Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

niesmiertelna86

Znowu mi ciasto nie urosło!!

Polecane posty

2 szklanki mąki 20 dag masła 4 jajka 1 szklanka mleka 2 szklanki cukru 3 łyżki kakao 2 łyżeczki proszku do pieczenia Uprzedzając pytania, NA PEWNO dałam proszek do pieczenia, nawet 3 łyżeczki!

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Gość ruda laska
poszukaj przepisu bez mleka i na moje oko, to za dużo cukru

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Gość liczba pi
dobra, bede zgadywać coby Ci temat podnieść, może za krótko mieszałaś?? Jak dodawałaś składniki, tak jak je wypisałaś?? Ja zazwyczaj ubijam pianę z białek osobno, tłuszcz mieszam z zółtkami i cukrem, mąke z proszkiem dodaję na końcu itd.

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Zrobiłam tak jak w przepisie, tylko białka jak piszesz ubiłam osobno i dałam na końcu mieszając łyżką. "Do mleka dodać masło, cukier i kakao, lekko podgotować, aby masło się rozpuściło. Ostudzić i wlać do mąki wymieszanej z proszkiem do pieczenia. Do masy wbijać po jednym jajku, cały czas ucierając mikserem."

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Gość ruda laska
ja dużo piekę ale ciast z mlekiem unikam, lubi się robić zakalec :P

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Gość liczba pi
no to nie wiem, a jaki masz piekarnik? mojej mamie w gazowym zawsze ciasto "klapło" i okazało się że jakaś płytka padła i coś tam źle grzało.

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Gość ruda laska
może za niską temperaturę nastawiasz piekarnik, wiesz, że ciasto daję się do nagrzanego piekarnika?

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Gość rrrrt
albo za szybko otworzylas piekarnik,albo za mala temperatura

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Gość tak, wszędzie
ja też tak miałam kiedyś :) znalazłam kilka rad, dzięki którym mi się udaje 1. składniki ogrzane czyli wyjmuję wczesniej z lodówki 2. bardzo dobrze wymieszać 3. nie otwierać piekarnika w czasie pieczenia 4. oczywiście piekarnik porządnie nagrzać przed włożeniem ciasta zawsze pozostanie kupienie ciasta w proszku- takie mi zawsze wychodziło :)

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Gość ANULETTA
MURZYNEK. 0,5 szkl. oleju 2 jajka 1,5 szkl. cukru 1 - 2 czubate łyżki kakao 2 łyżki powideł ( dżem ) 3 szkl. mąki ( tortowa ) 1 szkl. mleka 1,5 łyżeczki sody oczyszczonej ( rozpuścić w małej ilości mleka ) aromat waniliowy albo rumowy Wszystkie składniki włóż do miski i wymieszaj robotem. Wyłóż ciasto na blachę wysmarowaną margaryną i wysypaną tarta bułką. Piecz ok. 45 - 50 min. w temp. 180 stopni. Jeżeli lubisz możesz dodać przyprawę do piernika, ale nie dawaj wtedy aromatu rumowego. Ciasta nie mieszaj długo, tylko do połączenia składników na gładką masę. To ciasto musi Ci wyjść. Robię je od wielu lat i jest pyszne. Zawsze wychodzi. Jeśli je zrobisz daj znać jak wyszło. Możesz wypróbować przed świętami, jest tanie i smaczne. Pozdrawiam. Powodzenia.

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Gość defcyhgjkl;pl,/
moze proszek do pieczenia byl przeterminowany :)

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Gość blacha
sluchaj a moze to pzrez forme do pieczenia, tzn za duza forma w stosunkuu do amsy ciasta...

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Gość blacha
*do masy ciasta

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Gość joikpo
ciasta z soda sa obrzydliwe, nie dodawaj tego:O Nie wiem rowniez po cholere szklanka mleka do ciasta.

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Gość expert pieczenia
jak dla mnie to zabrakło sody

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Gość expert pieczenia
Poza tym w tych przepisach z netu czasem brakuje składników, co do proszku do pieczenia to 3 łyżeczki to powinien być wybuch wulkanu. Przesiej mąkę i dodaj sody, wszystkie przepisy na murzynka znam z sodą oczyszczoną niektóre bez proszku

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Gość expert pieczenia
Anuletta 1,5 łyżeczki sody ble, jaki to ciasto musi mieć okropny posmak

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Ten murzynek zawsze mi wychodzi.jeszcze sie nie zdarzylo zeby bylo z nim cos nie tak 3 jajka 1 szkl cukru 1/2 sloiczka dzemu (polecam sliwkowy) 1 szkl mleka 1/2 szkl oleju 2 szkl maki 1 lyzeczka sody 2 lyzki kakao Do miski dajemy jajka,roztrzepujemy je mikserem,dodajemy cukier,i dzem.mieszamy.wsypujemy make wymieszana z soda i kakao.dodajemy mleko i olej.mieszmay wszystko i na blache.pieczemy w ok 180 st. przez ok .45 min

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Gość ultimade
na wszelki wypadek napisze: nie otwierac w czasie pieczenia piekarnika, prodizu itp ciasto wstawiac juz do nagrzanego urzadzenia.. moze proszek do pieczenia zamiast sie wymieszac pofrunal gdzies w powietrze;p moze bylo go za malo ;) moze ciasto chwile dluzej powinno sie piec.. nie wyjmuj ciasta od razu po upieczeniu.

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Gość ANULETTA
Oczywiście nie jest to czubata łyżeczka sody ale płaska no i jeszcze pół. Mleko po to żeby ciasto nie było za gęste. Wcale nie ma posmaku sody. W przepisach na muffiny jest soda i proszek. To dla mnie jest dziwne. A tak jest np. w przepisach Nigelli ( jeśli się nie mylę ). W stosunku do mąki to nie jest dużo sody. No można dać 1 łyżeczkę sody albo proszek do pieczenia. Jak kto woli.

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach

×