Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Asiula2323

TSH I FT4 jak to jest???

Polecane posty

Hej mam pytanie dotyczące TSH...MÓJ WYNIK TO 4,42 A NORMA TO(0.27-4.2)CZYLI MAM PODWYŻSZONE BYŁAM U LEKARZA I MAM POWTÓRZYĆ BADANIE I DO TEGO FT4.CO TO JEST TO FT4 BO SIE NIE ORIENTUJE:(I JAKIE NIEBEZPIECZEŃSTWO NIESIE ZA SOBĄ PODWYŻSZONE TSH???

Gość to są
hormony tarczycy

masz niedoczynność tarczycy ogólnie ma to wpływ na samopoczucie, suchość skóry, wypadanie włosów, senność itp ft4 związane jest z tarczycą i wynik ft4 przy niedoczynności tarczycy jest niski wysokie TSH może uniemożliwiać zagnieżdżenie się zapłodnionej komórki jajowej lub może być przyczyną poronienia

Przy tak podwyzszonym tsh konieczne jest już podawanie tyroxyny. Jednak aby potwierdzic niedoczynność konieczne jest badanie ft4 czasem i ft3. Dodatkowo poleciłabym Ci njeszcze wykonanie anty TPO, aby sprawdzić czy nie masz autoimmuniologicznego zapalenia tarczycy z jej niedoczynnością tzw Hashimoto. U mnie to choroba spowodowała obumarcie ciąży. Jednak przy dobrym leczeniu wyniki są zadawalajace i można funkcjonować nornmalnie i urodzić zdrowe dziecko:) pozdrawiam

Dziękuje za odpowiedzi,dziewczyny jak konsultowałam mój wynik TSH z lekarzem ogólnym to powiedział,że w ciąży takie minimalne odchylenie to norma dlatego mam powtórzyc TSH i FT4,(i ze czasami w laboratoriach dochodzi do minimalnego odchylenie poprzez testy).POJUTRZE ODBIORE WYNIKI MAM NADZIEJE ZE BEDĄ OK:)

moj lekarz endykrynolog powiedzial ze tych badan sie nie wykonuje na czczo. wiec jak nie wiecie to nie wprowadzajcie dziewczyny w blad.

Gość wahania TSH w ciąży są bardzo
powszechne, ale nigdy nie wolno tego lekceważyć poczytaj o konsekwencjach niedoczynności tarczycy dla płodu i nie daj się zbyć lekarzowi jeśli będzie twierdził, że taki wynik można pozostawić bez leczenia! bo nie można! zwłaszcza, że TSH w pierwszych tygodniach ciąży FIZJOLOGICZNIE OBNIŻA SIĘ, a to oznacza, że Twoje TSH wcześniej było jeszcze wyższe, a w ciąży najlepiej byłoby by oscylowało wokół wyniku 1 natomiast ft4 powinno być w górnej granicy normy koniecznie sprawdź też anty TPO jak ktoś już wcześniej radził wszystkiego dobrego:)

Gość MI_zielone
przede wszystkim sie nie martw, dobrze, ze juz zrobilas wyniki. Dopiero wchodzisz w niedoczynnosc i wlacza ci leczenie tyroksyna i juz. Ja w 5 tyg ciazy mialam juz tsh duzo wyzsze niz ty teraz, dziecko jest zdrowe. I badania oczywiscie robi sie na czczo, jakis tam pan bzdury opowiada, powinno sie rowniez robic je bez suplementu tyroksyny- tabletka dopiero po pobraniu krwi- inaczej wynik jest niedokladny. Pozdrawiam :)i napisz pozniej jakie wyniki odebralas.

