwo ze dziecko na siebie nalozy i sie udusi. kup wiecej spiochow z dlugim rekawem i jeszcze ze 2 pary rajtek. Jak ci dziecko uleje kilka razy dziennie na poczatku ze 3 razy na dzien to nie warto robic prania co 2 dni/

Gość ........kkkk
Nie rozumiem po co niemowlakowi rajstopy? Przeciez w wozku czy foteliku ma zawsze koc lub spiworek jak jest zimny sezon, do tego kombinezon i bielizne na nogach (pajac/spiochy/spodenki) wiec nie widze sensu zakladania rajstop.

Gość aekiii
rezygnuj z gąbki, jak dziewczyny pisały i z poduszki, dziecko do 1 roku życia śpi na płasko, bez poduszki, później możesz położyć poduszkę obok i jak dziecko po nią sięgnie to ok, a jak nie, to niech dalej śpi na płasko

Sol fizjologiczna pewnie po to gdy dziecko ma tzw. sapkę, wtedy zakrapla się 1 krople do noska na obkurczenie naaczyń co kilka h.

zamiast spiytusu lepiej zainwestować w oktanisept. Można psiakć tym pępek jak się nie goi, ranę po cesarce i inne zranienia nie tylko dziecka ;)

Gość wroclawska mama
1.ktos mowil.ze poduszka nie jest tak malemu dziecku potrzebna- nieprawda! teoretycznie dziecko powinno spac na plaskim, ale radze dla wszystkich dzieci, ktore ulewaja- klasc je na poduszce, przechodzi jak reka odjal. 2.koldra przy takim maluchu sie nie sprawdza- lepiej przykryc dwoma kocykami 3. do prania polecam MLECZKO DO PRANIA LOVELLA, ma ladny zapach- nie to, co proszek jelp (jak dla mnie straszny smrod) 4.najlepiej kupic wanienke z przyklejonym termometrem i koniecznie ta wieksza, bo po 2 miesiacach bedziesz musiala kupic wieksza :) 5.do kapieli polecam plyn i szampon oilatum, po kapieli oliwka w zelu 6. reczniki Z KAPTUREM, tzw rozki,przynajmniej 2 7. zasypke i sudocrem mozesz sobie podarowac. wystarczy linomag 3 razy dziennie - moje dzicko nie mialo po nim zadnych odparzen. 8. do czyszczenia noska aspirator frida + woda w takich malych buteleczkach, do kupienia w aptece. 9.pampersy polecam sensitive- wedlug mnie lepsze niz te zwykle, cena praktycznie ta sama, a granulat z mokrej pieluchy nie wylatuje jak przy zwyklych new born. :) 10.PIELUCHY TETROWE koniecznie wiecej niz 10 sztuk- dziecko duzo ulewa i zobaczysz ze bedzie malo- ja mam 30 i robie pranie co 3 dni 11. do pepka OCTENISEPT- uzywaja go w szpitalu i sprawdza sie swietnie- po spsikaniu wytrzesz patyczkiem dookola klamry i fajnie sie zagoi 12.kocyki przynajmniej 3 - dziecko czasem sie na niego zesika albo uleje 13. lepiej niz sliniaki dla tak malego dziecka sprawdza sie pieluchy tetrowe zawiniete jak sliniak 14. lapki niedrapki zlatuja... lepiej zalozyc zwykle skarpetki :) moze moje rady sie przydadza, sama nakupilam tyle niepotrzebnych rzeczy :) ale w praktyce sie nauczysz, pozdrawiam i zycze duzo zdrowka

Gość wroclawska mama
co do poduszki- nie mowie o takiej wielkiej jak dla doroslego, tylko taka jak sprzedaja w zestawie z kolderka :) i to na prawde niewiele wyzej ale zdziala cuda. sprobujcie sie polozyc plasko z glowa do gory i gapcie sie na sufit po jedzeniu- gwarantuje 'dyskomfort; jaki czuje dziecko :)

