Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość lusi05

Tabletki wazne

Polecane posty

Gość lusi05

hej chciala bym zaczac brac tabletki . dostalam dzis okres ale nie zdaze juz odwiedzic lekarza i zwiazku z tym mam pytanie czy mogla bym zaczac brac tabletki od jutra czyli od drugiego dnia okresu ?

Gość tak, ale nie bedziesz
zabezpieczona od razu przed ciaza. Zapytaj swojego lekarza, jak konkretnie dzialaja piguly, ktore zapisza. Generalnie minimum tydzien powinnas zabezpieczac sie dodatkowo, chocby prezerwatywa. A gdy zaczynasz brac piguly od pierwszego dnia cyklu, chronia Cie od razu.

przed wypisaniem recepty lekarz powinien Cie zbadac i wypytac o kilka rzeczy...dla Twojego bezpieczenstwa... Palisz? Masz problemy z uk.krwionosnym? Miewasz migreny, czeste bole glowy? Cierpisz na cukrzyce? Zakrzepice? To przeciwskazania do antykoncepcji hormonalnej...

Gość lusi05
dzieki za odpowiedzi w sumie nie potrzeba mi tak od razu aby mnie chorinily przed ciaza od przyszlego miesiaca napewno beda , u mnie tabletki wypisuje lekarz rodzinny wiec watpie aby wypytwal o takie rzeczy idziesz mowisz i masz .... niestety

hm, tak to nie powinno wygladac... Piguly to jednak nie cukierki... Zmierz sobie w przychodni cisnienia. A na reszte pytan odpowiedz sobie sama. Uwazaj na papierosy (jesli palisz), przynajmniej je ogranicz. Jesli w czasie lykania pigul nasila sie bole glowy, to sygnal alarmowy! Przez pierwsze miesiace moga pojawiac sie plamienia w srodku cyklu, ale to normalne. Wszystko masz w ulotce dolaczonej do pigul. Kiedy bylas ostatnio u ginekologa? Cytologie powinnas robic raz do roku, a nie taz na trzy lata, jak chce NFZ (za jedno badanie w tym czasie placa...). Ja biore Yasmin i bardzo sobie chwale, ale roznie to bywa. Dlatego lepiej po te piguly udac sie do ginekologa...