Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość koralikowa55

Seks według szkół katolickich

Polecane posty

Gość koralikowa55

Znalazłam taką karteczke w ksiązce siostry(chodzi do liceum) Z tego co się dowiedziałam,to na lekcji religii przyszedł do nich jakiś facet i prowadził lekcje o seksie i namawial ich do wstapienia do klubu "czystosci".Na kartce piszą argumenty dlaczego lepiej poczekac z seksem do ślubu: -Bo można się zarazić poskudnym choróbskiem -Przez zachowanie czystosci jest się przykładem dobrym dla innych -Nie ma co się rozmieniać na drobne -W kilka minut zrujnowałam sobie radość życia na długi czas.Nigdy wiecej! -Przecież można cieszyć się sobą bez seksu -Smieszne,kiedy małolaty udają dorosłych. -Teraz byłaby to marna namiastka tego,co będzie w małzenstwie -Mam dopiero 16lat.Chcę się cieszyć życiem.Dlaczego stwarzać sobie problemy,które mnie przerastają? -Przez seks rozpadają się przyjaznie -Nie ma nic gorszego niż ciezki grzech -Jeśli sama nie będę się szanować,to inni też nie będą mnie szanowali -Najbardziej zalezy mi na Panu Bogu.Seks?swietnie!po ślubie jak Pan Bóg przykazał -Raz utraconego dziewictwa nie mozna uzyskac.Lepiej zachowacje dla mezczyzny z którym bedzie sie całe życie -Nie chcę być dla nikogo jedną z kolejnych partnerek -Ciezki grzech zabija dusze -Mezczyzni cenia dziewice -Seks rezerwuje dla meza -Czystosc przygotowuje do wiernosci malzenskiej -Coz to za pytanie?dlaczego nie mialabym zachowac czystosci?wspolzyje dopiero po slubie.normalne. -Milosc,jesli zyje w grzechu,obumiera. -nikt jeszcze ie zalowal,ze zachowal dziewictwo do ślub Co o tym sądzcie?Dla mnie paranoja :/ szczególnie to "przez seks rozpadają się przyjaznie"....

Gość koralikowa55
up

Gość bo ja wiem
Powiem tak: do końca liceum to może faktycznie lepiej z seksem poczekać, zwłaszcza jeśli ktoś ma tendencję do przeżywania stresu z powodu spóźniającej się miesiączki ;) A na pewno dobrze poczekać do końca gimnazjum :) Więc do czystości można namawiać, ok, byle bez przesady. Bo ja np. wyszłam za mąż w wieku lat 34 - i co? miałam zachować czystość na po trzydziestce??

Gość jak dla mnie to nie jest
głupie, bo trzeba w jakiś sposób wyjaśnić dzieciom, dlaczego powinny z sesksem jednak zaczekać, głupie jest to, że namawia się je do wstępowania do klubu. Sorry, ale dla mnie to coś porównywalnego do umieszczania gołych zdjęć na naszej-klasie. Chcesz nauczyć dziecko, żeby szanowało swoją seksualność? - Namów je do obnoszenia się po szkole ze swoim dziewictwem.

Gość te autorko
wymieniłaś pełno punktów, to tak jak tytuły pewnych zagadnień a teraz przedstaw nam treść poszczególnych zagadnień i pogłębiona refleksję , oczywiście w oparciu o psychologię i ze zrozumieniem natury ludzkiej, uwzględniając zagadnienia etyki i moralności, i dodaj przykłady życia ludzi....świadectwa ich wieloletniego życia które byłyby poparciem na twą ironie zawartą w lakonicznym wymienianiu tych tytułów. No czekam!

Gość koralikowa55
nie będę nic rozpisywać :) przepisałam wszystko co była na rozdawanej karce i chciałam poznać opinie innych ludzi,tyle -mam do tego prawo :)

Gość koralikowa55
kartce*

Gość jak dla mnie to nie jest
Ja mogę spróbować, zacznijmy od pierwszego: "Bo można się zarazić poskudnym choróbskiem" Dowiadujemy się, że sakrament małżeństwa w magiczny sposób zabezpiecza nas przed chorobami przenoszymi drogą płciową. Przekaz, który trafia do dzieci jest taki: uprawiasz seks przedmałżeński? Zarazisz się czymś, nie ma więc sensu uczyć się o higienie, prezerwatywach, badaniach profilaktycznych itp. Uprawiasz seks małżeński - tym bardziej nie ma sensu dbać o zdrowie, bo w małżeństwie niczym się nie można zarazić. Przykłady: św. Oralia przed nawróceniem uprawiała seks z chłopakiem, poszła do ginekologa, który poradził jej przebadanie siebie i partnera oraz używanie płynu do higieny intymnej. Popełniła wszak błąd, bo powiedziane jest: "nie będziesz brał bogów cudzych przede Mną", a ona wolała zaufać ginowi niż Bogu, więc mimo tych wszystkich badań okazało się wkrótce, że ma HIV. Wtedy przeżyła nawrócenie i dzięki błogosławieństwu JP2 wyzbyła sie wirusa. Pozanała nowego chłopaka, niestety zarażonego rzeżączką. Wzięła z nim ślub, teraz żyją jak pan Bóg przykazał i żałują za swoje dawne grzechy.

Gość do powyżej ...jak dla...
a może tak coś myślącego napisz, bo to co wyprodukowałaś to jakiś nielogiczny bełkot, i co to miało na celu? I jak się ma do logiki.............jak można się zarazić chorobą przenoszoną drogą płciową...jeśli oboje nie mieli wcześniej do czynienia jeszcze z tą " drogą płciową"?...brak wcześniejszych kontaktów seksualnych z innymi osobami? Koralikowa nie potrafi nic powiedzieć na temat który sama zaczęła , wiec woli wymigać się i nic nie mówić (po co zaczynała temat który ją przerasta ???????? ) I tak obie tylko parę razy zapiszczałyście na tematy o których nie macie pojęcia bo zagadnienia was przerastają i dorosnąć najpierw trzeba i nauczyć się myślenia trochę głębszego niż w gimnazjum.