Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość oiwia896

palenie w piecu centralnego

Polecane posty

Gość oiwia896

Więc mam taki problem: założyliśmy z mężem w mieszkaniu centralne ogrzewanie na węgiel. Co z tego skoro dalej jest zimno. Wiem, że ludzie mający taki piec palą w nim cały czas. A mąż twierdzi, że u nas się tak nie da. Bo albo za szybko się ten węgiel spala albo nie chce się palić. Macie jakieś rady??

Gość złotego środka nie ma
jak się ma centralne ogrzewanie to nie ma innej rady palic trzeba żeby było ciepła, też mam taki piec

Gość oiwia896
Oj wiem, tylko jak palić żeby trzymało całą noc??? Dziś o 3 sie obudziłam, a ziąb jak nie wiem...

zależy jaką moc ma piec przeliczoną na powierzchnię domu jeśli dom np 200 m a piec ma normę efektywną 12 kW to dvpa blada załóż pompę (wymusza obieg) do pieca z termometrem i regulatorem dopływu powietrza ustawiasz temp na piecu np. 50 stopni i automat sam reguluje dopływ powietrza, w dzień np 50 st., a w nocy 40 st. może węgiel jest mało kaloryczny?, od jednego dostawy jak brałam to zero mocy tylko szlaka zostawała, od nowego zostaje popiół i grzeje istotny jest też komin, jeśli jest zawalony sadzą to ciągu nie ma i się kisi zamiast grzać

Gość mjhvffdfd
dlatewgo wole mieszkania z centralnym a nie z wlasnymi przerobkamii, przynajmniej cieplo i sie nie potrujemy

Gość moi rodzice mają taki piec
i odkąd pamietam wiecznie problem -co chwilę trzeba dokładać -jak wieczoram duzo podłozysz to owszem masz rano w miarę ciepło, ale w nocy parówa jak wieczorem nie podłozysz to budzisz się w zimnicy jak wyjeżdżasz na cały dzień i wracasz to masz lodówe w domu wszędzie brud,sadza,czarne podłogi i do tego wynoszenie popiołu

Gość oiwia896
Nie mam automatu to zwykły piec na węgiel tyle że doprowadza wodę do grzejników.

Gość oiwia896
Piec jest na mieszkanie 80 m2, a ja mam 62, więc aż nadto. Chodzi o to, że nawet przy załadowaniu piec ana max, trzyma góra 3-4 godziny.

zwykły piec też można "podrasować", wystarczy kumaty fachowiec i trochę kasy

Gość oiwia896
Węgiel jest dobry, zresztą miałam już od trzech różnych dostawców i było to samo. Sąsiad pali w kafloku takim samym węglem i ma ciepło.

Gość oiwia896
Szczerze Ci powiem, ze już dość kasy na to utopiłam. Zastanawiam się czy nie przerobić tego na elektryczne. Chuj z kasą, ale przynajmniej nie będę marznąć...

Gość oiwia896
Jak to jaka jest? No taka do ilu się napali. My zwykle trzymamy ok 60 st.

Gość jaś janjasiek
Czym palicie? co jest bardziej wydajne ekogroszek czy węgiel? Ja od zawszę zaopatruję się u jednego dostawcy Pana z SmartTrans i jestem bardzo usatysfakcjonowany. A jeżeli coś mi odpowiada to po co to zmieniać?! :) Dla chętnych to jest do nich numer 503 352 341

Gość gość
palenie jest dużo łatwiejsze jeżeli ma się dobry piec, np z automatycznym podajnikiem i regulacją nawiewu, wtedy nasza ingerencja jest zminimalizowana polecam przejrzeć nowoczesne piece z MetalTeres www.metalteres.com.pl

Gość gość
My mamy w domu kocioł z Piecbuda z podajnikiem ślimakowym i nie mamy żadnych problemów. Może to wina kotła? http://www.piecbud.net.pl/ mają na stronie numer to może coś doradzą, to profesjonalna firma bardzo

Gość gość
no palic trzeba caly czas, nic nie poradzisz. kupcie sobie taniej wegiel, ale naprawde dobrej jakosci. w www.multiwegiel.pl/ taki jest. musicie sobie jeszcze wyważyć ile czego dawac, żeby sie ladnie palilo, trzymalo cieplo i dobrze spalalo. wtgedy bedzie cieplo.

Gość gość
moze kupujecie po prostu niezbyt dobry wegiel? Zmiencie dostawce. Sprobujcie taki od www.sklep.weglosmyk.pl/ - on jest wysokiej jakosci i dobrze si espala, powinniscie miec cieplutko:)

Gość gość
Ja Ci mogę polecić ofertę www.eko-wegiel.pl. Mają bardzo duży wybór opału w przystępnych cenach. Można u nich kupić zarówno węgiel polski, jak i importowany (czeski, syberyjski). W zeszłym sezonie grzewczym kupiliśmy tam pelet węglowy i przyznam, że zakup okazał się super – opał jest bardzo ekonomiczny, emituje mniej siarki i innych zanieczyszczeń podczas spalania niż tradycyjny węgiel.

Witam, bardzo dużo zależy od zakupionego opału, a przede wszystkim jego dostawcy. Ja kupuję i polecam platformę internetową SwiatOpalu.pl, mają tam szeroką gamę produktów począwszy od ekogroszku, pelletu, brykietu, skończywszy na rozpałkach i akcesoriach. Węgiel jest suchy, ma wysoką wartość opałową , nie pozostawia spieków. Obsługa sklepu na najwyższym poziomie, zawsze dostępni i wytłumaczą wszystko. Transport natychmiastowy. Jednym słowem wszystko dopięte na ostatni guzik. Dbałość o Klienta i co najważniejsze wywiązują się z tego co oferują.

Gość gość
Ja również używam pieca centralnego i pale węglem i drzewem. W tym roku zamowilem wegiel z http://widexpol.pl zobaczymy jak się będzie sprawował bo szwagier też tam zamawia i bardzo zachwalał

Gość gość
Ostatnio zmieniłem piec i teraz stosuje pellet. Bardzo wysokiej jakośc***ellet kupuje na http://makopellets.pl i wychodzę na tym znacznie lepiej niż na wcześniejszym paleniu węglem

Gość heniol

Palimy węglem, ale dobrej jakości. Zamawiam w sobianek, mają w tym składzie węgiel z certyfikatami, z polskich i zagranicznych kopalń. Polecam https://sobianek.pl/