Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość Ja 35+

Czy taki biedny kraj jak Polska stać na utrzymywanie instytucji Prezydenta?

Polecane posty

Gość Ja 35+

tym bardziej, że pełni on funkcję bardziej reprezentacyjną.

Gość czy ja cos przegapiłam?
Ależ nie, stać było wyłącznie wtedy, kiedy prezydentem był LK ze swoim rodzinnym klanem. W kazdym innym przypadku to nonsens

Gość Ja 35+
właśnie oglądałam w teleexpresie jego popisy cytuje: "hoho ... ho ho":O

Gość Ja 35+
ja nie piszę personalnie, specjalnie użyłam okreslenia "instytucja Prezydenta"

Gość gussss
a hoo ho ho nie było personalne?

Gość ZLikwidować prezydenta
Jego kompetencje dać premierowi a instytucję veta przekazać senatowi :P

moze poszukaj na innych forach (oprócz kafeterii) kontekst tego hohoho - czemu tak się przywitał

Gość Ja 35+
załóżmy, że prezydentem jest A.Kwaśniewski - ile nasz kraj zaoszczędziłby przez 5 lat?

Gość Profesor Kiepski DW
Reprezentacyjnie to pełni funkcje w Niemczech u nas ma więcej do gadania kurde, niż ci się wydaje, szczególnie podczas stanów nadzwyczajnych. Poczytaj se Konstytucje, kurde, a poza tym kogo chciałabyć utzrymywac, króla? Kurde :classic_cool:

Gość Ja 35+
ani króla a ni prezydenta, wystarczy rząd :)

na Kwaśniewskim zaoszczędziłabyś 10 lat. Chyba, że zbyt młoda jesteś, żeby pamiętać, że był dwie kadencje

Gość Nie. A już napewno nie tak
prymitywnego urzędu jak obecnie pełniony. Toż to jakaś pomyłka a nie rząd. Cały świat się otwarcie śmieje z Polaków, że wybrali tak żałosnych kandydatów jakich jeszcze historia nie widziała.

Gość Ja 35+
kompetencje Prezydenta:Prezydent jest odpowiedzialny za reprezentowanie narodu na arenie międzynarodowej. Kieruje polityką zagraniczną, zawiera traktaty międzynarodowe. Niektóre umowy do ratyfikacji wymagają jego zgody. Przyjmuje tzw. listy uwierzytelniające oraz odwołujące pracowników dyplomatycznych obcych państw a także organizacji międzynarodowych. Powołuje jak również odwołuje przedstawicieli polskiej dyplomacji w obcych państwach oraz osoby pracujące przy organizacjach międzynarodowych. Część wyżej wymienionych uprawnień wymaga jednak kontrasygnaty premiera. Pełni funkcję zwierzchnika sił zbrojnych. Powołuje Szefa Sztabu Generalnego a także wszystkich wojskowych dowódców. Prezydent ma prawo wprowadzić: całkowitą bądź też częściową mobilizację wojska w sytuacji zagrożenia bezpieczeństwa państwa, stan wojenny lub stan wyjątkowy na czas przewidziany w uchwalonej specjalnie, w tym celu ustawie. Nadzoruje na bieżąco prawidłowość sprawowania władzy przez Radę Ministrów. Posiada możliwość zwoływania Rady Gabinetowej, czyli obrad rządu, którym przewodzi prezydent. Nadaje obywatelstwo oraz może wyrazić zgodę na zrzeczenie się obywatelstwa naszego kraju. Wedle uznania ma prawo do przyznawania odznaczeń państwowych, tytułów honorowych oraz naukowych jak również korzystanie z przywileju prawa łaski za wyjątkiem osób skazanych wyrokiem Trybunału Stanu. Powołuje członków wchodzących w skład Rady Polityki Pieniężnej, Rady Bezpieczeństwa Narodowego oraz trzech członków do Krajowej Rady Radiofonii i Telewizji. Zarządza on przeprowadzenie wyborów do obu izb parlamentu (Sejmu oraz Senatu) jak też zwołuje pierwsze posiedzenie po wyborach obu Izb. Jednym z najistotniejszych uprawnień prezydenta jest bez wątpienia inicjatywa ustawodawcza, jak również prawo do ustanawiania zarządzeń oraz rozporządzeń. Znaczące narzędzie w ręku głowy państwa stanowi "weto". Umożliwia ono odmowę podpisania pod ustawą i skierowania jej do ponownego opracowania a także możliwość jej odrzucenia. Desygnuje kandydata do stworzenie rządu, powołuje premiera oraz ma możliwość odwołania ze stanowiska ministra, w stosunku do którego Sejm wyraził tzw. votum nieufności. Ma prawo włożyć wniosek do Sejmu w sprawie postawienia przed obliczem Trybunału Stanu każdego z członków Rady Ministrów. Kwasniewski była Prezydentem przez 10 lat, jednak chodziło mi o porównanie 1 przykładowej kadencji:O

