Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość chybajestem Ciemna

Co to znaczy '' bananowa młodzież'' ??

Polecane posty

Gość chybajestem Ciemna

bo chy a jestem nienormalna albo juz za stara :D tu na forum bylo to okreslenie , slyszalam je kilka razy w prazy - domyslam sie ,ze cos niemilego ,ale moze mi ktos PROSTO I JASNO wytlumaczyc ? :)

To inaczej bogata młodzież bananowiec to ktoś kto ma wszystko od bogatych rodziców

Gość tarambamtarampam
wujek google ci wyjaśni trzeba tylko spytać

Gość nie mamy problemów
nie wiedziałam, że nadal funkcjonuje to pojęcie :D "Banany były w PRL towarem niezwykle deficytowym. Nie sprowadzano ich zza wschodniej granicy. Można było je kupić jedynie za dewizy, dlatego uchodziły za wyjątkowy rarytas. Na egzotyczne owoce mogli sobie więc pozwolić jedynie przedstawiciele władzy i rodziny najbogatszych urzędników państwowych. Od żółtego przysmaku na początku lat 60. XX wieku ukuto termin bananowej młodzieży. Bananowa młodzież to dzieci z dobrych, inteligenckich domów, najczęściej synowie i córki wysoko postawionych, bogatych prominentów. Słynęli oni z ekstrawaganckiego życia, wystawnych prywatek, kolorowych, odróżniających się strojów i pogardliwej postawy wobec reszty społeczeństwa. Władza pragnęła skompromitować „chłoptysiów i dziewczęta z tatusiowych limuzyn, a jednocześnie skonfliktować ich ze środowiskami robotniczymi. Bogata młodzież wykarmiona na bananach nie mogła przecież reprezentować ogółu, który nawet nie znał smaku rarytasu. Takie zabiegi miały też zapobiegać współpracy różnych środowisk i tworzeniu się ewentualnego oporu. Współcześnie bananową młodzieżą określa się dzieci z bogatych domów żyjące w wielkich miastach. Te nastolatki noszą najdroższe ubrania , bywają w prestiżowych klubach, piją alkohol i imprezują. Mają lekceważący stosunek do wszystkich spoza ich kręgu."

nie wiedziałam, że nadal funkcjonuje to pojęcie powiem szczerze że w ogóle go nie słyszałem od X lat

Gość wujcio zna prawde:)
- bogaci - impreza ,lans , koniaczek zamiast piwa - najlepsze w ich mniemaniu ciuchy - laski to lalki barbie ,a plec męska to lalusie i wyrywacze ''lachonów'' - chamsy ,wulgarni , wymądrzali - milych nie spotkalam

Gość prawiczy prawiczek 28
Z PRLu. CI co mieli dostęp do bananów, znaczy bogaci :P prlowcy partyjniacy, marynarze... w tamtych czasach