Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość chleb

Pieczenie chleba

Polecane posty

Gość chleb

Witam :) Jeśli jeszcze pieczecie albo kiedykolwiek piekliście chleb, bardzo proszę o wytłumaczenie mi tego procesu krok po kroku :) Obojętnie żytni, słonecznikowy , czy pszenny, ważne, aby był :P Tylko proszę tak na chłopski rozum, najlepiej po kolei numerkami :P Z góry dziękuję :)

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Tu jest jakiś przepis z internetu: Przepisy Tatter są zawsze godne polecenia, a więc dziś następny chlebuś dla smakoszy żytniego pieczywa. Składniki: * 315 g dojrzałego zakwasu żytniego (50%) * 265 g mąki żytniej razowej żarnowej * 527 g mąki białej pszennej chlebowej * 570 g wody o temp. 22'C * 1/4 łyżeczki drożdży instant * 19 g soli Autorka przepisu proponuje wsadzić wszystkie składniki do miski i wyrobić nieco lepkie ale spójne ciasto.Bez problemu można to też zrobić w maszynie lub za pomocą miksera.Gotowe ciasto włożyć do miski wysmarowanej oliwą i pozostawić na 1 godzinę.Po tym czasie podzielić na 3 równe części, po kolei rozpłaszczyć na kształt prostokąta i składać na 3 jak list.Chlebki układać złączeniem do dołu na oprószonej mąka desce i wsunąć do dużego worka.Pozostawić tak na około 20 minut, po czym odwrócić złączeniem w górę, lekko odgazować, obrócić o 90 stopni i zwijać podłużne bochenki.Wierzchy obsypać obficie mąką i ponacinać.Znowu ułożyć na desce i wsunąć do worka.Zostawić na 1 godzinę.W międzyczasie rozgrzać piec ( najlepiej z kamieniem ) do 260'C.Po włożeniu tam bochenków zmniejszyć do 240'C i piec przez 8 minut z parą, a następnie przez około 20 minut bez pary.Po tym czasie wyłączyć piec, lekko uchylić drzwiczki i trzymać tam chleby jeszcze przez 15 minut.

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Gość chleb
Bardzo dziękuję. Słyszałam tylko, że łatwiej jest upiec na drożdżach, więc jeśli ktoś będzie miał przepis, poproszę. Jak nie, to skorzystam z tego :)

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Gość chleb
Znaczy, żeby nie musieć robić tego zakwasu :P

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Składniki: 0,5kg maki pszennej, 0,5 kg maki żytniej, 100 gram słonecznika łuskanego, 100 gram otrąb, 1 niepełna płaska łyżka soli, 10 dag drożdży, 1 łyżka cukru, woda. Wykonanie: Drożdże, 3/4 szklanki letniej wody, 1 łyżka cukru - wszystko razem wymieszać. Mąkę, otręby, słonecznik, sól wymieszać w misce i wlać rozczyn z drożdży i 3 szklanki ciepłej wody. Dobrze wyrobić kopyścią. Zostawić do wyrośnięcia i ponownie wyrobić kopyścią. Po wyrośnięciu przełożyć do DWÓCH foremek keksowych wysypanych mąką i zostawić do wyrośnięcia i w tym czasie nagrzać piekarnik do 200 st.C. Włożyć do piekarnika i piec 40 minut, po tym czasie zmniejszyć temperaturę do 180 st.C i dalej piec ok. 30 minut, aż ciasto się zarumieni. Na drożdżach. :)

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Gość chleb
Dzięki :)

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Gość gfdhdfhdfh
chleb Znaczy, żeby nie musieć robić tego zakwasu Przecież "prawdziwy" chleb jest właśnie na zakwasie,to jak zrobisz bez niego to już nie będzie to samo :P Ja wyrabiałem dość niedawno chleb,ale przepisu to ja nie pamiętam :P

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Jak sama nazwa wskazuje to podstawowy biały, ale bardzo smaczny chlebuś. Przepis pochodzi z anglojęzycznej książki "Ultimate bread" autorstwa Erica Treuille & Ursuli Ferrigno. Polecam ! Składniki: * 2 łyżeczki susz. drożdży lub 15 g świeżych * 1 i 1/3 cups (325 ml) ciepłej wody * 3 i 1/3 cups (500 g) zwykłej pszennej mąki * 1 i 1/2 łyżeczki soli Ciasto zarobić ręcznie, w maszynie lub za pomocą miksera.Przykryć i pozostawić aż do podwojenia objętości.Po tym czasie zagnieść i uformować bochenek.Ponownie pozostawić do wyrośnięcia.Przed samym wsadzeniem do pieca można posmarować roztrzepanym jajkiem i ponacinać.Piec w 425'F (220'C) przez około 35 -45 minut.Najlepszy pieczony na kamieniu lub na rozgrzanej blasze. Z przepisu tego można również zrobić bułki. I kolejny: Składniki (UWAGA ! wszystko w ml): * 1 szkl. (250 ml) mąki zwykłej białej pszennej * 1 szkl. (250 ml) mąki "10 zbóż" (10 grain flour firmy Bob's Red Mill) * 350 ml mąki pszennej pełnoziarnistej * 100 ml zmielonego siemienia lnianego * 30 g świeżych drożdży * 250 ml ciepłej wody * 3/4 łyżki soli * 2 łyżki melasy * 2 łyżki oliwy z oliwek * mieszanka dowolnych ziaren do posypania (u mnie: dynia, słonecznik, sezam, płatki owsiane, siemię lniane) * roztrzepane jajko do posmarowania Chlebuś można oczywiście zarobić w automacie, ręcznie lub za pomocą miksera.Najpierw rozcieramy drożdże z odrobiną wody oraz mąki i odstawiamy do wyrośnięcia.Potem dodajemy po trochu wszystkie pozostałe składniki i zarabiamy (mikserem i w automacie 5 minut, ręcznie troszkę dłużej).Z ciasta formujemy kulę i wkladamy do naoliwionej miski.Przykrywamy i odstawiamy do wyrośnięcia.Gdy ciasto podwoi objętość, zagniatamy chwilkę i ponownie formujemy kulę.Teraz ciasto możemy wlożyć do koszyczka aby wyrastało ostatni raz, lub położyć na blachę na której będzie sie piekło.Przykrywamy i znów odstawiamy do wyrośnięcia okolo 30-40 minut.Przed samym pieczeniem smarujemy chlebuś roztrzepanym jajkiem, posypujemy ziarnami i ponownie delikanie smarujemy jajkiem (ziarna lepiej sie trzymaja).Sprawnym ruchem robimy kilka nacięć i wkładamy do pieca nagrzanego na 200'C .Pieczemy okolo 40 minut. ************** Mąka 10 zbóż - to prawdopodobnie najpożywniejsza mąka.Zawiera ona mieszankę całych świeżo zmielonych zbóż : pszenicy, żyta, owsa, jęczmienia, przenżyta, soi, kukurydzy, ryżu niełuskanego, prosa i lnu.Mąka ta zawiera w sobie bardzo dużą ilość żelaza.

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach

×