Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość Kamila_1980

Kupno mieszkania a dojazdy do pracy.

Polecane posty

Gość Kamila_1980

Wynajmujemy mieszkanie w dużym mieście - nie stać nas na zakup. W zasadzie pracuje tylko mąż. Boimy się wziąć kredyt na 30 lat... Stać nas od ręki na kupno mieszkania w mniejszej miejscowość oddalonej od 50 km. Mąż nalega. . . On do pracy jeździ 2-3 razy w tygodniu, ja natomiast jestem nauczycielką i zaczynam lekcje o 7.30 i ciężko byłoby mi dojeżdżać codziennie. Z drugiej strony pracuję na pół etatu, zarabiam 800 zł i mam umowę czasową. Wolałabym się nie wyprowadzać z miasta. Wiem jednak,że z moją pracą w mieście nigdy nie kupimy mieszkania... Wyprowadzić się i dojeżdżać, czy zostać i wynajmować?

Gość peper
Mamy niestety podobny problem i od dwóch lat nie mogę podjąć decyzji. Mąż też chce sie wyprowadzić, a ja...:(

Mamy niestety podobny problem i od dwóch lat nie mogę podjąć decyzji. Mąż też chce sie wyprowadzić, a ja...:(

a maz ile zarabia? stac Was na kupno mieszkania na wsi? to rownie dobrze mozecie znalezc niewielkie mieszkanie w miescie...

Gość Kamila_1980
M%

Gość kozibonk.........
ja bym kupila i dojezdzala....

Gość latawiec kolorowy
Nie, nie warto. Będziesz pół życia spędzała w autobusach/pociągach, a jak przyjdzie zima to wiesz co się będzie działo? nawet teraz można słuchać relacji co sie dzieje na ulicach. Mąż tylko 2-3 razy w tygodniu jeździ do pracy a Ty masz pół etatu...i co z tego? a skąd wiesz czy za rok czy dwa lata nie będziecie mieć takiej pracy, że oboje będziecie codziennie wstawać o 4 rano żeby dojechać do pracy a w domu będziecie o 21. Nie wiem czy planujecie dzieci, ale jeśli tak to kiedyś dzieciak Ci powie: "mamo, jadę na imprezę ze znajomymi" a Ty będziesz siedziała przy oknie do 5 rano czy już nie wrócili z miasta, bo przecież do przejechania będą mieć W SUMIE 100 km. No i ogólnie Wam będzie lepiej ze wszystkim. Lepiej bliżej niż dalej, naprawdę

Gość Kamila_1980
Mąż zarabia 2900 na rękę. Moja pensja jest niepewna jak to z pracą na zastępstwo... Chcielibyśmy już mieć dziecko- mam 30 lat, mąż 41... Gdybym nie miała pracy to utrzymywałby rodzinę i spłacał kredyt-nie chcę go tym obciążać.... A na mieszkanie w mniejsze miejscowości może nie tyle mielibyśmy kasę od ręki co wzięli byśmy kredyt powiedzmy 15000-20000 czyli niewielki w porównaniu do np.200000... No i to nie wieś tylko miejscowość mniejsza od naszej, czyli Skarżysko-Kamienna, a nie Kielce:). Mnie te dojazdy przerażają.

a teraz w jakim miescie mieszkacie? przeca mieszkanie o powierzchni gora 30m2 mozna kupic nie wydajac kosmicznej kasy...

Gość latawiec kolorowy
aha i poza tym, to jeszcze zastanówcie się. Bez kredytu nie kupicie mieszkania, więc czy weźmiecie kredyt na 10 lat - bo taniej i DALEJ, czy na 20 lat to wiem że wydaje się to mieć różnice, ale wystarczy przyłożyć się i poszukać dobrego kredytu i nie drogiego mieszkania. Nie musicie kupować apartamentu blisko centrum, ale wierz mi, że na obrzeżach są tańsze mieszkania, wystarczy tylko uważnie wertować oferty. Tańsze mieszkanie to i mniejszy kredyt.

Gość Kamila_1980
Jak pisałam mieszkamy w Kielcach. Musimy mieć mieszkanie większe,gdyż mąż ma taki zawód (nie chcę w tej chwili pasać jaki),że musi, po prostu musi mieć jeden osobny pokój do pracy...Więc takie małe nie wchodzi nawet w grę....

Gość Kamila_1980
Z pewnych względów zdrowotnych mąż boi się wziąć długoletni kredyt, a ja z moją niepewną pracą nie mogę nalegać:(

Gość Kamila_1980
Z pewnych względów zdrowotnych mąż boi się wziąć długoletni kredyt, a ja z moją niepewną pracą nie mogę nalegać:(

Gość latawiec kolorowy
No to szukajcie większego mieszkania, na obrzeżach na pewno znajdziecie, tylko trzeba chcieć szukać tego, co będzie wam pasowało i trzeba chcieć łazić po bankach i szukać dobrego taniego kredytu. To wymaga czasu, ja i mąż staraliśmy się o kredyt przez 4 miesiące, 4 miesiące nerwów i płaczu, ale teraz mamy własne mieszkanie na obrzeżach miasta i kredyt na 25 lat (choć teraz już na 24 :)) Tylko to wymagało czasu i cierpliwości, nic samo od razu nie przyjdzie. Muszę wyjść z domu, więc znikam, życzę miłego dnia

Gość Kamila_1980
Ale my właśnie nie chcemy (raczej nie możemy) kredytu na 25 lat:(...