Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość mufinka0

Wypowiedzenie na umowie na czas określony

Polecane posty

Gość mufinka0

Czy jeżeli mam umowę o pracę na czas określony to nie mogę złożyć wypowiedzenia ( 14 dni)? Czy tylko może być wtedy rozwiązana umowa za paragrafem lub porozumienie stron?

Gość philosoph
poczytaj przepisy prawa pracy ale chyba możesz

Gość mufinka0
Bo złożyłam ale szef powiedział ze nie mogę ale mi się zdaje ze można

Moze byc natychmiastowo wypowiedziana. Takie przepisy obowiązują do końca przyszłego roku. Prtacodawca też moze natychmiast wypowiedzieć

Gość mufinka0
Niech ktoś jeszcze sie wypowie, to dla mnie ważne

Gość mufinka0
A jak mam takie pismo napisać?

Gość cilaczla
umowa na czas określony do okresu 6 miesięcy lub mniej musi sama wygasnąc , zaś każda umowa na czas określony powyżej 6 miesięcy może zostac wypowiedziana za stosownym okresem wypowiedzenia

Gość mufinka0
Ja mam na 5 miesięcy

Gość cilaczla
"Podstawowym elementem odróżniającym umowę o pracę na czas określony, od typowego zatrudnienia są kwestie zakończenia stosunku pracy powstałego na jej podstawie. Umowa na czas określony co do zasady rozwiązuje się z upływem terminu, na jaki została zawarta. Dla wygaśnięcia nie wymaga dodatkowego oświadczenia woli żadnej ze stron. Może być też rozwiązana na skutek porozumienia stron. Odstępstwo od tej zasady wprowadza art. 33 k.p., zgodnie z którym możliwe jest rozwiązanie za dwutygodniowym wypowiedzeniem takiej umowy, jeżeli umowa została zawarta na okres dłuższy niż 6 miesięcy i przy zawieraniu umowy o pracę strony przewidziały możliwość jej wcześniejszego rozwiązania. Kodeks pracy nie wprowadził ograniczeń co do długości umów o pracę na czas określony. W związku z czym pojawiły się problemy z określaniem przez strony długości okresów zawarcia takich umów."