Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość chbweiucbwsj

Umowa zlecenie a składki

Polecane posty

Gość chbweiucbwsj

Czy pracując na umowę zlecenie jestem ubezpieczona i czy pracodawca odprowadza składki emerytalno-rentowe? A jak jest z urlopem? Przysługuje mi? Odpowiedzcie proszę, bo nie wiem, czy porywać się w ogóle na taką pracę.

Gość .czesciowo tak masz
Odprowadza składki emerytalno rentowe,mozna dodatkowo ubezpieczenie chorobowe,jest dobrowolne przy takiej umowie,ale w razie choroby otrzymujesz zasilek chorobowy.Staż z umowy zlecenie liczy się do emerytuty i renty.Nie przysługuje ci urlop i świadczenie z Zakladowego funduszu świadczeń socjalnych.

Gość .czesciowo tak masz
Mirka nieprawda. Składek nie ma przy umowie o dzieło.

Gość chbweiucbwsj
Żadnych składek? To jak się w takim przypadku ubezpieczyć na własną rękę? Zielona jestem w tych sprawach...

Gość .czesciowo tak masz
Czytaj co napisałam,Mirka wypisuje głupoty. Przede wszystkim dowiedz się czy to jest umowa o dzieło czy zlecenie,bo to duża róznica.

Gość chbweiucbwsj
Przeczytałam ;) Na pewno jest to umowa zlecenie. Czyli o te składki chorobowe muszę się upominać sama, jeśli mi na nich zależy?

Gość .czesciowo tak masz
Powiedz pracodawcy,zeby zgłosil cie do dobrowolnego ubezpieczenia chorobowego,musisz powiedzec nim zglosi cię do ZUS-u. Powinnas pozniej od niego dostac kopie lub będziesz podpisywac "zgodnosć " wtedy sprawdzisz na niej czy jej zaznaczona opcja z chorobowym.

Gość kogo wybrac ?
proszęę powiedzcie liczy sie to emerytury??? bo mam dwie przeciwne odpowiedzi chodzi o umowe zlecenia

Gość .czesciowo tak masz
Składka chorobowa to 2,45% od twojego wynagrodzenia brutto,pracodawca odciąga i on odprowadza do ZUS.

Gość anula2384
hejka dziewczyny mają racje ja tak pracuje i normalnie mi odprowadzają składki chorobowe , poza tym taka umowa wlicza Ci się do stażu pracy pozdrawiam

Gość .czesciowo tak masz
Tak liczy się do stażu pracy,w związku z tym do emerytury. Umowe zlecenie pracodawca moze rozwiazac bez konsekwencji,nie ma zadnych odpraw itp

Gość chbweiucbwsj
No ok, mowa o chorobowym. Ale jest chyba jeszcze ubezpieczenie zdrowotne? Mogę korzystać z wszelkich świadczeń lekarskich?

Gość syn tuchajbeja..
ja sie zerwie umowe to cie nabijaja na pal

Gość syn tuchajbeja..
ja bylem na umowe zlecenie i sie popierdolilo

Gość afrodyta:p
ja nie znam sie w ogóle na tych sparawach...a co jeśli amm umwoę zlecenie i chce isc do lekarza na ubezpieczenie\// jestem ubezxpieczona??? co mam mu na dowó tego pokazać, jaki dokument???

Gość syn tuchajbeja..
pokaz mu cycki wywal je bezceremonialnie na biurko

Gość .czesciowo tak masz
do afrodyta Pracodawca powinien przekazywac ci przekazywać regularnie tzw druk ZUS RMUA ,to informacja o naliczonych przez niego składkach ,z tym mozesz isć do lekarza .Jezeli masz legitymację ubezpieczeniową to wczesniej "podbijasz"w swoim zakladzie pracy

Gość afrodyta:p
te książeczki ubezpieczeniowe podobno już nie funkcjonują

Gość .czesciowo tak masz
Jeżeli ktoś ja już ma to można jej dalej używać,musi być podbijana na bieżąco,chyba jest ważna 3 miesiace od daty osstatniego "podbicia" Jeżeli jej nie masz to maszerujesz do lekarza z ostatnim ZUS RMUA/wysokosć wynagrodzenia mozesz zamazać;)

Gość Whoosie
Witam, mam dość skomplikowaną sytuację zadam kilka pytań i byłabym bardzo wdzięczna jeśli ktoś mógłby mi pomóc. Otóż planuję zajść w ciąże i chciałabym płacić składkę chorobową. chodzi jednak o to, że w mojej firmie mam podpisane dwie umowy jedne z nich to umowa na przedstawicielstwo i tam idzie, że tak powiem moje regularna wypłata natomiast druga to umowa zlecenia jednak z tej umowy mam tylko 100 złotych miesięcznie i to właśnie z te umowy ( jako, że jest to umowa zlecenie) są ściągane składki chorobowe. Niestety Pani z kadr powiedziała, że nie opłaca mi się odprowadzanie tych składek. I w związku z tym teraz kilka pytań: - Czy faktycznie mi się to nie opłaca? -A jeśli się nie opłaca to czy jest np. możliwość, żebym "sama z siebie" płaciła wyższe składki? Bardzo zależy mi na odpowiedzi, bo jednak dobrze by było dostawać jakieś pieniążki w ciąży. Pozdrawiam.

Gość Ewelinkaf1234
Witam Mam pytanie odnośnie dobrowolnego opłacania chorobowego. Od marca tego roku pracuję na umowę zlecenie - dodam, że jest to moje jedyne źródło utrzymania. Umowę mam podpisywaną na miesiąc. Co sprawia, że niekiedy mam przerwę np 2 dniową bez umowy(w przypadku gdy np występuje 1 i 2 weekend). Co miesiąc też podpisuję oświadczenie. I wszystkie składki mam odprowadzane włącznie z dobrowolnym chorobowym. I tu nasuwa mi się pytanie czy opłaca mi się opłacać to chorobowe. Czy będąc w takiej sytuacji jak moje czyli, że co miesiąc podpisuję umowę mogłabym mieć z tego jakieś korzyści w przypadku zachorowania? Czy wtedy ktoś mi zapłaci za np. 4 dni L4 z powodu np. grypy. Jakie z tego tytułu mam "przywileje".

Gość kto zniknął Iwonę
Opłacanie dodatkowo chorobowego na umowie zlecenie nie skutkuje żadnym l4 ani niczym takim, podstawową składke zdrowotna i tak pobieraja, a na zleceniu jak zachorujesz to robią papa i żadnego l4, nie polaca sie to