Gość sprawdz sobie
Wyprawka: - 4x body - 4x pajacyki zapinane na całej długości z przodu (a nie na plecach!) - 1x sweterek lub bluza - 2x czapeczki bawełniane (zasłaniające uszka) - 1x czapeczka ciepła na dwór - 2x pary skarpetek (bawełniane i frotte bez ściągaczy) - 1x para rękawiczek bawełnianych żeby nie drapały sobie buzi - 1x kombinezon z rękawiczkami - 1x rożek (z wyciąganym wkładem kokosowym bo potem służy za kołderkę u mnie do dziś nie korzystam (choć kupiłam i leży niestety) z pościeli typu kołdra poduszka, bo rehabilitanci zabronili poduszek przez pierwsze 2 lata życia a te z rożków kołderki wystarczają) - 1x dziecięce ręczniki frotte z kapturem (rozmiar 100x100 cm) - 2x kocyki (jeden z bawełny, drugi z polaru) - 2x prześcieradła frotte na gumkę - 1x ochraniacze na boki łóżeczka -herbatka hipp z kopru włoskiego wolno używać po 1 miesiącu życia (uspokająca na kolkę) -waciki bawełniane 50 szt (do przemywania wodą pupci, bo w upały i dla alergików chusteczki nawilżane czasem się nie sprawdzają) -patyczki (do uszu typowo dzieciece z zaokrągloną końcówką) -chusteczki nasączone (ja mam bambino ale co kto chce) -puder dla dzieci Nivea (ja nie używam kremów ale jeśli ktoś chce to sudocrem na odparzenia) -mydełko natłuszczające (najprostsze np. Bambino) -krem ochronny do buzi (na mróz lub słońce zalezy od terminu porodu, np. Nicea) -pieluchy jednorazowe (Pampersa new born lub inne) -pieluchy tetrowe (lepiej te trochę grubsze) ja miałam chyba 60 szt. do ulewania, wycierania buzi i w upał wietrzyłam im dupcie = leżały goło w łóżeczkach na ceratce i pieluszce tetrowej i zużywały uwaga! jedną na kilka, kilkanaście minut!!! -2 szt. pieluch flanelowych (do osuszania po kąpieli, na przewijak, do lekarza żeby położyć na wadze itd.) -proszek do prania (duży Jeep lub Lovella) -szczotka do włosów -nożyczki dla niemowląt do obcinania paznokci (ja mam Canpol i chwalę -termometr do wody (jest w wyprawce w szpitalu) -termometr do pomiaru temperatury ciała (elektroniczny bo ten w plastrach na czoło jest nieprecyzyjny wg mojej pediatry -gaziki do pępuszków -1 szt. smoczek do uspakajania (NUK kauczukowy o kształcie anatomicznym) -gruszka gumowa (ja mam Canpol, podobno Frida jest super) -1 szt. butelka 125 ml (NUK lub canpol ma smoczek podobny do brodawki długi i wąski i dozownik wypływu mleka ) uwaga, jeśli kupicie vet (też super) to do nich nie pasują smoczki z innych firm, bo maja większy gwint) -szczotka do mycia butelek i smoczków, -termoopakowanie na butelkę Karmienie , -podgrzewacz do butelek, l-aktator do ściągania pokarmu elektryczny, bo ja miałam mechaniczny i nie polecam -1 op. wkładki laktacyjne (np. Bella lub inne) -stanik dla karmiącej obowiązkowo 100% bawełna -1 x łóżeczko -1 x materac (gryko-kokos) -przewijak -wanienka do kąpieli -1 x fotelik samochodowy -wózek pobyt w szpitalu: -szlafrok -2 x koszula nocna z wycięciami na piersi do karmienia -stanik do karmienia piersią -1 op. wkładki laktacyjne -6 szt. majtki "siatkowe" jednorazowe -podkłady do WC (jednorazowe) najlepiej Bella, które niby są pieluszkami dla dzieci wg obrazka na opakowaniu, ale w aptece każdy wie, że służą po porodzie -kapcie -klapki pod prysznic -2 szt. ciepłe skarpetki szampon)-kosmetyki (mydło, -szczotka i pasta do zębów -szczotka do włosów -papier toaletowy -ręcznik do kąpieli, ręcznik do rąk -woda mineralna, sok jabłkowy -sztućce, talerzyk i kubek -pampersy + chusteczki nawilżane dla dzieci (u nas nie dają w szpitalu) - Jednorazową maszynke do golenia - Lewatywa ( do kupienia w aptece ) - I aparat fotograficzny Po porodzie: - Maść do smarowania brodawek pękających podczas karmienia. - Nadmuchiwane kółko pływackie ( do siadania w czasie gojenia się krocza )

