Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Maravihla

Kafeteryjne mądrale wszechwiedzące powiedzcie mi coś o soli na śniegu...

Polecane posty

Jak to sie dzieje, że śnieg topnieje po posypaniu solą ? tylko nie szukajcie po wikipediach, powiedzcie własnymi słowami o ile wiecie, tak zwyczajnie i po polsku . liczę na Wasz intelekt :)

Gość widiliiid33
o kurfa takie pytanie tu...pomyliły ci sie portale chyba.

Najprościej, jak potrafiłbym to dziecku powiedzieć - sól sprawia, że woda zamarza w temperaturze niższej niż normalnie, tj. niższej niż 0 st. C - po zmieszaniu śniegu i soli powstaje mieszanina, która zamarza dopiero w dość niskiej temperaturze - przy dobraniu optymalnych proporcji wynosi ona -20,2 st. C. Dopóki temperatura jest wyższa niż te -20,2 st. C, mieszanina śniegu i soli roztapia się i pozostaje w stanie płynnym (nie jest wystarczająco zimno, żeby ta mieszanina zamarzła). Dla bardzo małego dziecka - śnieg się roztapia, bo po dodaniu soli robi mu się za ciepło.:)

Gość do kremówki dodaj
Bo śnieg zmieszany z solą zamarza dopiero przy bardzo niskiej temp. Czyli sól na drodze opóźnia zamarzanie.

nie wiem jaka sól nie jestem kierowcą pługu w końcu :classic_cool: potrzebuję na użytek własny , to z zamarzaniem bardzo mi się podoba , a skad mieliscie taką wiedze ? i czy wiecie to ze szkoły albo macie wykształcenie chemiczne?

Gość ehhhhhe
z tego co ja wiem to sola sypie sie po to zeby kopalnia w wieliczce nie splajtowala

Gość matacz ,,,...
cos mi sie wydaje, ze jednak sól roztapia snieg do temperatury -10 stopni, potem trzeba stosowac inne srodki , ale głowy nie dam

Gość zadaj sobie pytanie
czemu morza i oceany nie zamarzaja :classic_cool: moze wyciagniesz wnioski i przestaniesz zrznac cfaniaka :classic_cool:

Gość fuga z makiem
miła jak zawsze- to cos ty studiowała? odsnieżanie? p.s. ale jestes paskudna i taka pospolita, bez wyrazu, no i powtórzę sie: brzydka

Gość fuga z makiem
nie, nie brzydka! paskudna

Gość matacz ,,,....
jak to nie zamarzają ? wszystko zalezy od temperatury

tak tak rżnę cfaniaka i podrywam laski na moją wiedzę z zakresu odsnieżania 🖐️ cóż może olali na studiach nie za niewiedzę a za...źle wykonanego loda?:classic_cool:

Gość zadaj sobie pytanie222
i nie znalazl sie nikt, kto miałby odwage i :classic_cool: i widzę, zeby napisac swoimi słwoami, czemu tak a nie inaczej ? :classic_cool: stado wełniakow ktos mi zaczernil nika :D nosz kafe leci na dno :D

Gość matacz ,,,....
własnymi słowami ? tosz to przeca proste , ze nie sposób nic tu wyjasniac , snieg to woda , sól wchodzi z nią w reakcje wytwarzajac ciepło - tyle