Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

mag108

Świetna książka dla wielbicieli horrorów i science fiction, ale nie tylko

Polecane posty

Dostałam od Mikołaja książkę pt Bestia autorstwa Doroty Szczepańskiej. Już okładka mi się spodobała, świetny malunek. Uwielbiam horrory, jednak skończyła mi się lista książek ulubionych (zagranicznych) autorów gatunku, a o polskich w ogóle nie słyszałam, jakże wielkim zaskoczeniem był więc dla mnie polski horror. A im dalej czytałam, w tym większym szoku byłam. Ten horror jest po prostu fantastyczny! Wybitnie nadaje się na scenariusz do filmu. Jestem pewna, że miałby szanse być wielkim hitem, gdyby go zrobiono. Ale wracając do treści Bestii. Przyznam szczere, że obgryzałam paznokcie czytając (mimo, że nie robię tego od lat) i bałam się iść do łazienki w nocy. Ciary na grzbiecie gwarantowane. Do tego niesamowita dawka humory wpleciona tam, gdzie trzeba, świetne teksty bohaterów, takie ludzkie. A rozwój wydarzeń w dżungli u szamana to już majstersztyk. Ale nie będę uprzedzać wypadków :) Pełno tu sekretów, magii i tajemnych używek. Nie sposób się nudzić. Czyta się ją jednym tchem mając na koniec żal, że się skończyła. Jak dla mnie jest to wymarzona literatura. Akcja, konkret i świetne opisy (ten z dyskoteki rozwalił mnie na łopatki). Taką literaturę chcę czytać! :)

Gość AlphaLotus
Witam:))Fakt-słuszna sugestia...autorów polskich tego gatunku jest aktualnie niewielu.Trzymając się ściśle tej konwencji-i tak naprawdę to chyba pierwsza taka książka od dłuższego czasu dlatego chętnie po nią sięgne.Dzięki

Gość ndxhbgc
dla hardkorów :P

Gość ndxhbgc
a co teraz czytacie, czy w ogole nic nie czytacie? ja mam ten problem, ze cos kupie, a okazuje sie nudne, w efekcie czytam tylko bestsellery

przeczytaj sobie zbiór opowiadań "Chłopiec z aluminiowym kubkiem w dłoni" autorstwa Jarosława Moździocha

@ndxhbgc Nie tylko dla hardkorów :) To kobieta pisała ;) Ja mam ten sam problem z ksiązkami, też jak kupie to nuda. Ale ta jest wyjątkiem i dlatego o tym napisałam! Bo się chciałam z wami podzielić moim odkryciem :D Ksiązka na bank ci się spodoba, naprawdę z ręką na sercu ci obiecuję, zobaczysz! :D. Ta książka cię zaskoczy ;)

Gość ndxhbgc
"...a kończę z kluczem w dłoni pod swoją bramą. "Pensjonatem Heli" miałam ochotę - przynajmniej na początku - wytrzeć podłogę: istny koszmar stylu i konceptu. Czwórka płytkich gówniarzy, bawiących się w przestępczość zorganizowaną, język tak kulawy, że czytając, kuleje się razem z nim, motywy zgrane do cna i zmierzające ku skądinąd oczywistej puencie... Potem zaczęło się robić obrzydliwie. Nie, żebym miała coś przeciwko obrzydliwościom, ale Moździoch, odświeżając nieco pulę konceptów (w oparciu o "Eddę" - hm...), zapomniał o odświeżeniu języka i brnął z wysiłkiem godnym lepszej sprawy przez tę swoją rzeźnię aż do stereotypowego końca - a mnie rozbolały zęby. Tak więc mamy klops. Ale może w tym przypadku powinnam się wstrzymać z mięsnymi frazeologizmami? PS. Zostało jeszcze jedenaście opowiadań..."

Gość Laylissa1989
Ooo, a ja czytalam Krotka historie zbawienia swiata tej samej autorki. Kojarzysz Meg?? Polecam Wam, bo tez pozycja nieziemsko zajebista :)

ja teraz męczę taką książkę, kompletnie mi nie podchodzi, ale z doświadczenia wiem, że niektóre książki nabierają wartości, gdy je się przeczyta całe. jak już zaczęłam, to chcę skończyć...

Gość ndxhbgc
ale zebym sie bala wyjsc do lazienki? tak nie moze byc

ndxhbgc te opowiadania są obrzydliwe, to jest prawdziwa groza, ale nic nowego człowiek już nie wymyśli, więc pewne rzeczy będą już wtórne. ja uważam, że warto go przeczytać, koleś pisze tak obrazowo, że czujesz się, jakbyś tam była, albo przynajmniej jak na filmie, bardzo sugestywnie pisze. to nie są długie opowiadania, jeśli się lubi coś takiego, to spodoba ci się. a ta recenzja dotyczy jednego opowiadania, a każde jest zupełnie inne wg. mnie, mnie tam się bardzo podobało

@Laylissa1989 Nie, nie czytałam! Muszę obczaić. Dzieki za info :) Jak zamówię i przeczytam to napiszę o niej.

Gość ndxhbgc
moze sie przerzuce na komedie, np na boska komedie :P

@ndxhbgc "ale zebym sie bala wyjsc do lazienki? tak nie moze byc" hehe, nie no w końcu poszłam ;) Ale tak serio, wiadomo, że to książka (więc mnie nie zje i flaków mi nie wypruje) i do tego horror, więc nie uchodzi się nie bać :D

Gość Laylissa1989
Do Mag: No to daj znac jak przeczytasz. Jestem ciekawa twojej opinii. Mi osobiscie podobala sie bardzo! To jedna z moich ulubionych ksiazek! Napisana w bardzo fajny sposob- ciekawa, zabawna i trzymajaca w napieciu. Polecam naprawde wszystkim :)!!!

Gość ndxhbgc
Grochola jest fajna, polecam, lekka, przyjemna, czytalam jakas jedna jej ksiazke i bylam zadowolona

ja uwielbiam wyszukiwać książki na wyprzedażach, czasem można naprawdę fajne rzeczy za grosze kupić

Gość ndxhbgc
no moze nie takie lekkie, przesadzilam, jedno opowiadanie trzymalo w napieciu, ksiazka upowaznienie do szczescia, opowiadanie wahanie wokol zera, straszne

Gość gość
Spodobała mi się książka Gonga - ,, 666 do mroku". Chyba nie tylko mnie bo zakwalifikowali ją do Angelusa. Fajnie, że autor nie trzyma się tak mocno gatunku. Z jednej strony jest to science fiction, a drugiej baśń, a z trzeciej humoreska. Taka mieszanka daje świetny efekt.