Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość SNap

Prawdziwe tradycje wigilijne !!!

Polecane posty

Gość SNap

Barszcz, pierogi ruskie, kapusta z grzybami i fasolą, kompot z suszu, nazywanie Gwiazdora Gwiazdorem, a nie mikolajem, choinka itd.

Gość s ndujbdujsbdusjdbjs
siano pod obrusem i strojenie choinki w wigilie ;)

Gość trafiłyście na dobre forum
Barszcz i pierogi to sama rozkosz a nie tragedia:) A zwłaszcza barszcz:P

Gość trafiłyście na dobre forum
Przepraszam zamiast tradycje przeczytałam tragedie:D:D:P

Gość jjyjyjyjy
prezenty po wieczerzy wigilijnej

ja bede miec w tym roku pierogi z białym serem :)

Gość eeeeeeee ruskie
na wigilie? absolutnie, koniecznie z kapustą i grzybami

ozdabianie pierogow tzn piernikow :)

Gość moja 4 osobowa
rodzinka przy jednym stole :) cudnie

Gość zaq123456789
dlaczego według ciebie nazywanie św. Mikołaja gwiazdorem jest tradycją... to jak nazywa się tego który roznosi prezenty zależy chyba od regionu ja mam trzydzieści lat i od malutkiego zawsze czekałam na św. Mikołaja a nie żadnego gwiazdora... do tego Moja mama ma pięćdziesiąt lat i też od małego czekała na św. Mikołaja a nie żadnego Gwiazdora:O....

Gość SNap
Poniewaz zyjemy w Polsce, a nie w kraju prawoslawnym (Mikolaj wywodzi sie z tradycji wschodniochrzescijanskiej)

Gość wigilijna gwiazdka
- Dzieciątko przynoszące prezenty pod choinkę - barszcz z uszkami - wypatrywanie pierwszej gwiazdki - łamanie się opłatkiem i składanie życzeń - kompot z suszonych śliwek - karp (najpierw) pływający w wannie :-P - karp (ostatecznie) leżący na talerzu, opiekany - ziemniaczki z cebulką - wspaniały sernik Mojej Mamy - chleb, aby go nigdy nie zabrakło - sól, świeca, opłatki, - dodatkowe nakrycie dla zbłąkanego wędrowca - banknot, aby nie zabrakło pieniążków w przyszłym roku - zdjęte pranie z suszarek, aby nie wisiało cały rok :-) - postne jedzenie do kolacji wigilijnej - nie opuszczanie stołu, aż do końca wieczerzy PS kolejność przypadkowa :-D, to tyle z mojego rodzinnego domu

Gość zaq123456789
u nas tradycją są te same potrawy na wigilijnym stole, wigilia zawsze zaczyna sie 17-17,30 na początku jest odczytanie pisma św. Później babcia każdemu podaje opłatek krótka przemowa i każdy z każdym dzieli się opłatkiem (jest nas ok 12 osób) następnie zasiadamy do stołu i pierwsze co jemy to przepyszna kapusta, są śledzie. ryba po grecku, następnie wjeżdzają pierogi i barszczyk, później kompot z makaronem lub klucki z makiem kto co woli jak juz sie najemy to sprzątmy ze stołu robimy kawke na stół wjeżdzają makowce sękacze serniki kiedy już kawa się zaparzy następuje ulubiony moment dzieci... osoba siedząca najbliżej choinki rozdaje prezenty które na poczatku wigilii wszyscy tam stawiamy :) aha z takich tradycji to też zawsze każdy pod talerzem ma kilka grosików... wszyscy je chowamy i zwyczaj jest taki żeby przez cały rok ich nei wydac to pieniądze będą się nas trzymały... po wigilii babcia nasze łyżki związuje czerwoną wstążką i dopiero następnego dnia myje - to znowu symbolizuje więź rodzinną, a także ma zapewnić że rodzina cały rok będzie trzymala się razem :D

Gość wigilijna gwiazdka
zapomniałam o: - makówkach

Gość wigilijna gwiazdka
nie słyszałam o tym zwyczaju z łyżkami :-) fajny...... z jakiego regionu to pochodzi?

Gość u mnieeeeeeeeeeeeeeee
wigilijna gwiazdka--- po twoim pierwszym opisie zaraz zajarzylam ze ty z gornego slaska :D u mnie podobnie no i makowki :P

Gość wigilijna gwiazdka
:-D poznałaś po Dzieciątku co? :-P

u nas tradycją jest npczytanie bIBLI I MODLIKTWA PRZED JEDZENIEM AAA I NIESPODZIANKA W 1 Z USZEK, kto natrafi ten ma szczeście

hahah z dzieciatkiem to fakt :D ale nie po zwyczajach nawet nie zwrocilam uwagi na dzieciatko :D:D ale dobre dobre swoj swego pozna hehe no tak jeszcze lamanie oplatkiem :)

ale po zwyczajach poznalam *-- tak mialo byc :) dzieciatko swoja droga , moj jest z mazur i u nich przynosi 2 razy mikolaj :D

Gość a ja mojom starom
w wigilie rucham analnie do oporu trzymajac za wlosy rzeby sie nie wyrwala małpa jedna. Wtedy zaczyna muwic ludzkim glosem i jakos ten jeden dzien w roku mogie sie z nia dogadac :P

jaaa:) tak fajnie się to czyta:)Kurcze u nas kiedys wigilje były fajne zjeżdzały się całe rodziny a było nas sporo,bo coś koło 40osob:) kazdy ciasno koło siebie:) gwarno,wesoło ,świątecznie i magicznie;) na samą mysle az sie cieplutko na sercu robi.Tylko ,że takich świąt juz nie ma:/ A z tradycji: 1.Czytanie modlitwy;)+2kolędy:) 2.Życzenia i opłatek 3.Oczywiście pierogi ,też z pieniązkiem:) 4.Kompot z szuszu (uwielbiam go wtedy czuje ,że są świeta) 5.Tradycyjnie karp 6.ryby roznego rodzaju 7.Kapusta 8.Barszcz 9.Kiedy wracamy juz do domu oczywiscie prezenty pod choinką od Mikołaja:) 10.I pasterka o północy:) 11.A co najśmieszniejszego dziś sie dowiedziałam ,że jest taka tradycja ,że kazdy uczesnik wigilji musi zasiąść do stołu w nowych majteczkach:D hihihi