Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość liliputka85

jak zrobić DOBRĄ zupę bez kostki rosołowej?

Polecane posty

Gość liliputka85

np. ogórkową czy krupnik.... nawet jak daje wszystkie warzywa- marchew, pietruszke, pore, seler, cebule i kawal miesa to mi wychodzi bezsmakowa. i sól i pieprz. Da się zrobić smaczna aromatyczna i jednoczesnie zdrowa zupe? Zawsze uzywam kostek lub bulionowych galaretek :O a wiem, ze to neizdrowe

Gość ptaszynka***
Może dodaj czosnek, ziele angielskie, listek laurowy i odrobineczkę cukru.

Gość oofjp[fe
Ja nigdy nie dają kostki i zupę mam pyszną. Nie wiem w czym tkwi sekret, bo nawet teściowa mnie pytała co robię, że mam taką aromatyczną zupę, a ja nie wiem. Zawsze warzywa ścieram na tarce o grubych oczkach, cebulę kroję w kostkę i czasem przysmażam, tak samo przesmażam pieczarki do pieczarkowej, ogórki do ogórkowej itp i tyle i daję natkę pietruszki na koniec.

Gość kukkku
sekret w tym żeby nie dac za dużo wody, a dużo mięska, przypraw i warzyw.

niezbyt dużo wody przyprawy, zioła poza tym jestes przyzwyczajona do smaku kostki rosołowej.. trochę czasu zajmie , zanim się odzwyczaisz:)

wody trzeba dać tyle, ile chce się zupy, tylko warzyw trzeba dac dużo a nie, jak czasem widzę - na gar zupy 2 cienkie marcheweczki i jedna pietruszka i mówi mi taka panna, że ona zupę na warzywach gotuje śmiech mnie wtedy ogarnia

Gość mało wody, duzo warzyw
sol pieprz pod koniec gotowania a nie na poczatku zioła, lisc, ziele angielskie

ogórkowa - przesmaż starte i wyciśnięte ogórki na maśle i duś z wodą spod ogórków smak pomidorowej wzbogacają liście selera, a smak krupniku lubczyk

ja liscie selera dodaję też do krupniku - bez lubczyku, ale ile osób, tyle smaków, do ogórkowej - koperek, do pomidorowej - liście selera i natkę pietruszki, do żurków i barszczyków - duzo czosnku. Generalnie przesmażone warzywa są bardziej aromatyczne (marchewka, cebula, czosnek), choć ja jak nie trzeba, to tego nie robię (wolę gotowane). A najlepsze zupy to wg mnie takie, co mają pełno warzyw środku... Np. do pomidorowej ścieram marchewki, pietruszkę i seler, wtedy smakuje inaczej niż cienka niby zupa, o której pisała Ewa33.

Gość ja też sobie nie wyobrazam
zupy bez kostki. Mimo ze daje mieso, bardzo duzo warzyw to i tak zupa mi nie smakuje. Dopiero jak dodam kostke lub wegete to smak jest o niebo lepszy :o Mam bardzo dużo świeżych warzyw z własnego ogródka i mnóstwo ziół z własnej uprawy i chociażbym dała ich sporo to zupa bez kostki mi nie smakuje :o

cóż... smak zniszczony przez chemię nie jest łatwo odbudować, tak to sprytnie wymyślili Ci od kucharków i innych veget

Gość Koffiii
A ja osobiście nie używam kostki!!! Dla mnie najważniejsze jest mięso (wieprzowe), warzywa i odpowiednia ilość przypraw:)

Gość kostka...
Do gotowania nigdy nie używam. Jednak czasem mi się przydaje. Bulion Knorra najlepiej kaca leczy. :D

Gość Koffiii
He he to polecam kostki z zupy:) obgryzanie mięska z nich, to jest dopiero sposób na kaca:P

Gość krzyś21
Mi też do pewnego czasu zupy nie wychodziły, ale teraz do zup zamiast soli dodaje vegete, a gdy dodaje pieprz to też troszkę ostrej papryki. Zupy wychodzą świetne-chwali je moja żona :)

Gość heeeehhhhe
Ja bym nie chwaliła, tylko ciebie razem z tą vegetą wystawiła za drzwi, paskudztwo takie samo jak i "kostki", nie ma to wstępu do mojej kuchni :o

sypnij do zupy cukru, diametralnie zmienia smak, szczególnie kwaśnych zup w pomidorowej wyjmij warzywa, zmiksuj i dodaj do zupy - będzie gęściejsza i będzie miała bardziej wyrazisty smak

Gość olllllllll
Ja daję dużo cebuli. Mój dziadek nazywał taką zupę gołą zośką.Oczywiście dodaje więcej warzyw, ale spora ilość cebuli nadaje słodkawy smak. Lepiej dać więcej cebuli, niż cukru. Podstawa to ziele angielskie i liść laurowy.

Gość zależy jakie masz preferencje
ale jedno jest pewne: glutaminian sodu skutecznie osłabia kubki smakowe. Ja parę lat temu wyrzuciłam takie świństwa z domu i dopiero od niedawna zaczęłam z powrotem czuć naturalne smaki i "czuję" co mam dodać do zupy aby była bardziej smaczna i aromatyczna.

ja gotuje długo. przeważnie na jakieś 2 litry zupy. 2 żeberka 1 pietruszka i 2 marchewki. najpierw gotuję mięso a jak będzie na wpół miękkie dodaje warzywa i gotuje na małym ogniu. jak marchewka jest na wpół miękka dodaje właściwe dodatki. oczywiście sól pieprz do smaku a do ogórkowej jeszcze papryka chili

Gość a ja nie gotuję zbyt dlugo
żeby nie wygotowywać niepotrzebnie witamin ;) Za to wolę odgrzewaną zupę, np. na drugi dzień, bo wtedy jest o wiele smaczniejsza.

Gość jeśli chodzi o ogórkową
to ja dodatkowo wsypuję odrobinę suszonego koperku, wyjątkowo podnosi walory smakowe zupy.A do innych dodaję też suszone zioła w własnej działki- oregano, tymianek, bazylia.Nawet najmarniejsza zupa zyskuje wiele w ten sposób.

Gość Nina Kowalska
Szukałam zamienników kostki i znalazłam buliony Krakusa. To co im daje ogromną przewagę to skład, który nie zawiera żadnej chemii. Na pewno już każdy słyszał o tej firmie i tak samo u mnie ogórki konserwowe Krakusa przewijały się na stole odkąd pamiętam, dlatego można im zaufać. Gotowanie zupy z tymi bulionami to sama przyjemność- szybko, smacznie i zdrowo.

Gość buraczka
ja kostki nie kupuję ale bulionu płynnego używam, przede wszystkim ze względu na fakt, że są duzo zdrowsze nie zawieraja chemii, glutaminianu sodu i konserwantów, więc warto wybierać zdrowszą alternatywę.