Gość kasia 198777
TSH w ciązy nie jest miarodajne mogą być duże wahania ważne jest ft 4 jeśli jest ok to nic ci nie jest ja tsh miałam powyżej 5 byłam u endokrynologa i powiedział że ważne jest ft 4 które miałam ok i jest jak najbardziej w porządku.

dokladnie, TSH w ciazy nie jest miarodajne i nie czytaj o glupotach na zapas, tylko idz powtorz badanie wg zalecen lekarza. wszystko bedzie ok :)

Dziękuje dziewczyny:)wiecie normalnie,że tak powiem na głowe mi siada:(musze sie wygadać...to jest moja 2 ciąża planowana a normalnie załamka.w moczu bakterie poprzez co musze brac Żurawit(jedno dobre ze to naturalny lek),toxoplazmoza podwyższona(ale jedno dobre że do zakazenia doszło przed ciążą),do tego teraz TSH(Mam nadzieje ze bedzie dobrze)a na dodatek krwiak przez którego leżałam po krwawieniu w szpitalu i oczywiście luteina i cyclonamina do tego...ale nie ma tego złego co by na dobre nie wyszło...Pozdrawiam serdecznie

Gość ft4podwyzszone
Jestem w ciąży a mam tsh w normie ale ft4 na pograniczu normy- tzn podwyższone.. ktoś tez tak miał:(? narazie nie biore leków, nie kazała..

Gość szpuner
Ja mam zapalenie tarczycy Hashimoto wykryte 2 lata temu, endokrynolog nie zalecił leczenia, chociaż TSH miałam w górnej granicy normy, a anty-TPO ponad dziesięciokrotnie ponad normę. Zaszłam w ciążę bez żadnych problemów i urodziłam zdrowego synka. W ciąży nie robi się badania na TSH, bo jest niemiarodajne, sprawdza się tylko kilkakrotnie FT4. Jeżeli lekarz nie zalecił leczenia tylko obserwację, nie przejmujcie się, na pewno wszystko jest w porządku. Trzeba po prostu systematycznie powtarzać badania. Niepotrzebnie straszy się kobiety poronieniami, gdyż najważniejsze to zdiagnozować problem i być pod kontrolą lekarza. Większy problem jest po porodzie. Jest coś takiego jak poporodowe zapalenie tarczycy, ja właśnie dostałam taką diagnozę. TSH mam dużo poniżej dolnej granicy normy, zupełnie znikome. FT3 i FT4 w normie. Ta chwilowa nadczynność może zaniknąć, lub, co bardziej prawdopodobne, przekształcić się w niedoczynność. Zapalenie tarczycy pozostanie już na zawsze...

Gość mam pytanie do osób ktore znaj
ą się: w 29 tc wyszła mi niedoczynność tarczycy TSH 4,63 i ft4 w dolnej granicy normy do końca ciąży brałam euthyrox i na dzień przed porodem wyniki były idealne po urodzeniu dziecka nadal przyjmowałam taką samą dawkę jak w ciąży (50 - 4Xw tyg. i 62,5 - 3X w tyg. naprzemiennie) i po 8 tygodniach wynik wskazywał na NADCZYNNOŚĆ TARCZYCY zapewne spowodowaną nadmierną ilością hormonów lekarz stwierdził, że z całą pewnością będzie to stan przewlekły u mnie i zmniejszył mi dawkę euthyroxu do: 50 - 4X w tyg. i 25 - 3X w tyg. naprzemiennie przed ciąża nigdy nie miałam problemów z tarczycą czy faktycznie już zawsze będę chora i będę musiała przyjmować leki???

poprawka: niedoczynność tarczycy w ciąży została stwierdzona w 20 tc, a nie w 29 tc

Dziewczyny dzisiaj idę po wyniki TSH I FT4,trzymajcie kciuki żeby było ok:) Pozdrawiam odezwe sie poźniej...

Witam jestem po wizycie:( niestety moje wyniki są następujące TSH 5,09 a norma to 0,27-4,2 FT4 13,37 a norma to 12-22 Dostałam lek jak narazie na 3 miesiące potem mam powtórzyć o nazwie Euthyrox 25...brala go któraś z WAS???