Gość sprawdz sobie
1. ŁÓŻECZKO 2.MATERACYK DO ŁÓŻECZKA pół-twardy 3.POŚCIEL-KOŁDERKA+PODUSZKA poduszka przyda się później 4.POŚCIEL-POSZEWKI 2 kpl. 2-częściowe i 1 szt. ochraniacz krótki na początek 5.PRZEŚCIERADŁA NA MATERACYK myślę, że na gumkę 2 szt. 6.CERATKI POD PRZEŚCIERADŁO DO ŁÓŻECZKA 2 szt. można kupić po porodzie, chyba, że maluch będzie chowany w tetrze to wtedy niezastąpione od pierwszych dni 7.OCHRANIACZ DŁUGI później jak dziecko zacznie się kręcić w łóżeczku 8. PRZEWIJAK NA ŁÓŻECZKO 9. POKROWIEC FROTTE NA PRZEWIJAK lub duży ręcznik (praktyczniejsze) 10.ŚPIWOREK DO SPANIA świetna rzecz, dzidzia się nie wykopuje i nie martwimy się czy nie zmarznie w nocy też później jak dzidzia podrośnie - później 11.POJEMNIKI NA PIELUSZKI I KOSMETYKI PRZYCZEPIENE DO ŁÓŻECZKA 1szt z IKEA 12.WÓZEK ZE SPACERÓWKĄ lub spacerówkę osobno później jak zacznie siedzieć 13.PARASOLKA DO WÓZKA 14.OSŁONA PRZECIWDESZCZOWA NA WÓZEK czasami w kpl. z wózkiem 15.MOSKITIERA DO WÓZKA czasami w zestawie z wózkiem, 16. FOTELIK SAMOCHODOWY 0-13KG 17. KOCYK lżejszy polarowy - mały 18. KOCYK grubszy i większy np.akrylowy 19. POŚCIEL DO WÓZKA poduszeczka 20. OCIEPLENIE NA NÓŻKI DO SPACERÓWKI NA ZIMĘ można dokupić później lub w komplecie ze spacerówką 22. BUTELKA balonik np. Canpol lub Avent 23.PODGRZEWACZ DO BUTELEK I SŁOICZKÓW niestety też drogi np. Canpol 24.TERMOSIK DO BUTELEK 25.WKŁADKI LAKTACJNE z 40szt lub paczkę wielokrotnego użytku 26 BIUSTONOSZ DO KARMIENIA co najmniej 2 szt. 27. KOSZULA NOCNA DO KARMIENIA co najmniej 2szt lub praktyczniejsza piżama dwuczęściowa 28. BLUZKI NA DZIEŃ Z ŁATWYM DOSTĘPEM DO PIERSI co najmniej 2 szt 29.ROŻEK świetna rzecz przy karmieniu noworodka, jakoś wygodniej i stabilniej się go trzyma, i podobno lepiej śpią w łóżeczku, bo są otulone 2szt może być używany jako kołderka do wózka lub pod plecki w gondoli. 31. SZCZOTKA DO MYCIA BUTELEK. (www.maluchy.com.pl) 32.ŚLINIAKI 2szt na początek miękkie frotte, później 1 szt. plastikowy z IKEI jak już zacznie samodzielnie jeść 33.PROSZEK DO PRANIA np. JELP, LOVELLA 34. PŁYN DO PRANIA RĘCZNEGO DLA MALUSZKA 35.PIELUCHY TETROWE około 20szt 36.PIELUCHY JEDNORAZOWE najlepiej pampers paczka na początek 37.CHUSTECZKI WILGOTNE na początek kupie zestaw z pudełkiem-szalenie przydatna rzecz! NIVEA!!!. 38.SUDOKREM LUB LINOMAG do pupy 39.ALANTAN zasypka (można używać też mąki ziemniaczanej, łagodzi wszelkie podrażnienia skórne, potówki itp.) maść z pentanolem Nivea 40.MAŁA MISECZKA NA WODĘ DO PRZEMYWANIA PUPY I TWARZY 1szt 41.WANIENKA 42.RĘCZNIKI - Z KAPTURKIEM - 1 szt. 43.NOŻYCZKI+OBCĄŻKI do obcinania małych paznokietków (www.maluchy.com.pl) 44.GRUSZKA do odciągania flegmy z nosa, najmniejszy rozmiar (www.maluchy.com.pl) 45.GAZA np. do przemywania pępka 46.WACIKI I PAŁECZKI GRUBSZE 47.PŁATKI DO PRZEMYWANIA OCZU I TWARZY 48.KREM DO TWARZY np. bambino 49.SZCZOTECZKA DO WŁOSÓW z miękkiego włosia (www.maluchy.com.pl) 50.MYJKA FROTTE 2 szt. taka zakładana na dłoń, mydło lepiej się pieni i szybciej myje się brzdąca 51.MYDŁO na początek jak najmniej uczuleniowe, np. bambino 52.OLIWKA Nivea balsam oliwkowy 53.TERMOMETR POKOJOWY do mierzenia temperatury otoczenia w pokoju maluszka 54.KAFTANIKI 6szt rozm. 62 55.BODY 3 szt. z długim rękawem rozm.62 56.BODY 3 szt. z krótkim rękawem rozm.62 57. KOSZULKI 4szt 58.ŚPIOSZKI 6szt. rozm.62 59.CZAPECZKA z cienkiej wełenki i polarowa wyjściowa po 1 szt. 60.SKARPETKI frotte 3 pary. 61.RĘKAWICZKI BAWEŁNIANE 1 szt. żeby dzieciątko się nie drapało po buzi jak będę się bała obcinać pazurki na takich małych paluszkach (www.maluchy.com.pl) 62.PAJACYK welurowy lub polarowy wyjściowy wiosenny 2 szt. rozm. 62 63. BLUZA LUB SWETEREK NA CHŁODNIEJSZE DNI 2szt 64.SPIRYTUS 70% do przemywania pępka i smarowania kręgosłupa, po każdej kąpieli 65.SÓL FIZJOLOGICZNA do zakraplania np. noska gdy jest katar-rozpuszcza wydzielinę i dziecku łatwiej oddychać. 66.ZAKRAPLACZ ułatwia odmierzanie, np. soli fizjologicznej 67.HERBATKA KOPERKOWA w razie gdyby brzdąc miał problemy z brzuszkiem, wypróżnianiem, gazami lub kolką 68.RUMIANEK do robienia naparów (przemywania oczek, narządów płciowych) lub dodawany do kąpieli (świetny w profilaktyce krzywicy; kąpiele z dodatkiem rumianku dostarczają dziecku również cennych witamin). 69. MAŚĆ NAGIETKOWA - działa gojąco i regenerująco na skórę. Jest to maść pierwszej pomocy w razie pojawienia się wysypki 70.TERMOMETR LEKARSKI 71.GENCJANA - roztwór wodny (pomocna przy pleśniawkach) oraz spirytusowy (do pielęgnacji pępka). 72. Vigantol od 3 tygodnia (witamina D3) 73. Majtki jednorazowe 74. Podkłady poporodowe 75. Białe skarpetki dla mamy do szpitala

