Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość barlea 234

Zdowa pyszna wieprzowina od dziś :)

Polecane posty

Gość barlea 234

znalałam mnóstwo artykułów na tem temat... wiadać że zaczęła się konkurencja dla kurek " System Jakoci Wieprzowiny PQS zapro - po nowany przez Polski Zwizek Hodowców i Producentów Trzody Chlewnej „POLSUS oraz Związek „Polskie Mięso jest bezpo średnim wyrazem jakościo we - go po dejścia do procesu produkcji mięsa wieprzowego i dbałości"

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Gość dietjka
ważne że świnia pzrestanei być taka kaloryczna wg opisu "Za główny cel przyjęto produkcji mięsa wieprzowego z małą zawartości tłuszczu przy zachowaniu ważnych cech jakościowych, takich jak trwałoś, przydatnoś kulinarna i prze - twórcza oraz sma kowitoś główn wartość dla konsumentów"

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Gość bellina
Słyszałam że dzięki temu PQS wieprzowina jest jakościowo ogólnie lepsza, znacyz że trzeba teraz patrzeć czy ma ten znaczek jakościowy.

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Gość barlea 234
wogóle szłyszałam ze dobierane sa konretne rasy wieprzowiny w tym systemie i mięso z nich właśnie jest oznaczone jako wyższe jakosciowo?

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Gość dietjka
Śmiesznie zabrzmiało to "konkretne rasy wieprzowiny" Po prostu system PQS zapewnia, że mięso pochodzi tylko z wyselekcjonowanych hodowli...tzn.,że zwierzątka są zdrowe

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Gość barlea 234
tak kolejna wklejka na temat PQS " W ramach Systemu PQS kontrolo wany jest też właściwy dobór pasz i zbi lansowane żywienie zwierząt, dzięki czemu uzyskuje się mięso o wysokich

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Gość barlea 234
ups koncówkę mi wycięło "walorach kulinarnych, przetwórczych i smakowych."

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Gość dietjka
heh espoko domysliłam sobie resztę :). patrz na to:|) "Eliminacja czynników powodujących stres, który przez zachwianie równowagi fizjologicznej i zmiany w metabolizmie zwierząt prowadzi do powstawania wad mięsa, umożliwia nie tylko uzyskanie wyższej jakości końcowego produktu , ale jest też dobrą praktyką posta powania ze zwierzętami. "

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Gość barlea 234
Rozumiem iz taki bezstresowy chów skutkuje tym iz będzie dana certyfikowana wieprzwina droższa od tej o niskiej jakości bez PQS?

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Gość bellina
Dlaczego ma być droższa? Niekoniecznie! Po prostu wyeliminuje nieuczciwą konkurencję i ceny powinny być takie same, a jakość nieporównywalnie lepsza

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Gość dietjka
niestety wiadomo iz jakość jest droższa a z tego co czytałęm to dzięki systemowi PQS popzrez nabity numerek można śledzić cała droge ieprzowiny az na półkę.. Wiemy więc co jemy i za to płacimy więcej

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Gość barlea 234
w sumie jakby tak spojrzec to sklepy albo sieci sklepów w których występuja pordukty oznaczone certyfikatem PQS podnosi ich wizerunek jako sklepu/sklepów w którym sa dobre i zdrowe produkty a teraz przy obecnej nagonce na zdowe odżywianie to ma wielkie znaczenie.

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Gość dietjka
Dobrze to ujęłaś!!! Wzrost ceny, lub jej zmniejszenie nie zawsze oddaje wprost proporcjonalnie korzyści. Czasem są one ukryte, ale bardzo pozytywne! Wieprzowina góą :)

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Gość barlea 234
W obliczu obecności na rynku wielu dostawców wieprzowiny, sprzedawca zyskuje ważny argument na rzecz oferowanego towaru: wiarygodne źródło pochodzenia. Z kolei konsumenci otrzymuj, dzięki systemowi PQS, potężn broń, możliwość egzekwowania wysokiej jakości poźywienia, które stawiają na rodzinnym stole.

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Gość dietjka
Ooo...poruszyłeś bardzo ważny temat!!! Dokładnie, jeśli coś jest sygnowane jakimś znakiem jakości to MUSI spełniać wytyczne. W razie jakiś uchybień to każdy z Nas będzie w stanie udowodnić np. zatrucie pokarmowe wywołane popsutym mięsem. Uważam, że dzięki temu zminimalizujemy do minimum takie przypadki.

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Gość bellina
A tak z ciekawostek to "Wieprzowina jest głównym rodzajem misa spożywanego w Polsce. Według szacunków Biura Analiz i Programowania ARR w 2009 roku statystyczny Polak spożył ok. 41 kg mięsa wieprzowego.

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Gość dietjka
ale żeście się rozpisali U mnei w domu ogólnie duzo sie je wieprzowiny, bo naprawdę jak się ja przyrządza bez tłuszczu to super smakuje ... zreszta kurczaka mam dość bo już mi się objadł. POza tym to z kurczka pół patelni wody wylewam....to samo zreszta z indyka...

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Gość barlea 234
No właśnie teraz bardziej jest promowana wieprzowina... pewnie dlatego że wcześniej odeszliśmy od niej bo była droga i te wszystkie afery z nia związane, pewnie tez dlatego wprowadzoneo PQS. Przynjamniej ludzie którzy jak np ja lubia jesć wieprzowinę to mają wybór między tanim syfem a pysznym mięskiem

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Gość bellina
czepiasz się:))))) są rasy pewnie wiesz biała świnia czar na świnia zła świnia . Sama nie wiem do końća bo nie ejstem hodowca ...moż ekiedyś będę na starość i otworze świńśki kebab

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Gość dietjka
Otwieraj, otwieraj...a ja z przyjemnością przyjdę spróbować Twoich wyrobów, oczywiście ze zdrowego mięska wieprzowego ze znakiem PQS

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach

×