Gość MI_zielone
tak, ja go biore :) to dobrze ze odrazu dostalas tablety, tojest mala dawka, w ogole sie nie przejmuj :) ja biore 100 i 75 i to od wielu lat :) ale nie czekalabym 3 miesiecy.... wyniki rob raz w miesiacu ( w ciazy )

Gość MI_zielone
tsh w ciazy powinno byc w granicach 1 wiec warto je robic, a ft4 w gornej granicy normy. pozdrawiam

DZiękuje dziewczyny za odpowiedzi dziwi mnie tylko,że mój lekarz rodzinny sam zadecydował o lekach i dawce(mam brać 1 taabletke na dobe)i że nie wysłała mnie do endokrynologa...

autorko: idź do endokrynologa ja miałam wyniki: TSH 4,63 i ft4 12,14 i na początek dostałam dawkę 25 euthyroxu i to jest na pewno za niska dawka miałam ją sukcesywnie zwiększaną aż do 50 i 62,5 naprzemiennie i dopiero w 34 tc wyniki były idealne uważam, że o dawce musi decydować endokrynolog, bo tutaj nie chodzi tylko o Ciebie, a o rozwijające się w Tobie dziecko

Tak sobie myślałam ze jest za niska,ale porozmawiam jeszcze z moim ginekologiem...może wie więcej a jak nie to poprosze o skierowanie do endokrynologa.

Badanie wykonuje się co 2-3 miesiace bo dopiero po takim czasie od brania tabletek lub zmiany dawki leku wynik z krwi jest miarodajny, wcześniej może być mylący!! to bardzo ważne bo potrzeba wielu tygodni aby kuracja zaczęła działać. Autorko w ciąży wzrasta zapotrzebowanie na hormon tarczycy. Pewnie będziesz miała zwiększaną dawkę. Ja zaczynałam od 25 i skończyłam na 100. OK 6 tyg po porodzie nalezy powtórzyć badania bo potem lecą wyniki strasznie, szczególnie gdy karmi się piersią. Wiem coś o tym bo to nadal przechodzę. Ale nic się nie martw jak masz dobrego specjalistę to Cię dobrze poprowadzi:) Zrób jeszcze koniecznie, jeśli nie miałaś anty TPO, aby potwierdzić bądź wykluczyć Hashimoto. Wtedy dokładnie bedziesz mogła przewidzieć mechanizm zachowania tej choroby. pozdrawiam

Asiula, jeśli to możliwe to jak najprędzej skonsultuj się z endokrynologiem. Może nawet prywatnie bo wtedy szybko to załatwisz a czas ma tutaj znaczenie.

Gość kasiazdw
hej jestem w 17tyg ciazy dopiero teraz zrobilam badania bo wczesniej nie mialam z tm problemu to wyniki TSH 2,090 norma 0,270-4,200 FT3 2,67 norma 1,71-3,71 Ft4 1,09 norma 0,93-1,70 czy wyniki sa prawidlowe? dodam,ze przzy pobieraniu nie powiedzialam o ciazy czy zatem moga byc iinne normy? ;(

tak w ciazy sa inne normy, w szczegolnosci dla ft4, ale ja tez jestem w ciazy i robilam to badanie tydzien temu :) Twoje wyniki sa jak najbardziej prawidlowe :)

Gość co za bzdura ze dla ciąży
tsh ft3 i ft4 ma inne normy ! takiej głupoty nie słyszałam, jutro koleżankom w pracy powiem to się uśmieją i będziemy wymyślać nowe normy ekstra dla ciężarnych haha inne normy są ale morfologii a nie badań w kierunku diagnostyki tarczycy !!

no ja robilam w diagnostyce i jak byk mam napisane, ze normy dla ft4 w ciązy w poszczegolnych trymestrach sa inne........ i tak samo powiedzial mi endokrynolog