Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

krewetka22

zrosty pooperacyjne

Polecane posty

Witam, szukam osób którym po zabiegach operacyjnych zrobiły się zrosty, w miejscu cięcia. jakie były objawy? i jak je się likwiduje? zawsze kolejnym zabiegiem operacyjnym???? dzieki za odpowiedz

Gość elisse
Witam. Temat stary, ale jak najbardziej dla mnie na czasie. Otóż ja również podejrzewam u siebie zrosty pooperacyjne. Ponad 2 lata temu miałam operację brzucha. Mniej więcej rok po operacji zaczełam odczuwac dziwne objawy. Wzdęcia, pobolewania brzucha, uczucie ciągnięcia gdzieś w środku brzucha itp. Jest to męczące. Ciekawi mnie czy są jakies badania, która mogą potwierdzć zrosty? Czy ktoś z Was też ma podobny problem? Pozdrawiam serdecznie :)

Gość co się dzieje no
Zrosty robia się u ponad 90 % osób po zabiegach na jamie brzusznej więc to bardzo prawdopodobne. Ja u siebie podejrzewam bo tez zdarzaja się bóle, chyba na USG to można wychwycić.

Gość elisse
Czemu podejrzewasz u siebie zrosty? Tez mialas jakas operacje? Jakie masz objawy?

Gość co się dzieje no
Miałam 2 operacje i takie szarpiące bóle po ostatniej, przed wypróżnieniem zwłaszcza.

Gość elisse
Hm, to ja czegos takiego nie mam, ale za to tak jak pisałam wzdecia, pobolewanie brzucha, uczucie jakby mi sie cos ciagnelo w brzuchu, oczywiscie brzuch nierowny w miejscu ciecia, a bylo ono wzdluz lini zeber na gorze brzucha, ogolnie jakis taki wiekszy mam ten brzuch niz przed operacja. Powyzszych objawow nie mam codziennie, ale mozna powiedziec, ze czesto :/

Gość co się dzieje no
Może to przepuklina albo jakies zaburzenia trawienne?

Gość elisse
Sama juz nie wiem :( Musze isc do lekarza, ale jakos czasu brakuje.Jesli mialabym przepukline to w gornej czesci brzucha raczej. Oczywiscie zaburzenia trawienne tez moga wchodzic w gre, ale dzisiaj przez przypadek czytalam o zrostach i wszystko sie zgadzalo. Zreszta moje objawy nie sa jednoznaczne i moga wskazywac rowniez na problemy trawienne.