Gość sprawdz sobie
DO SZPITALA Dokumenty * dowód osobisty * aktualna książeczka ubezpieczeniowa i RUM * karta przebiegu ciąży * skierowanie do szpitala (nie jest wymagane, ale dobrze mieć). Wyniki badań * grupa krwi i czynnik Rh * przy ujemnym Rh (Rh-) - badanie na obecność przeciwciał anty Rh * zrobione po 32. tygodniu HBS - badanie krwi na nosicielstwo antygenu wirusa żółtaczki zakaźnej * odczyn WR - badanie w kierunku kiły (robione dwukrotne: na początku i pod koniec ciąży) * wynik USG zrobionego po 36. tygodniu ciąży * ostatnia morfologia i badanie moczu. NA CZAS PORODU * ubranie dla mamy (1 lub 2 długie koszulki bawełniane typu T-shirt, szlafrok, ew. rozpinany sweter lub bluza, ciepłe skarpetki, kapcie, majtki) * wygodne ubranie dla taty (czasem wymagany jest zestaw jednorazowy: fartuch, maska, ochraniacze na buty - wówczas sprzedawane są w szpitalu, kapcie) * jednorazowe pieluchy w kształcie podpasek * jednorazowa lewatywa, jednorazowa maszynka do golenia, jeśli wykonywane są zabiegi przygotowawcze * jednorazowe chusteczki * przybory toaletowe * mały ręcznik * szczotka do włosów, opaska, spinki lub gumka * pielucha lub bawełniana chusteczka (do przecierania twarzy, do okładów) * gąbka kosmetyczna do zwilżania twarzy i ust * woda kosmetyczna w aerozolu do odświeżania twarzy * termos z kostkami lodu (do okładów), wypełniony do 1/3 objętości * termofor z gorącą wodą (do okładów), owinięty w poszewkę * piłka "jeżyk" lub dwie piłki tenisowe włożone do skarpetki (do masażu okolicy lędźwiowej) * lanolinowa pomadka do ust (wysuszonych podczas długotrwałego oddychania) * walkman i kaseta z ulubioną, relaksującą muzyką * coś do jedzenia i picia (szczególnie dla męża) * kilka jednorazowych kubków * notatnik i długopis * karta telefoniczna lub żetony * dla zwolenników: aparat fotograficzny PO PORODZIE Rzeczy dla mamy: * koszula lub piżama wygodna do karmienia * rozpinany sweter * skarpetki * 6 par majtek (w sprzedaży jednorazowe) * przybory toaletowe * 2 ręczniki * 20 pieluch jednorazowych w kształcie podpasek * ręczniki papierowe * dziecięce kółko do pływania (do siadania w okresie gojenia się krocza) * specjalna poduszeczka do karmienia (pod główkę dziecka) * 2 staniki do karmienia * wkładki laktacyjne * ręczny odciągacz do pokarmu * karta telefoniczna, żetony (trzeba spytać na oddziale o typ automatu) lub telefon komórkowy * drobne pieniądze