Gość Profesor Kiepski DW
Nie ma kurde takiego systemu, gdzie jest tylko premier kurde. Ale są takie kraje gdzie prezydent jest szefem rządu kurde. Nie uważałaś kurde na WOS-sie. A więc kurde wchodzi tylko system prezydencki, nie ma kurde premierowskiego systemu:classic_cool:

Gość jedynymi osobami które
wyśmiewają obecny rząd są sPiSkowcy. Ten się śmieje, kto się śmieje ostatni...

Gość Akinator
Polska nie jest biednym krajem, owszem, panujący tak jak w całej Unii Europejskiej socjalizm powoduje że rozwijamy się bardzo kiepsko, ale nie jest tak tragicznie. Oczywiście inna sprawa że budżety kancelarii prezydenta, premiera itp to istny absurd, dwór królowej brytyjskiej ma budżet czterokrotnie niższy niż prezydencki, a Brytyjczycy są znacznie zamożniejsi od nas.

Gość Ja 35+
no właśnie

Gość prawiczy prawiczek 28 ___
Król to dobry pomysł. Ma same zalety: - jest niezależny od układu politycznego - można planować na wiele lat bo ludzie jednak trochę żyją. Bo to nie kadencja. - większy prestiż ale to nie u nas bo to by była restytucja monarchii, jakiejś tam jej mutacji, a nie ciągłość od 1000 lat

Gość prawiczy prawiczek 28 ___
Nie w tym sensie niezależny. Niezależny jako czynnik stały w dłuższym okresie. Jak byśmy zrobili restytucję monarchii w 90 to do dzisiaj byłby ten sam król. Co nie? W końcu to 20 lat. WIęc było sobie sld, aws, po, pis, psl, uw, pc itd... i co by się nie przetasowało na scenie to monarcha byłby ten sam. No do zgonu :P. Jest to jednak jakaś ciągłość a nie kadencja za kadencją. Jedyny wyraz suwerenności narodu to wybory. I jakoś ich chyba nie fałszują. Więc? Przecież to się nie różni od znanych z gospodarki spółek akcyjnych, które się przecież opierają na tej samej zasadzie, rozdziału własności od funkcji kierowniczej. Akcjonariusze wybrali i tyle. Naród wybrał i tyle. Jego prawo. Jak niekorzystnie to i tak jest ich wybór. A ty im ten wybór chcesz odebrać. Przecież ludzie wybrali PO. :D Nawet prezes PIS nie mówi chyba, że wybory były fałszowane.

Gość Profesor Kiepski DW
Dobry zwolennik PiS to martwy zwolennik PiS. To rządy Lewicy i PO ochroniły nas od kryzysu i sprawiły że jesteśmy teraz zielona wyspą na mapie UE.

Gość Profesor Kiepski DW
a ty pismenie wypierdalaj stąd!!!

Gość Profesor Kiepski DW
Nie kretynie. Tuskjugen. Hail Tusk🖐️

Gość BUZEKJUNG
śmierdzący nierobie do roboty.tylko zjednoczona może wyniszczyć pisowskooenerowskie ścierwo.

Gość BUZEKJUNG
wypierdalaj moherze zjebany brzydalu:classic_cool: nawet kaczyński jest przystojniejszy od niego:classic_cool: hahahahahahahahahahahahahahaha:D:D:D

Gość rewolucjone
Żadnej inteligencji. Równość i sprawiedliwość damozjadzie uważasz się za intelekta, zjebany ryju??

Gość rewolucjone
a sojalizm to najlepszy ustrój na świecie tylkogo spierdollil stalinopodone chujstwo KRAJEM MA RZĄDZIĆ LUD ROBOTNICZO CHŁOPSKI A INTELIGENCJA GDZIE WYŻEJ SRA NIŻ WIDZI

Gość Napieralski Girl's
A ty pewnie jesteś żydem łódzkie ścierwo!!!!!

Gość Olejniczak FanKlub
Jebać żydów. Zapluty karzeł reakcji:D:D

Gość jasne ze stac a zwlaszcza
na budowy licznych pomnikow b. prezydentowi

Gość nie stac
nie stac