Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość aaaaaaafily

Małżeństwo sakramentalne, a wolny związek

Polecane posty

Gość aaaaaaafily

Jak w temacie jesteście zwolennikami małżeństw czy wolnych związków i dlaczego? Wasze refleksje. Z góry dziękuje za wypowiedzi i pomoc w pracy naukowej.

Gość Ani jednego ani drugiego
jestem zwolenniczka normalnych, dobrych zwiazkow bedacych zwiazkami i ateistka pozdro

Gość ja jak
najbardziej małzenstwa

Gość aaaaaaafily
ok, dziekuję, ale czy mogłabyś rozwinąć dlaczego małżeństwa?

Gość ja się tak zastanawiam
A czemu tylko taki wybór? Zapomniałas o małżeństwach niesakramentalnych.

jestem zwolenniczką wolności wyboru jak ktoś chce opowiadać o tym, jak to kocha i że do śmierci w kościele - niech idzie jak ktoś chce to podpisać, niech idzie jeszcze do USC (chociaż w kościele też sie podpisuje tzw. kontrakt małżeński) mi to do szczęścia nie jest potrzebne i jeszcze taka uwaga - "wolny związek" - cóż to znaczy? albo wolny, czyli niezwiązany, albo związek, czyli związany - samo nazewnictwo juz jest bez sensu

Gość aaaaaaafily
Niestety to nie mój wybór, muszę przeanalizować tylko te dwa

Gość ja jak
bo jestem od dwóch lat szczęśliwa męzatka!ale to tylko moja opiniA

Gość aaaaaaafily
Ewo zgodzę się, tu chodzi o przeciwstawienie sobie legalizacji związku oraz związku 'na kocią łapę'

Gość wolne związki
Jako osoba wyznająca zasadę,że każdy związek/małżeństwo i tak prędzej czy później się rozsypie, bo żaden człowiek nie jest z natury monogamistą, a przy rozwodach jest za dużo problemów-wybieram wolne związki.

Gość ja jak
wolne związki hehehe nie wrzucaj OD RAZU wszystkich do jednego wora jak sobie poscielesz tak sie wyspisz!!!

no właśnie, legalizacja związku to też takie sobie określenie, sugeruje, że związek nieudokumentowany jest nielegalny ale rozumiem, że masz to do badań jakoś czy ankiet na studiach odpowiadając krótko i na temat - ja wolę związek nieudokumentowany przez żaden urząd, działający na zasadzie dobrowolności (dobro+wolność)

jestem zwolenniczką związku, który bedzie odpowiadał 2 stronom , bez względu na formę jaką przyjmie jak dla mnie -odpada ślub kościelny

tą, sprawę trzeba rozważać w podziale na tzw Polskę wielkomiejską i prowincjonalną. W wielkim mieście ludzie są anonimowi i tak bardzo nie zależy im na tym co powie pleban. W małej pipidówce, gdzie pierwszą władzą jest ksiądz, małżeństwo sakramentalne jest koniecznością. Odmówi ksiądz pochówku , a w małym mieście to jest problem.....

Gość jesli sa dzieci lub jezeli
przynajmniej jednej ze stron na tym zalezy, jestem za legalizaja małzenstwa ( czy sakramentalne, czy slub cywiny, to juz wybor zainteresowanych). Jeli ktos sie decyduje na bycie zawsze razem, nie widze przeszkód, za to wielkie ulatwienia przy zalatwianiu rozmaitych spraw.

jestem ponad 6 lat w związku bez papierów i nie mam żadnych utrudnień w związku z tym

Gość jak kto woli
chociaz dogodniej( pod względem prawnym ) zalegalizowac związek

czytałem gdzieś artykuł, i było udowodnione, że zalegalizowanie związku ma o wiele więcej plusów, po względem prawnym, a także i życiowym...

Gość Ewa a macie dzieci?
?

Gość Ewo jesli macie dzieci
z innych zwiazkow, to nawet "poręczniej" nie miac slubu. Ale to akurat w tym wypadku.

autor/ka nie pyta o okoliczności ale czy są dzieci, czy nie - uważam, że podpisanie akurat kwitów małżeńskich nic nie ułatwia

z każdego związku można odejść o każdy też można walczyć papier tu nic nie daje ani nic nie zabiera albo się chce z kimś tworzyć związek i się o niego dba albo nawet walczy, jeśli jest taka koniecznośc albo nie ślub nie ma tu nic do rzeczy

Gość Ewa a macie dzieci?
nie chce mi sie wymieniac sytuacji, wiec mozecie mi wierzyc albo nie - jestem b dlugo po slubie, dzieci dorosle i w ciagu tegoio czasu wielokrotnie byly sytacjie ( w urzedach , z listonoszami, w szkole, w szpitalu, sadzie, przy kuponie mieszkania, placeniu podatków, ulgach podatkowych .testamencie, dziedziczeniu,oswiadczeniach roznego typy, bankach ,w rozmowach z ludzmi w kraju, za granicą itd gdzie bylo mi wygodniej nie wyjasniac kim zacz jest ten pan - konkubent, partner/ Zaluje nawet ze zostawilam sobie wlasne nazwisko i mam dwa - to tez czesto zaba;agania mi sprawe.