Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość noworodek w domu

zabawy z noworodkiem

Polecane posty

Gość noworodek w domu

Czesc dziewczyny, nie mam kogo podpytac niestety, wiec zwracam sie do Was. Niedlugo rodze i jestem coraz bardziej zestresowana.. porodem to jedno, ale chyba bardziej tym, co bedzie po nim. Nie mialam nigdy kontaktu z dziecmi wiec cala akcja pielegnacji i wychowania jest porazajaca. Mam pytanie co do pierwszych tygodni z dzieckiem w domu (potem, mysle, ze sama wydedukuje, bo kazde dziecko jest inne :)). Jak wyglada sprawa z zabawami z maluchem, tzn. po karmieniu, przewinieciu, odbiciu itp jest czas zabawy, czy jak? noworodki bardzo duzo spia (spia, sikaja, jedza i dalej spia) jestem swiadoma, ze pewnie jak ja wloze do lozeczka taka juz "oporzadzona" i bedzie plakac, to chce sie poprzytulac. Poradzcie, ile czasu powinnam spedzac na zabawie z mala od pierwszych dni. Pozniej to pewnie sama wykumam :), ale dobrze wiedziec od czego zaczac

niektore noworodki malo spia niektore praktycznie caly czas , moj byl ten 2 .:) na szczescie.

jesteśmy z moim maluszkiem w domu od 5 dni. Jak do tej pory to w zasadzie mały podczas karmienia zasypia. Wkładam do łózeczka i spi. Jak się przebudzi to przewijam i karmię, bo już jest głodny. Kilka razy nie zasnął podczas posiłku. Leżeliśmy wtedy, on rozglądał się ciekawie po pokoju. Mówię do niego, zwracam się pieszczotliwie, lub po imieniu, "gadamy" o tym jaki jest grzeczny, o tacie, dziadkach i ciociach, które go wkrótce odwiedzą itd. Mam nadzieję, że dalej będzie taki grzeczny.

Gość oooooooooooki%
Gratuluję dzidziusiów :)

Gość moj ma 7 tygodni
tez wczesniej nie mialam kompletnie do czynienia z malymi dziecmi. Moi rodzice sa jedynakami, mam malusienka rodzine. No nawet stycznosci nie mialam kompletnie. I nie mam zupelnie problemow ze swoim. Mam w sumie szczescie bo jest bardzo spokojny i duzo spi. Wlasciwie opieka nad takim noworodkiem to glownie przewijanie, przebieranie, mycie, karmienie. Jesli opanuje sie te 4 glowne czynnosci, hehe, to nie powinno byc zle. Dopiero teraz zaczyna sie zabawa, maly juz od jakiegos czasu jest coraz bardziej aktywny, usmiecha sie, "gada" tam swoje u, a, y, ooo, nasladuje moje ruchy ust. bawi sie juz powoli zabawkami powieszonymi w lozeczku. Sika duzo, nie wiem ile, ale pampers co pare godzin dosc napelniony. Kiedy karmilam go piersia kupe robil prawie po kazdym karmieniu. Teraz przeszlam na butelke, robi raz na 2-3 dni. U mnie to przyszlo zupelnie naturalnie, wszystko od a do z.

Dziewczyny, już od pierwszych miesięcy życia dziecka możemy pomagać poznawać mu świat poprzez zabawę. Zabawy z niemowlęciem z pozoru mogą się wydawać nie tak atrakcyjne jak te z kilkulatkiem. Znacząco wspomagają jednak jego rozwój m.in. ruchowy. Oto kilka przykładów, jak możemy się bawić z niemowlęciem w wieku 0-3 miesiąca: Otaczanie dziecka opieką, zaspokajanie jego potrzeb biologicznych, dawanie poczucie bezpieczeństwa sprawiają, że kształtuje się aktywność własna dziecka staje się ono pogodne, ciekawe, aktywne, gotowe do poznawania świata i interakcji z opiekunami; W tym czasie wieszamy nad leżącym maluchem kolorowe zabawki, na których maluszek może się koncentrować, rozwijając zmysł spostrzegania; Kładzenie na brzuchu dzieci nie zawsze lubią to ćwiczenie, sprawmy, by było ono okazją do dobrej zabawy; można położyć malucha na kolanach albo pokazać swoją uśmiechniętą twarz, gdy uda mu się podnieść główkę; Mówienie do dziecka spokojnym, ciepłym głosem, śpiewanie, dotykanie, bujanie to wszystko sprawia, że dziecko czuje się bezpieczne, rozwija w sobie ciekawość świata i nowe umiejętności. Co o nich sądzicie? Ela ---- Reprezentuję markę Lovela. W przypadku pytań, chętnie pomogę.